В празничните дни много от нас ще внесат в домовете саксии с пролетни цветя. напъпили зюмбюли, нарциси. Да останат ли мимолетно цветно петно у дома или да ги отгледаме и да продължим живота им в градината и да се радваме във времето на цветовете им през пролетта. За други хора тъмните зимни дни минават по-лесно, ако в интериора имат нещо, което им напомня, че пролетта следва. Отгледаните у дома пролетни цветя, принудени да цъфнат преди обичайното време за цъфтеж са нещо чудесно, а самия процес се нарича логично - форсиране. Това е метод, при които се симулира един кратковременен
зимен сезон със съхранение на луковиците при ниски температури. В домашни
условия не е особено трудно да го направите, а е чудесно още в разгара на
зимата да имате цъфнали нарциси, зюмбюли или минзухари. Изброих тези три
пролетни луковични, защото най-често и същевременно най-лесно техните луковици
се подлагат на форсаж. Важно е да знаете, че луковици, подлагани на форсиране
трябва да бъдат засадени навън и да бъдат оставени на естествения цикъл на
цъфтеж и покой в следващия сезон, а много често се налага и да бъдат
изхвърляни, ако след цъфтежа прекомерно са изтощени.
Купете през есента луковици, като избирате по-висока фракция и съответното най-добро качество. Поставете ги в хладилник, но за предпочитане изолирани от други хранителни продукти, особено плодове и зеленчуци. На практика това може да стане като ги поставите в кашон, добре затворен, но с възможност за вентилиране на въздуха. Луковиците трябва да бъдат сухи и да не се допират една до друга. Така престояват около две седмици при температура около 4°С /каквато е най-често температурата в хладилниците/.
Купете през есента луковици, като избирате по-висока фракция и съответното най-добро качество. Поставете ги в хладилник, но за предпочитане изолирани от други хранителни продукти, особено плодове и зеленчуци. На практика това може да стане като ги поставите в кашон, добре затворен, но с възможност за вентилиране на въздуха. Луковиците трябва да бъдат сухи и да не се допират една до друга. Така престояват около две седмици при температура около 4°С /каквато е най-често температурата в хладилниците/.
След този престой засадете луковиците, според желанието поединично в малка саксия или няколко в
по-голяма. Засаждането трябва да
бъде плитко, колкото само да се покрият луковиците с почва, дори на зюмбюла
върха на луковицата е добре да остане открит. Използвайте нова, добре обогатена почва. Навлажнете я леко, както и
трябва да остане през целия период до поникването. Саксията с луковичките
трябва да остане при ниски температури /4°-10°С/ в следващите 7-10 седмици / според вида на растението / и без
светлина. За луковичките на минзухара, както и многоцветните, ароматни нарциси като "Ziva" този период е много по-малък 3-4 седмици, а за лалетата срокът е малко по-дълъг до 15 седмици.
Това е времето на вкореняването. След този период се появяват кълнове от луковичките и това е
времето за изваждането на саксията на светло, но все още хладно място /
10°С-14°С/. Този период е доста деликатен. Трябва да симулирате запролетяването. Прекомерното повишаване на температурата в този период ще направи
растенията прекалено издължени, с високи стебла и дълги листа, но с малки, недоразвити цветове, т.е с недобър вид. Наблюдавайте до
няколко дни, когато започне оформянето на цветни пъпки е време да бъде повишена
температурата с още два-три градуса. Цъфтежът би бил по-продължителен, ако растенията се гледат на
светло, но не слънчево и при температура до 20°С. Когато растенията са напълно развити и в пълен цъфтеж, поставете саксията или комбинация от няколко саксии в подходящ съд, на място на което ще ги виждате и ще усещате аромата им. През нощта е добре да ги изнасяте на по-хладно , за да запазите по-дълго цъфтежа им. След прецъфтяване на растенията е най-добре да отстраните
прецъфтелия цвят и да оставите луковиците с листата на хладно място. При първа
възможност, когато почвата на дълбочина 10 см. е размразени и ако имате къде да
засадите луковиците на постоянно място в градината.
Един по - екстравагантен начин за отглеждането е да ги отгледате без почва - това е подходящо най-вече за зюмбюлите. Продават се дори специални чаши, които имат форма, която осигурява луковицата да допира само в най-долната си част водната повърхност.
Така наблюдавате прорастването на кореновата система и получавате една много изчистена естетична форма на растението. Във вази или други подходящи съдове с чакъл, декоративни стъклени камъчета може да отгледате нарциси, зюмбюли. Видът е атрактивен, артастичен, но луковиците се изтощават прекомерно и в повечето случаи трябва да ги изхвърлите след като сте се насладили на целия процес на развитието от луковица до прекрасно цъфтящо, добре аранжирано растение. Ако сте начинаещ най-добре е да започнете с зюмбюл Delft Blue, Lady Derby,
нарцисите Zeva, Tête a Tête, Avalanche,
минзухари и мускари, от лалетата за предпочитане са tulipas humilis от групата на ботаническите лалета, както и някои от дългостеблените от ранните сортове.
Пролетни луковици, засадени в края на месец септември или началото на
октомври ще Ви радват с цветовете и аромата си през януари. Засаждайте или отглеждайте у дома пролетните луковични цветя. Те създават оптимистичното пролетно настроение още в студените зимни дни. Може да декорирате саксиите с мъх, така добивате едно прекрасно, естествено цветно украшение за дома.
Пролетните луковични цветя и особено зюмбюла /Hyacinth/ са предпочитани през празничните дни. Според една статистика за коледните празници тази година във Франция това е най-купувано саксийното цвете, надминало е продажбите на коледната звезда. Няколко красиви декорации за празничните дни от зюмбюли - Коледа 2015г. Снимките са от Pinterest
Няма коментари:
Публикуване на коментар