неделя, 31 декември 2017 г.

Фото-разходка в градината през сезоните на 2017

Изтърколи се и тази година. В последния и ден  искам да направя кратка фото разходка в градината през пролетта, лятото и есента. А зимата? Зимата не ми е особено градинарска. Градината  е замряла, стегната в очакване на по-добри времена, по-топли лъчи, по-дълги дни. В нашата  зимната градина разнообразие внасят само птиците. Те правят два храста форзиция в огромни  птичи  гнезда с десетки  птици. Лакомо  се струпват на хранилките и разпилените трохи  и зрънца по пътеката и вкупом отлитат и при най-малкото движение наоколо. Радваме се на  снега, по който са оставили дири стотици птичи крачета.


И в този  последен ден  на  2017, се наслаждавам на  прекрасен слънчев ден, приятна  горска разходка и приятни минути със снимките от отминаващата година. Колко успокоително и релаксиращо е сред суетнята, предшестваща посрещането на Новата Година да си отделиш цял един следобед да се  наслаждаваш на природата на живо и чрез  снимките.  Годината, която отминава бе  добра, плодородна, цъфтяща, но за нас не се открояваше с нещо особено забележително. Да благодарим  за изминалата година с всичките ѝ успехи и изпитания. След дебелия сняг, затрупал ни за дълго през зимата, пролетта беше толкова дългоочаквана и вдъхновяваща.





Синевата на небето се отразяваше в  поляната и скалната градина. Първите събудили се цветя ни изпълваха с радост и вдъхновение  за нови  подвизи в градината. Не минаваше ден, в който  да не  се очароваме от  някое малко или по-голямо разцъфнало  пролетно цвете. Захаросаните зюмбюли с цвят на  фондан за момичешка торта  изпълваха градината с аромат и очите ни с радост. 


Най-голямото ми пролетно удовлетворение  обаче беше  тригодишната  Bertzella. Тази година този междусекторен божур разцъфна с цели  21 цвята, което  беше прекрасна гледка, макар и не толкова продължителна, колкото ми се искаше.



В края на май и началото на юни  всичко е потънало в цвят. Обичам особено това време от годината.



Това е  времето, в което розите завладяват  пейзажа и изпълват въздуха с прекрасния си аромат.







Царицата на цветята никога  не ни е разочаровала, особено в началото на сезона.  И тази година се радвахме на  техните цветове и аромат, въпреки че те имат много силна конкуренция с лилиуми, лавандула, клематиси, агапантуси. 



  

С напредването на  лятото вниманието ни бе все по-често ангажирано в зеленчуковата градина, макар че  както  почти всяка година  ни зарадва и  френското грозде и касисът.









Годината беше добра, само дето със сортовете домати нещо не уцелихме вкуса, но  количеството беше доволно. За пореден път се убеждаваме, че при подправките, листните и различните видове зеле са нашите  постижения. Иначе  задоволихме експериментаторската си страст  при зеления фасул, доматите и  краставичките. Експериментите учат, но не винаги удовлетворяват. Есента  си направихме изводите, но  решително си казахме :"Живот и здраве продължаваме да   експериментираме с нови и по-непознати сортове зеленчуци."



Есента настъпва с прекрасни  цветове и  много плодове. Настъпва едно ленно време, в което всичко тръгва  на по-бавни обороти. Градината все още ни мами с толкова много  работа и красота. 




Плодовете на арония, шипки, партеноцисусът и малусът  оставихме на птиците, та да имат  с какво да се подкрепят в студените дни на късната есен и зимата. 


И макар да беше продължителна и топла  есента  съвсем скоро приключи и вече сме в зимата.  Сезонът, в който и да не сме на открито толкова продължително време, съвсем не бездействаме. Предстоят ни толкова много неща.


В спокойствието на зимния ден на чаша  чай  мечтаем за  времето, когато зимата ще  извърви своя път и отново ще бъдем навън  сред  възраждащият се живот на градината. Пожелаваме  следващата година да е здрава и богата, да можем да се трудим и радваме на   всичко около нас.





Няма коментари:

Публикуване на коментар