събота, 3 ноември 2018 г.

В градината през есента




Октомври и ноември са типични есенни месеци, красиви, все още с много топли, слънчеви дни с красиви багри на широколистните дървета с ярко обагрени плодчета по храсти и дървета. Работата в градината има все още, а понякога и съвсем не малко, но тя зависи много от метеорологичните условия. Тази есен е особено благоприятна  с  много топли дни, без особени валежи / за разлика от много други места на континента/.  Във всеки хубав ден може едно по едно да подготвим градината за зимата. През есента  времето е чудесно за засаждане на луковичните растения, които ще ни радват с цъфтежа си през пролетта.


В градината или в съдове  луковиците трябва да бъдат засадени  най-късно до средата на месец ноември. Много рядко  времето продължава да е  меко и да не замръзва почвата, че да отложим тази работа  за по-късно. Без да  са особено претенциозни към почвата, за предпочитане е да подберем добра почва с необходима пропускливост и дренажни свойства, ако се налага може да се добави  пясък и на подбраните места да се засадят луковиците на пролетните цветя при известни правила. Не пропускам  да спомена, че ефекта по време на цъфтежа е безспорен, ако се засаждат  в групи от поне 7-10 броя луковици, а не по единично. Единични цветове, разпръснати са ефектни само когато са сред моравата. Сега е най-подходящо за засаждане на рози от корени, както и всички многогодишни храсти и дървета. Сега е времето, в което да  снабдим градината с още някои  красив вид роза или храст с неподражаеми цветове или ефектни листа, които още през следващата година ще ни донесат удовлетворение и радост. 


Втората половина на месец октомври, когато има възможност за достатъчно ниски температури, особено в котловините е време да приберем грудките на далиите, бегониите – туберози, кана, гладиолите. Почистени и сухи те се прибират до следващата пролет. Смесените лехи трябва да бъдат освободени от едногодишните растения, окопани и по възможност мулчирани. 


В сухи дни е добре да се приберат последните узрели семена  в хартиени пликове и надпишат, за да ни послужат през следващата година.  Продължава да се прибира праз, зеле, моркови. През октомври и първата половина на ноември листопада е силен и една почти ежедневна дейност е отстраняването на опадалите листа от моравата. Ако все още не сме обособили място за контейнер за компост, времето е подходящо да го направим и окосената трева, опадалите листа и многото органични отпадъци от градината по това време да дадат началото на тази толкова полезна дейност. Компостът дава на растенията необходимите им вещества за доброто им развитие и надеждно замества оборската тор. 


Времето е подходящо за почистване и прибирането на съдовете, в които през лятото са били засадени едногодишни растения. Задължително е да ги приберем добре почистени и обеззаразени, за да може спокойно да ги ползваме през следващата година. От този месец започва интензивната подготовка на зимуващите навън растения, устойчиви на ниски температури. Според тяхната чувствителност трябва да се вземат и съответните мерки, за да могат със сигурност да прекарат добре зимния сезон. По-скоро засадените растения е добре да се предпазят от ниските температури като се обвият стволовете със слама и изолиращо фолио. Друга част от растенията е добре да бъдат покрити коренищата с прегоряла оборска тор или мулчиращи кори. По-топлолюбиви растения, за които имаме съмнения че ще преминат успешно ниските температури  е добре да бъдат прибрани при възможност в оранжерия или в светли помещения, където температурата не пада под -5°С. Моравата продължава да се поддържа, за да посрещне периода на покой в достатъчно добро състояние и през пролетта да се раззелени в пълната си прелест. Косенето макар и рядко продължава, като се регулира косачката, така че височината на тревния чим да е малко по-висок в сравнение с лятото около 5см. Вертикулирането и аерирането се извършват, за да се освободи моравата от изсъхналите туфи и мъха. 


През първата половина на  октомври все още може да се подсее на оголените места /дневните температури достигат и надминават 20°С/. Ако времето дълго се задържи без валежи се налага да полеем, като за предпочитане е да се направите през деня, когато температурите са  високи и растенията няма да посрещнат ниските нощни температури влажни. Подхранването на моравата е необходимо с комбинирана тор, но за разлика от пролетното и лятно подхранване торта трябва да е с по-малко съдържание на азот, за да може моравата да остане в покой, но да има достатъчно хранителни вещества за корените. През октомври  и ноември продължава организирането и подготовката   на градината или външните части на дома за студените и мразовити следващи дни и месеци. През това време съвсем  е добре да си помислим и за настроението  през започващата зима и да се постараем да го  повишим с  няколко добре засадени / с подходящи  растения/  сандъчета или съдове. Да направим  декорация за вратата или в някои от ъглите на балкона или верандата. Въпреки студеното време, направеното с любов за уюта на дома винаги сгрява, а и тепърва ни предстоят  много празници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар