понеделник, 9 май 2016 г.

Разходка из дендрариума във Вълчи поток

 В  спокойната  и зелена Словения  има един парк, които е признат за паметник на културата от национално значение и e  прекрасно място, което  е толкова  красиво и толкова богато на  различни  растителни видове, че незаслужено няма по-широка известност. Паркът се намира в местността  Вълчи поток, между  Радомле и Камник, на север от Любляна.  Местността носи това респектиращо,  дори страшничко  име, още от средните векове. Това е място,  на  което  на върха на  хълма има останки от крепост и кула, а в ниското  е имение, което е притежавано последователно от няколко фамилии – Bonhomo,  Burger,  Gozani, Souvan. Последната фамилия е разширила значително размерите на имението, присъединявайки  съседни земи и ливади. По това време  са засадени и нови разнообразни  дървесни видове. В края на  войната през  44-45г. на миналия век имението е опожарено.  От началото на  петдесетте  имението е притежание на агрономическия факултет. Присъединени са нови земи от южната  страна на парка.  Разраства се до сегашните 85  хектара. 


Превръща се във  водеща  ботаническа градина, изграждат се  оранжерии,  ограда и инфраструктура за посетителите, обогатява се растителния фонд.   Паркът е  с различни кътове – стара градина, английска горна градина, френска градина,  голяма тревна площ, долна английска градина, гора.





Има няколко различни по  големина водни площи.  Пясъчни алеи свързват различните  части на парка.  Дървесните видове са много разнообразни: чинари, диви кестени,  различни видове клен - Acer rufinerve, Acer  cappadocicum,  Acer  ginnala.   






Около ливадите в долната част  има брези/  Betula / японски вишни / Prunnus  serrulata/, декоративни ябълки/ Malus/, липи  / Tilia/,  иглолистните  Thuja occidentalis, Chamaecyparis lawsoniana,  Pinus  sibirica,  Picea abies.





Растенията в регистъра на парка са над 3500, с което  Дендрариума във Вълчи поток се нарежда  на едно от първите места по разнообразие в Централна и Източна Европа. За оформянето на градината заслуга имат агронома и писател  Кирил Йеглич, Игор Орас- дългогодишен директор на парка. Има прекрасна розова градина в горната част. През май разцъфналите  рододендрони в двете части на английската градина  привличат с прекрасните си цветове. Красиви водни лилии радват погледите на посетителите във водните площи.  Мястото е приятно не само за любителите на  растенията, но тук ще прекарат  приятни часове на забавление и почивка  семействата с деца. Много са забавленията за тях. Кът с  къщички, пързалки, тролей и всякакви други  съоръжения.




 От  началото на пролетта  до края на юни сред поляните на   парка  са се настанили  35 фигури на динозаври в истински размери. Те ръмжат, движат  крайници и глави.  В покритата част  са се разположили герои от приказки, направени от слама.  Трите прасенца, Хензел и Гретел, Червената шапчица и много други приказни  герои са намерили място тук.    В дендрариума се провеждат много  събития - изложби, концерти, обучение, изследователска дейност.  В двете части на английската градина  е изложението на рододендрони през целия месец май, а от  24 април до 2 май е изложението на пролетните луковични растения. 











Паркът е  грейнал  с  лехите от 300 различни видове лалета.  Градината  разцъфва с  виолите, нарцисите, мускари. Тази пролет по времето на това изложение   градината беше затрупана от 8 сантимета сняг, поради което  паркът беше затворен за дните 27 и 28  април. Изненадващия сняг    развали вида  на ранните сортове лалета и изпочупи  много от клоните  на дърветата, но след първите слънчеви лъчи  омайната гледка  възвърна очарованието си.  











Юни е месецът на  изложението на розите и  розариумът се превръща в центъра на  дендрариума. Цъфтят  различни  сортове рози с превес на флорибундата,  застъпени са силно стари  рози - ругоза. Представени са съвременни  френски и английски сортове. Разнообразието е голямо по  външен вид, височина, цветове, аромат. Цяло лято това място е  атрактивно с разнообразието си и  продължителния цъфтеж и аромат на  многобройните сортове рози. От юни до септември  е изложение на балконски едногодишни цветя. Август е месец на изложението на далиите.  Септември на декоративните треви. Септември и октомври, под шума на златните есенни листа е изложението на   тиквите и декоративното зеле. В рамките на изложението се провеждат  уроци по карвинг, декорации с тикви и всякакви есенни декорации. Паркът е на  лесно достъпно място. Очарователен през всеки сезон.  В  началото на парка, до входа  има градински център. Ако минавате  наблизо, горещо ви препоръчваме за го посетите и прекарате незабравими часове тук, сред спокойствие и красота по всяко време на годината.










1 коментар: