неделя, 24 декември 2017 г.

Живото коледно дръвче

Ако сте от любителите на  живо коледно дръвче у дома за празниците  ще си позволя да  ви дам  няколко съвета. Коледното дръвче е добре да може  да  го вземете скоро след като е отрязано. Жалкото е, че тези които ги продават в големите градове в седмицата преди Коледа са  отрязани още в началото на  декември. 


Независимо от това, по-рано купено дръвче, оставено за дните преди празника на балкона в контейнер с вода, би било полезно. Но ако сте на място, където може да разберете кога е отрязано дървото, то не се бавете и си го приберете у дома. Естествено няма да го прибирате в стаята, където ще бъде украсено, а е добре да  престои навън, но потопено във вода. Така ще се овлажни добре преди да бъде внесено в сухия въздух на стаите, в които живеем. Дали ще изберете бор /pinus/, ела /abies/ или смърч /picea/, стига в помещението  температурата да не надвишава 20° С, коледното дръвче ще се запази в добро състояние до 10 дни. Предварително овлажняване и  поставянето му  в помещение с относително по-умерена температура, далеч от нагревателни уреди  ще удължи добрия вид и живот на коледното отрязано дръвче. 


Друг вариант да внесете живо дръвче в дома си е  в контейнер. Внимавайте обаче дали е отгледано в  тази саксия или тя служи само   за укрепване на  дръвчето, а то е  отглеждано другаде, извадено е и с подрязани корени е вкарано в съда и укрепено с пръст. Ако растението е отгледано  контейнерно, то ще е с цяла плътна  коренова бала и няма лесно да се вади от съда. Такова дръвче може да засадите в градината или да го отглеждате на открито на балкон или тераса. Трябва да постъпите по щадящ за растението начин. Когато го купите го аклиматизирайте, което значи преди да го внесете за празничните дни в стаята и да го украсите, да му дадете възможност да свикне с условията на затворено  помещение и да го подържите в затворено, но хладно помещение. 

 


Препоръчително е в дома, в топлата стая със сух въздух да го държите не повече от  3-4 дни на празника, ако сте решили после  да го отглеждате. Извеждането му от топлото помещение навън, отново трябва да стане постепенно, през аклиматизиране в затворено хладно помещение / гараж, веранда/. След което, до  края на зимата може да преживее на открито. В ранната пролет или при хубави дни в началото на март може да бъде засадено в градината, но може да го отглеждате и контейнерно.  Независимо каква елха ще изберете, украсете я заедно  всички в семейството, за да бъде най-притегателното място в къщата в тези празнични дни. Нали Дядо Коледа ще остави под нея подаръците за децата и  веселбата и песните в тези дни пак ще са около нея. Весела Коледа!

Няма коментари:

Публикуване на коментар