понеделник, 16 май 2016 г.

Градина в рамка



Сукулентните са много подходящи за  създаване на различни  цветни декорации - лесно се  захващат и се развиват бързо, както и може да се регулира растежа им, непретенциозни  към  условията, епифити, които имат нужда от много малко   обем за развитие на корените. Сукулентните са  подходящи за вертикални градини /с различни размери/, както и  като  покривни  градини. Получават се прекрасни тапицерии от живи цветя с разнообразна форма, цвят  и структура.




Използват се  малки резници от различни сукуленти с дължина на стеблото поне 2 см., за да има как да се захванат. Вертикалните градини в рамки  са   декоративен акцент изработен от сукуленти. Необходимите елементи съвсем не са много, а и са  лесно достъпни.  Резници, рамка декоративна,   тапицерски телбод,   мрежа,  допълнителна рамка с  размери като вътрешните на декоративната рамка, почва, както и инструменти за работа - ножици, тел или кламери.  








Снимките са взаимствани от BHG
След вмъкването и на последния резник  градината се оставя в хоризонтално положение за   седмица -10 дни. В периода на вкореняване е подходящо да се остави  картината  на светло, но защитено от слънце място. Добър ефект се постига с подбиране на различни по структура и цвят, форма и големина на листата,  растения - Sempervivum, Aeonium, Sedum, Crassula. Поддръжката на една такава жива картина съвсем не е трудна.  Веднъж месечно  се  полива обилно, като е положена хоризонтално и отново се окача на стена, когато рамката е напълно изсъхнала. Почвата  по състав  да  съдържа пясък и сфагов мъх. Картините от сукуленти  са ефектни, лесни за поддръжка.



 

Друга  от възможните  декорации е венец от живи цветя, които веднъж направен ще продължи  да се развива и  украсява  интериора. Подбира се  подходящо  място на светло, дори за няколко часа  слънчево.  Необходимите неща съвсем не са много. База за венеца, която може да бъде  от  тел, обвит в   мъх или кокосови влакна,  текстилна основа /чорапогащник, сезален  чувал / напълнена   с почва и укрепени. Сфагнума е  много подходящ субстрат за всички епифитни растения  поради свойството да поема вода и поддържа дълго време  влажността, както и висока въздушна пропускливост, предотвратява гниенето, поради наличието на  бактерицидни вещества. Този мъх е подходящ като основа не само при венците, но и като  основа на субстрат за   вертикални градини, както и покривните покрития от сукуленти. Това е една страхотна идея, осигуряваща добра защита в горещините от  прекомерно нагряване, а  декоративния ефект е безспорен. 


 

Основата, независимо каква се използва трябва да е здраво укрепена и да стои стабилно. За закрепване може да се ползва  рибарска корда  или  друга  здрава  връв,  цветарска тел. Последователността на  изработката е  подбиране на резниците от различни растения и престояването им за няколко часа  да засъхне  мястото на отрязване. Добре е да се отрязват с бръснач, за да не  се наранява  стеблото. 







Изграждане на основата, като предварително мъха е напоен с вода /темперирана/ и добре отцедена. Всеки резник се закрепя с  цветарска тел или кламер към основата. Края  на резника може да бъде  потопен във вкоренител /но не е задължително/. Добре е да се ползва молив или шиш за пробиване на малка дупка в основата и подпомагане на  стеблото да влезе устойчиво на необходимото място. Подреждат се на място първо по-едрите растения, използват се различни сукуленти, по възможност с разнообразн структура и цвят / розетките на семпервивума и аеониум, красулата, ешеверия/ впоследствие се попълва и подреждат по-дребните  резници, като се оставя възможност за растежа на растенията.  За завършването на един такъв  венец с диаметър 25 см. ще се необходими около 100  резника от растения. Подходящо е да закрепите венеца и в рамка. Така изолирате  от стената и  имате двоен ефект от жив венец и жива картина едновременно. Няколко седмици е добре да се задържи  в хоризонтално положение преди да бъде  окачен. Поливането става  като се потапя за няколко минути  в широк и плитък   съд с темперирана вода или се  пулверизира задната част на венеца за овлажняване на мъха. До окачането на стената се изчаква  да изсъхне напълно. Ефекта е  впечатляващ. 











Няма коментари:

Публикуване на коментар