неделя, 22 май 2016 г.

Против вредителите и болестите по цветята с подръчни средства

Младите стебла на розите покрити с листни въшки, белите насекоми, летящи  около фуксията, черните точки по листата на олеандъра, наядените листа на хостата- всички тези гледки ни тревожат и разочароват.






И това е най-малкото, по-лошото е , че  това са причини любимите ни растения да не се развиват правилно и да не изглеждат така както трябва. Война на вредителите по растенията в градината, както и стайните растения трябва да обявим преди още те да са ни нападнали. За много растения  профилактично пръскаме против инсекти, а за други още  при първите забелязани нашественици трябва да вземем мерки. Многобройни са препаратите за растителна защита. Във всяка агроаптека ще ви препоръчат подходящия препарат, но  тук ще споменем за онези средства,  които приготвяме у дома от  налични в домакинството ни продукти. Тяхното предимство е, че  са  щадящи към околната среда. Те  в повечето случаи са достатъчно ефективни, когато с тях се третират растенията навреме и с необходимата честота.  Най-популярните съставки са безспорно  чесънът,  лютите чушки, растителни масла, сода  и  сапун. Те се намират в почти всяко домакинство и  приготвянето от тях на отвара или настойка  с добавяне на прилепител сапун / по възможност без аромат и омекотители  / могат да ни помогнат  в борбата ни с вредните насекоми, а понякога и  в борбата с гъбичните болести по растенията. Ето няколко рецепти, които се използват в нашата  градина и в повечето случаи имат  добър ефект. 
  1. Две глави обелен чесън се варят в 1 л. вода за 30 мин. Добавят се 2 супени лъжици лютив червен пипер, а още по-добре същото количество  нарязани лютиви чушки. Течността престоява 24 часа. Прецежда се и се добавя  2 чаени лъжички  течен сапун. Може да се съхранява в хладилник 10 дни. В пръскачка или пулверизатор се сипва една  чаена чаша и се разрежда с 4 л. вода. Пръскат се растенията на засегнатите места.  Дъжда  спира въздействието на препарата, така че трябва да  се пръска след всеки валеж, най-добре сутрин или привечер. Ако растенията са доста поразени, добър резултат очаквайте след второто-трето пръскане / през4-5 дни/. 
  2. Растително/ Рапично/ масло 30мл. в 1 л. гореща вода - това е достатъчно добър пестицид, който дехидратира листните въшки и акари и техните яйца. Нанася се  веднага след приготвянето. 
  3. Сапун 2 супени лъжици сапун в 1 литър вода с добавени десетина капки натурално цитрусово масло. Ефикасно е и против плужеците
  4. Счукани  изсушени цветове на маргарити / Tanacetum cinerariifolium/  съдържат органичен инсектицит  - пиретрум, в количество 3 супени лъжици се слага в 3 л. вряла вода и се киснат 3 часа. Прецежда се и се прибавят няколко капки сапун. Използва се веднага. Активното вещество  действа при пряк контакт, и е добре пръскането да се повтори след два три дни. То също е и не особено устойчиво  и топлината и интензивната светлина допълнително намаляват активността му, така че се нанася привечер. 
  5. Отвара от касия е друг натурален инсектицид. Едрите навити кори  с аромата на канела може да използвате освен за ароматизиране и декорация  в  борбата с насекомите. Една чаша счукана касия,  заляти с  2 литра  топла вода киснат две денонощия, след което  се прецежда и се добавят няколко капки течен сапун. С течността се пулверизира. Ефикасно е при акари и листни въшки. 
  6. В съотношение 1:1, вода и прясно мляко пръскаме  на 5-6 дни няколко пъти до изчезването на брашнеста мана по листата на бегонии, домати, рози. При повече упоритост /4-6 пръскания през два-три дни/  се постигат добри резултати и при черното петно по листата на розовите храсти. 
  7. Пак против гъбички по растенията  използваме 2 супени лъжици сода за хляб /, разтворена в литър вода/, като се пръска през два дни  няколко пъти, до изчезването на симптомите.
  8. Разтвор на хималайската сол  е алтернатива на химичните пестициди. Две  супени лъжици се разтварят в 4 литра вода. С този прост разтвор се пръскат растения поразени от листни въшки и акари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар