неделя, 17 декември 2017 г.

Утрото на Коледа - масата за коледна закуска


Ранното утрото  на Рождество Христово -топло, уютно, празнично.   Натежалите от  изненади  чорапи висят в очакване, под елхата  са натрупани  красиво опаковани подаръци, в пантофките на децата   са се скрили  малки лакомства. Дългоочаквано утро, венец на  коледните ни  очаквания и изненади. Само след малко ще дотичат боси  крачета и настървено ще разкъсват  хартии и дърпат панделки. Изпълнени желания от писмата до Дядо Коледа, приятни сюрпризи за по-големите, всеобща радост и доволство, даже и Дядо Коледа  радостно  и доволно от гледката  хвърля поглед към масата на коледната  закуска.  Увлечени от   коледната суетня, от  емоциите около подаръците и изненади на  щедрия  весел дядо   често пренебрегваме  специалната  подготовка   за   коледната закуска.  Както се стараем  да подготвим   масата за вечерята на Бъдни вечер и Коледа, не по-малко важна е и коледната закуска.





Атмосферата е приповдигната  от многото подаръци и  изненади, но  добре подредената и украсена маса на която  сервираме сутрешното кафе, топъл шоколад  и многото коледни лакомства е не по-малко важна.  За разлика от  празничните трапези, тук можем да бъдем по-фриволни и да заложим на  детските си пориви. Захарни бастунчета, бонбони, коледната ни бисквитена къща и  малка коледна картичка, с която да се обърнем към всеки член на семейството,  биха били достатъчна декорация  за масата.  






Весел и жизнерадостен, това са двете думи, които описват  стила на сутрешната  коледна трапеза. Точно затова можем да си позволим много повече и при подредбата на прибори и чинии и при избора им. Цветово най-често се придържаме към класическата комбинация от бяло-червено-зелено. Използваме  често карета в тези цветове  и масата изглежда рустикално, особено, ако съчетаем и  керамични чаши и чинии. Големи чаши с коледна декорация за топлия шоколад, за сока-малки лимонадени  шишета с  ретро капачка, биха  придали на масата за закуска много весел и непринуден вид.  Декорацията можем спокойно да предоставим на децата. Малко подаръче  или дребна коледна декорация може да придаде  допълнителна емоция. За тези, които  искат да разчупят традицията може да се възползват от други по-необичайни цветове за  масата. Светло синьо, тюркоазено, розово  може и да не са най-коледните, но  подходящо съчетани могат да изглеждат  прекрасно, жизнерадостно, артистично. 


 

 

 

Каквото и да сътворим,  то ще е само фон към и без това доброто ни настроение, но труда  да се постараем да бъде красиво и запомнящо се си заслужава. Снимките  са от Pinterest.





Няма коментари:

Публикуване на коментар