събота, 21 май 2016 г.

За летните цъфтящи



Съдове с вълни от цветове на  калдръмче, петуния, вербена,  скавеола,  брахикоме, лобулория, диасция. Лехи пъстри  и весели с тегетес, клеоме, цинии, хелиотроп, остеоспермум, салвия. Тези прекрасни растения радват очите ни цяло лято, но при умерения климат, това са растения, които се отглеждат като едногодишни. Посяваме семената им  през зимата или ранната пролет, разсаждаме ги през пролетта и до слана  се радване на цъфтежа им. По-често се предпочита да се засадят от готов разсад.





Засаждането и отглеждането на едногодишните растения от готов разсад е относително лесно, дори за начинаещи градинари, ако се спазват основни правила.
Подготовка на почвата Мястото, където ще се засажда готовия разсад трябва да бъде добре обработено на дълбочина около 20 см. Разрохкването на почвата както и раздробяването и са задължителни, за да може добре да проникват кислорода и влагата. Когато имате възможност да обогатите почвата при предварителната и обработка с органична тор е добре. Преди засаждане почвата е добре да бъде влажна, но не преовлажнена. Засаждането в контейнер изисква   предварително дезинфекция на съда, поставянето на добър дренаж от керамзит или друк дребноструктурен  неутрален материал, запълването с  нова почва, специализиран почвен субстрат или градинска почва, обогатена с компост или прегоряла оборска  тор, добавянето на бавно разградим тор също улеснява работата в течение на целия сезон.


Засаждане
Разсадите, най-често са директно от оранжерии, особено когато ги засаждате в самото начало на сезона/ март - април/. Това означава, че не са достатъчно закалени и съвсем в началото на засаждането им е добре да не бъдат излагани на пълно слънце. Добре е като време от денонощието засаждането да бъде в късните следобедни часове. Постепенно увеличавайте часовете за излагане на слънце през следващите дни, докато растенията преминат стреса от преместването им и се вкоренят добре. Изваждането на разсада от саксийката  да става внимателно като растението е надолу наведено и с въртеливи движения се освобождава саксията. Леко се разрохква пръста около корените. Ако има събрани в долната част корени или излезли извън саксията внимателно се  разделят, това ще насърчи растежа им.
Поливане
Закопаването на растението е до ниво, което е имал разсадът в саксията. Уплътнете почвата и полейте. Задължително условие за доброто прихващане на растението след пресаждането е регулярното подаване на необходимото количество влага и постепенното адаптиране към новите условия. Повечето растения се нуждаят от постоянна умерена влажност, макар че има и растения, които не са така чувствителни и към кратковременно засушаване. Прекомерното поливане е по-вредно за здравето и доброто развитие на растенията. Винаги имайте това предвид. В много случаи в началото на пресаждането, въпреки добрата влажност на почвата корените не провеждат добре влагата до растението, тогава е добре да засенчвате растенията и да ги предпазвате от високите температури на въздуха, както и от течения , докато се стабилизират и възстановят функциите си корените им. В тези случаи допълнителното поливане е ненужно, дори вредно. Трябва да се има предвид  и това, че почвата в зависимост от материала на контейнера ще изгубва влагата си по-бързо или по-бавно и трябва да предвидите честотата и количеството на поливките. Тъмните на цвят метални контейнери не са препоръчителни за слънчеви места, защото в тях почвата се нагрява много и бързо изпарява водата. В  саксиите, които не са глазирани почвата също относително бързо пресъхва. В тези случаи е подходящо  в почвения субстрат да се добавят влагозадържащи съставки/ вермикулит, перлит/. Контейнерите, които са най-подходящи за растения, нуждаещи се от постоянно влажна почва са пластмасови, дървени, керамика с глазиращо покритие.

  

Торене
Почти всички едногодишни се нуждаят от допълнително подхранване през лятото, особено тези, които се отглеждат в съдове в предимно торфени леки почви. Препоръчително е подхранването с комбинирани, разтворими торове /20:20:20/. Влагането на торовете е добре да става ежеседмично при една от поливките. За растенията, които се отглеждат в съдове е добре да се предвиди  подходяща почва, обогатена с хранителни вещества с подходяща киселинност и структура. С напредването на лятото и разрастването на кореновата система  е наложително по-честото подаване на торови разтвори. Дори в почвения субстрат да има добавена бавно разградима тор  е добре да се подхранва с водоразтворими торове поне веднъж в седмицата, а при някои растения  и почти при всяка поливка.
Отстранявайте прецъфтелите цветове, за да стимулирате цветообразуването, както и оформяйте външния вид, като контролирате хармоничното израстване и съразмерността между отделните видове/ при смесени контейнери или лехи с повече от един вид растения/. Едногодишните цъфтящи запълват празните места в лехата. Съвсем успешно те заемат местата на пролетните луковични в градината. По вид ги подбираме , според  изискването им за светлина.  За слънчевите места са подходящи - невен, тегетис,  петуния, клеоме, ипомеа, тунбергия, хелиотроп, калистефус. За  шарената сянка и по-сенчести места избираме измежду колеус,  и няколко вида импасианс /  балсамина, Нова Гвинея/.

 
Много видове едногодишни цъфтящи са прекрасен избор за сандъчета и висящи кошници, които поставяме пред прозорците и на парапетите на балконите. Подходящи  са - петунии, вербени, диасция, лобулария,


Няма коментари:

Публикуване на коментар