понеделник, 28 декември 2015 г.

Пролет през зимата - форсираните луковици

В празничните дни  много от нас ще внесат в домовете   саксии  с  пролетни цветя.  напъпили зюмбюли, нарциси. Да останат ли  мимолетно цветно  петно  у дома или да  ги отгледаме и  да продължим живота им  в  градината и да се радваме във времето на цветовете им през пролетта. За  други хора   тъмните зимни дни минават по-лесно, ако  в интериора имат нещо, което  им напомня, че пролетта  следва. Отгледаните  у дома  пролетни цветя, принудени да цъфнат  преди обичайното време за цъфтеж  са нещо  чудесно,  а самия процес се нарича логично - форсиране. Това е метод, при които се симулира един кратковременен зимен сезон със съхранение на луковиците при ниски температури. В домашни условия не е особено трудно да го направите, а е чудесно още в разгара на зимата да имате цъфнали нарциси, зюмбюли или минзухари. Изброих тези три пролетни луковични, защото най-често и същевременно най-лесно техните луковици се подлагат на форсаж. Важно е да знаете, че луковици, подлагани на форсиране трябва да бъдат засадени навън и да бъдат оставени на естествения цикъл на цъфтеж и покой в следващия сезон, а много често се налага и да бъдат изхвърляни, ако след цъфтежа прекомерно са  изтощени.



Купете през есента  луковици, като избирате по-висока фракция и съответното най-добро качество. Поставете ги в хладилник, но за предпочитане изолирани от други хранителни продукти, особено плодове и зеленчуци. На практика това може да стане като ги поставите в кашон, добре затворен, но с възможност за вентилиране на въздуха. Луковиците трябва да бъдат сухи и да не се допират една до друга. Така престояват около две седмици при температура около 4°С  /каквато е най-често температурата в хладилниците/.
След този престой засадете луковиците, според желанието поединично в малка саксия или няколко в по-голяма. Засаждането трябва да бъде плитко, колкото само да се покрият луковиците с почва, дори на зюмбюла върха на луковицата е добре да остане открит. Използвайте нова, добре обогатена почва.  Навлажнете  я леко, както и трябва да остане през целия период до поникването. Саксията с луковичките трябва да остане при ниски температури /4°-10°С/ в следващите 7-10 седмици / според вида на растението /  и без светлина. За луковичките на минзухара, както и  многоцветните, ароматни нарциси като  "Ziva" този период е много по-малък 3-4 седмици, а за лалетата срокът е малко по-дълъг до 15 седмици.





Това е времето на вкореняването. След този период се появяват кълнове от луковичките и това е времето за изваждането на саксията на светло, но все още хладно място / 10°С-14°С/. Този период е доста деликатен. Трябва да симулирате  запролетяването. Прекомерното повишаване на температурата в този период ще направи растенията   прекалено издължени, с високи стебла и дълги листа, но с малки, недоразвити  цветове, т.е  с недобър вид. Наблюдавайте до няколко дни, когато започне оформянето на цветни пъпки е време да бъде повишена температурата с още два-три градуса. Цъфтежът би бил по-продължителен, ако растенията се гледат на светло, но не слънчево  и  при температура до 20°С. Когато растенията са напълно развити и в пълен цъфтеж, поставете саксията или комбинация от няколко саксии в подходящ съд, на място на което ще ги виждате и ще усещате аромата им. През нощта  е добре да ги изнасяте на по-хладно , за да   запазите по-дълго цъфтежа им.  След прецъфтяване на растенията е най-добре да отстраните прецъфтелия цвят и да оставите луковиците с листата на хладно място. При първа възможност, когато почвата на дълбочина 10 см. е размразени и ако имате къде да засадите луковиците на постоянно място в градината.




Един по - екстравагантен  начин за отглеждането  е да  ги отгледате без почва - това е подходящо най-вече за зюмбюлите. Продават се дори специални чаши, които имат форма, която осигурява луковицата да  допира само в най-долната си част водната повърхност. 


Така наблюдавате  прорастването на кореновата система и получавате една много  изчистена естетична форма на растението. Във вази или други  подходящи съдове с  чакъл, декоративни стъклени камъчета може да отгледате нарциси, зюмбюли. Видът е  атрактивен, артастичен, но луковиците се изтощават прекомерно и в повечето случаи трябва да ги  изхвърлите след като сте се насладили  на  целия процес на развитието от луковица до прекрасно цъфтящо, добре аранжирано растение. Ако сте начинаещ най-добре  е да започнете с зюмбюл Delft Blue, Lady Derby, 
 
                   
 нарцисите Zeva, Tête a Tête, Avalanche,

 

минзухари  и мускари, от лалетата за предпочитане са tulipas humilis от групата на ботаническите лалета, както и някои от дългостеблените от ранните сортове.


Пролетни луковици, засадени в края на месец септември или началото на октомври ще Ви радват с цветовете и аромата си  през януари. Засаждайте или отглеждайте у дома  пролетните луковични цветя. Те създават  оптимистичното пролетно настроение  още в студените зимни дни. Може да декорирате  саксиите с  мъх, така добивате едно прекрасно, естествено  цветно украшение за дома.



 Пролетните  луковични цветя  и особено зюмбюла /Hyacinth/ са предпочитани през празничните дни. Според  една статистика  за коледните празници тази година във Франция това е  най-купувано саксийното цвете, надминало е продажбите на коледната звезда. Няколко красиви декорации  за празничните дни от зюмбюли -  Коледа 2015г. Снимките са от Pinterest

Цветар блог "Под Yellow Rose":

Anna och en röd stol: Knappt 2 dagar kvar till jul...:

Naturliga Ting Trädgårdsblogg: Julefrid:
                         


Няма коментари:

Публикуване на коментар