понеделник, 30 май 2016 г.

Кът за сeдeне в градината

От ранна пролет, когато времето ни позволява само няколко часа   да се порадваме на топлото слънце на открито, до късната есен, когато същото това слънце  едва ни погалва с косо спускащите се  лъчи,  времето прекарано на открито в градината  или балкона, поседнали за чаша  кафе или на протяжен неделен обяд е сред най-приятните моменти от деня. Това е мястото, където прекарваме времето след изморителния и напрегнат ден, където посрещаме утрото с чаша кафе, събираме семейството на обяд, приятели на  жизнерадостни  веселби или прекарваме приятни часове с книга в ръка. Точно затова отделяме специално внимание на  мястото за седене в градината или на балкона, тераса, веранда.  Обмисляме го  с подробности, от това  къде е най-добре да се разположи, каква площ ще заеме, каква ще бъде настилката, какво ще го засенчва, какви мебели да изберем, как да го направим по-удобно и уютно. 




Мястото, където  ще седнем за съзерцаване на  природата, където ще общуваме, ще празнуваме и релаксираме трябва да е  хем удобно, хем красиво, хем абсолютно природно, хем достатъчно облагородено. Място  за седене може да се оформи  до група цъфтящи  растения - рози, филаделфус, лавандула, здравец. Това е особено подходящо за малките масички, на които  пием сутрешното си кафе или следобедния чай. Закътани сред  красиви цъфтящи храсти, зад жив плет или просто сред поляната  тези кътчета са много  кокетни и същевременно мобилни, защото в различни периоди   или сезони те  могат да намират своето най-подходящо красиво място.  





Това са места, които не изискват специална настилка, дори тяхното очарование се засилва от  естественото  им вписване  сред  характера на градинската средата. Мебелите  /столчета, пейки, масички/ е добре да са от естествени материали / дърво, ратан, ковано желязо/, леки и непретенциозни. Малко текстилни детайли, като възглавнички от подходящ плат / устойчиви цветове на слънчевите лъчи/ или весел тишлайфер  обогатяват и внасят  допълнителен колорит на мястото.



Красив кът в градината са беседките  и перголите. С  тях се оформят прекрасни места за събиране с приятели или почивка, защо не и изнасяне на някои дейности на открито. В най-честия случай,  това е къта за хранене. Маса със столове  е в центъра на този кът. В тези случаи, мястото се подбира да е в близост до  чешмата   с  удобна кореспонденция с  дома.  Настилките  на тези места  са твърди и устойчиви,   най-често от плочи, бетон, дърво в различните разновидности  и обработки на тези материали. Така мястото се почиства  и поддържа по-лесно и когато  настилката е подбрана и изпълнена  правилно тя е неразделна част от  цялостния изглед на  този кът. Мебелите,  които се разполагат се подбират сред различни подходящи за  външна употреба материали - пластмаса, ратан, метал, дърво да са в съответствие  със стила и общия изглед и оформление на къта. 




Могат да се използват разнообразни декоративни елементи, който допълват атмосферата. Красиво, а и много приятно е ако в близост има контейнери с  подправки или с отглеждани  зеленчуци. Неотменими са  и висящите кошници с цветя, както и други цъфтящи, отглеждани в различни съдове. При липса на специално изградени  навеси или беседки, този кът за  хранене може да е разположен под  лозница, или старо дърво с грижовно разперени клони.



Къта за сядане,  независимо къде трябва да се  направи - в градината, на тераса, на веранда   и колко  място ще  заема, дали ще е голяма маса за хранене или само малка пейка, трябва да е място заобиколено от красиви растения, контейнери пълни с цветя и други градински декорации, които да  направят мястото уютно, закътано, място за  почивка и наслада от  природата.




Няма коментари:

Публикуване на коментар