Сушените кръгчета от портокал, розов грейпфрут, мандарина, лимон или ябълки, вложени в коледните украси винаги ми създават чувството на домашен уют и топлотата на голяма селска кухня. Макар че се продават готови изсушени цитрусови слайдове, винаги за предпочитане е да се направят у дома, и то не в някакви специални уреди за сушене, а във фурната на печката и аромата на сушени плодове да се разнесе из целия дом.
Сушенето отнема 3-5 часа при температура 50°- 60°C и леко открехната врата на фурната. Ако се сушат цели плодове като мандарини, се правят надлъжни прорези и времето за сушене се увеличава до 7-8 часа. Слайдовете е добре да са поставени върху решетка или поне върху хартия за печене и за това време да се обърнат поне един - два пъти. Дебелината им да е 3-4 мм. Преди да ги поставите във фурната попийте влагата от повърхността на кръгчетата с кърпа или домакинска хартия. Когато са готови сушените резенчета, кората е твърда, а вътрешността все още мека, но жилава. Свежият плодов аромат се подсилва от добавените при сушенето сред или върху плодовите резени карамфил, бахар, канела, кардамом, звезден анасон.
Сушените плодове, в комбинация със сушени цветове, подправки, семена и някои други добавки като подходящи етерични масла и фиксатори се правят потпури. Те ще донесат прекрасен аромат в дома. Сушените плодове са съществен елемент в коледната декорация. Незаменими са при натуралните декорации.
|
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/67/98/f3/6798f3e346a653f29751423c5ee768b8.jpg |
|
https://www.pinterest.com/pin/296393219206390998/ |
|
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/76/a8/2d/76a82d26cebebe6f62a699140031c56f.jpg |
В тези декорации сушените плодове се съчетават с шишарки, слама, рафия, пръчки канела, дафинов лист и други подправки. Ароматни, очарователно прости, тези украси са и изключително достъпни и изпълними във всеки дом и от всеки член на семейството. Доставете си радост и приятно прекарани часове в направата на поне няколко украси със сушени плодове.
Няма коментари:
Публикуване на коментар