сряда, 23 декември 2015 г.

Най-популярните коледни пазари в Европа

В празничните  дни, за онези, които ще останат в уютните си  топли домове  и ще прекарат празниците по пантофи  в   приятни часове над книгата или пред компютъра, предлагаме  една разходка  по най-красивите и забавни коледни пазари в Европа.  Годината е топла и почти никъде в Европа няма сняг, времето е тревожно и напрегнато,  но все пак има  много места, въплъщение на коледната атмосфера  на безгрижие  и празничност.  Традицията на коледните пазари започва от Германия още   преди  векове и  може би  тук от цяла  Европа са най-многото и най-живописни  и  за добро или зло най-оживените пазари.
Коледния пазар в Нюрнберг  датира от  400 години На фона на този стар живописен град,  пазарът , разположен  на площада пред катедралата  с  традиционните си дървени къщички и хиляди светлини е  много приказен. Както повечето   коледни пазари в Германия отваря в края на ноември /27/ и приключва на 24 декември.  Пазара се открива  с традиционното шествие  на  Cristkind,   в  тукашния вариант това е  прекрасно момиче с дълги златни къдрици /Коледен ангел/ . От 1969 г жителите на Нюрнберг избират всяка година  момичето, което ще бъде  този  Ангел. 


 На Коледния  пазара    може да се насладите на    сладкиши, греяно вино,  пунш,  прочутите наденички, да купите подаръци за приятели  като  традиционните  джинджифилови сърца  /Lebkuchenherzen/  с богата украса ,   занаятчийски предмети, коледна украса.



 От  1986 г. се провежда и панаира на побратимените градове, така че  на Нюрнбергския коледен панаир има стоки от  Харков/Украйна/,  Брашов/Румъния/, Краков/Полша/,  Глазгоу/Шотландия/,  Кавала/Гърция/, Анталия/Турция  и още.   За децата на този пазар е приказно. 


Тук те се срещат  в следобедните часове с  къдрокосия Ангел и тогава въртележката е безплатна. Тук те се учат  да правят сладкиши , свещи , могат да се повозят на детско парно влакче.

Снимките са от http://www.christkindlesmarkt.de/

Коледния пазар в Трир - немски град в близост до границата с Люксембург, разположен  по долината на р. Мозел  има  известен  и много красив  коледен пазар. Той се  разполага  всяка година  в дните на Адвента  на  катедралния площад. 



Къщичките  на   търговците  са пълни с  подаръци  на занаятите от дърво, стъкло, керамика, с наденички  с хрупкава коричка, сладкиши и ароматно греяно вино. Запазената марка на този коледен пазар  е  изявите на Кралицата на греяното виното. Тя се избира всяка година и тази година е   Сара Шмит-произхожда от род на винопроизводители, та как ли да бъде  друго в долината на Мозел. Сайта на  коледния пазар  предлага и снимка с автограф на тазгодишната кралица.


Близка по традиции е Австрия.  В  красивите, романтични градчета на Тирол  коледните пазари са   кокетни,  уютни, особено когато  са  под  бяла снежна покривка, което тук е  най-вероятно . Типичен е пазарът в Зеефелд  -  градче близко до Инсбрук.  Тиролските дървени къщички са приютили  местни вкусотии,  и  произведения на местни занаятчии. 



Снимките са от  сайта на провинция Тирол
В  прочутия, музикален Залцбург има няколко коледни пазари, но този който се разполага на катедралния площад, освен че е   красив  е и един от най-старите, а може би и най-стария коледен пазар.  




Наденички,  щрудел и други прекрасни сладкиши, прочутите  бонбони и много произведения на приложното изкуство  може да си намерите тук. За децата и то тези, които не са били послушни, тук броди  черен и страшен с рога и  козина  Krampus.  Бягайки от него , децата  обикаля целия пазар, а той настойчиво ги гони, за да ги  натупа с  брезова пръчка. За добрите деца  тук е   облеченият в бяло и златно  Cristkind. В  града на Моцарт,  времето на Адвента е съпроводено и с много музикални прояви. 


Един по необичаен, но много  разнообразен, с много  занимания за всички възрасти с  много  интересни  активности и прояви е  коледният пазар във Валкенбург /Холандия /. Градчето е близо до  по-известния Маастрихт/покрай европейската бюрокрация/. Коледният пазар е разположен  в  подземни галерии /Gemeentegrot/ под хълма  Коберг  и     /Fluweelengrot/, под  хълма на крепостта.  Тези галерии са прокопани  преди векове, а мините  в този град отдавна са закрити , но находчивите холандци са открили  ново  много практично предназначение на галериите.  






Това е най-стария и най –големия  подземен коледен пазар в Европа. Макар и под земята, алеите са широки, ниския таван и  светлините правят това място  много уютно  и  приятно.  Има голяма сцена на Яслите, съществува и  параклис и много   сергии с всякакви произведения  на занаятите.  В галериите се провежда забавен уоркшоп  за изработване на фигури от варовик,  има  интересно пясъчно шоу, децата отиват на експедиция в търсене на съкровище. 

Снимките са от http://www.kerststadvalkenburg.nl/
По улиците на градчето  се провежда шествие,  забавления с   горски  феи, музика на живо и какво ли не още.
Колмар- елзаското градче с прочут коледен пазар  С петте си пазара , целия град се превръща в чудесно коледно бижу.  Лакомства, стари занаяти и съвременно изкуство,  регионални хранителни продукти, концерти, анимации за деца, всичко това предлагат  пазарите на Доминиканския площад,  на  старата митница, в малката Венеция,  закрития пазар и зала Декапол,  и площад Жана д`Арк. Има и голяма  ледена пързалка.



  
Снимките са от http://www.noel-colmar.com/
Макар да  недоволстваме, че Коледните празници са прекалено комерсиализирани,  коледните пазари  са едни прекрасни места на  забавление и добро настроение с много възможности не само за покупки и добро похапване, но и  концерти  в зали или църкви, на открито, представления  за  малки и големи и наистина места с много настроение и  атмосфера.

Весела Коледа !






Няма коментари:

Публикуване на коментар