вторник, 13 юни 2017 г.

Розите - разнообразие и класификация

Розата e наричана  не без основание  царица  на цветята. В собствената ни градина, в градината на съседите, в обществени градини и паркове,  по алеи,  в скални кътове,  единични рози сред зелена морава, надвесени  от  високи дувари,  кокетно надничащи от  ниски  огради, розата е прекрасна гледка във всеки сезон.  В наши дни  розите са  хиляди сорта.  В миналото  това многообразие съвсем не е било  такова,  но  интересът на хората към това растение  е дал тласък на получаването на нови сортове с  желани  качества. Сега се радваме на   рози  с размери от  15-20 см  до  такива  с 10 метра височина, с всякакви размери на листенца, на цветове и багри. Разнообразието   от рози и като  размер на цялото растение и само на розовия цвят, от багрите, аромата  е огромно. Понякога тяхното разнообразие е направо объркващо. Може да  се подбере розово насаждение за всяко място, според индивидуалните  изисквания  за цвят, хабитус, аромат и това съвсем не е толкова лесно сред  голямото многообразие. Убеден съм, че каквато и роза  да изберете, стига да има подходящите  условия и да се полагат необходимите грижи, то тя ще  привлича  погледите и ще  създава   най-прекрасната  цветна магия около себе си.


Огромното разнообразие  от  рози, въпреки  тяхното  систематизиране и класифициране, наистина може да ни затрудни, но това е  единствения начин да идентифицираме роза, която отглеждаме или бихме желали да отглеждаме, за да се съобразим със специфичните изисквания за отглеждане и поддръжка. Няколко са признаците, по които   се систематизират розите:
Според растежа:
  • катерливи  рози - те  растат свободно над 2,5 - 3,5 м. височина.
  • колоновидни рози -  стеблата им достигат до 2,5 м. височина
  • щамбови рози - при тях присадката е на  високо стебло от 0,30м.  до 1,5 м.
  • храстовидни рози - добре разклонени с височина от 0,6м. до 1,50 м.
  • миниатюрни храсти - височина от 0,30 до 0,60 м. височина
  • почвопокривни -  достигат до 0,30 м. във височина, но се разрастват  в ширина / различните сортове с различна интензивност/ като завземат   понякога значителна площ

Според броя на венчелистчетата
  • обикновен - от 5 до 8 венчелистчета
  • полукичест -  от 8 до 20 венчелистчета
  • кичест - от 21 до над 40 венчелистчета

Според формата на цвета:
  • с конусовиден център - класически пример на чайно-хибридните рози. Това са розите предпочитани за отрязан цвят
  • с рехав център - вътрешните венчелистчета са по-рехаво подредени и образуват  неподреден център
  • с разпадащ се център - когато се отворят се виждат тичинките типично за полиантовите рози
  • сферичен цвят - многобройни венчелистчета, които образуват цвят като зелка
  • плосък цвят - с ясно изразена тичинка и малко на брой венчелистчета като на роза канина /шипката/
  • цвят розетка -  плосък цвят с изразена тичинка, заобиколена от голям брой дребни венчелистчета
  • цвят помпон - овален цвят с  много на брой къси венчелистчета 
Венчелистчетата също могат да бъдат различни, обикновени, с надиплени краища, с назъбени краища и леко огънати назад

Според  багрите на цвета:
  • едноцветна багра -всички венчелистчета са в една багра
  • двуцветна багра- вътрешната и външната страна на венчелистчетата са в два различни цвята
  • смесени багри - няколко цвята преливат във всяко едно венчелистче
  • многоцветни багри - с напредването на цъфтежа баграта се променя или в  съцветието има различни багри цветове
  • ивичеста багра - два или повече цвята  има на едно венчелистче и то оформени в ясно изразени ивици
  • рисувани багри - най-често имат бял център и  перест рисунък по  венчелистчетата

Според видовете листа:
лъскави - това са най-често листата на повечето сортове рози, изглеждат сякаш са полирани
матови - листата  нямат блясък, а  изглеждат  матирани с почти кадифена повърхност
релефни - ясно изразени, дълбоко нарязани листа като на роза ругоза 
светлозелени - по-светло зелена окраска имат листата на някои сортове рози
синьо-зелени - нюанс на  зеленото с  ясно изразена стоманено синьо-сив отенък  като при роза алба
бронзови - листата имат бронзов  блясък и изглеждат  като бакърени

Според плодовете:
овални големи - като тези на роза ругоза
овални малки -  такива са на повечето рози, като когато узреят могат да бъдат с червена или тъмно синя багра
издължени - по-продълговати от плодовете на шипката /rosa canina/ и покрита с нежни власинки
бодливи- характерни са за  rosa roxburghii, закръглени и покрити с шипчета

Според  периода на цъфтеж
с еднократен цъфтеж- които цъфтят еднократно в края на пролетта  и началото на лятото, като понякога епизодично може да се появят изолирани цветове и по-късно
повторно цъфтящи- след първия цъфтеж  през пролетта, цъфтят отново през лятото и есента и много често ги наричат постоянно цъфтящи

Според аромата
без аромат
леко ароматни
ароматни
силно ароматни
Безспорно  ароматът на розите е едно от най-предпочитани и харесвани техни качества, дори предшестващ  красивия  и обилен цвят. Ароматът обаче е доста капризен и зависи от специфични климатични фактори / топлина, влажност на въздуха/. Аромата често е различен в различните фази на цъфтежа на розата. При едни е по-силен в началото на  цъфтежа, при други при пълен разцвет, при повечето интензивността е еднаква през всички фази на цъфтеж. Ароматът е различен не само по интензитет, но и и е широко нюансиран - сладникав, плодов, цитрусов, мускусен, жасминов, горски  нотки. Има сортове, чиито листа  също имат аромат.
Розите са  класифицирани в групи,  в които включват сортове с приблизително еднакви характеристики,  обаче  съвсем прецизна класификация е трудна и това ще  се разбере, ако имате достатъчно време да следите няколко различни  каталози за рози. Това са видовете по азбучен  ред, без да са разделени на  старовремски и съвременни:
Alba  rose /Бяла роза/- древна група. Много напомня по външен вид  роза канина /шипката/, но имат много малко  бодли. Непретенциозна и устойчива на болести. Цветовете са бели и светло розово. Един от малкото видове, които се развиват добре и не в пълно слънце.

Maiden`s  Blush

Bourbon rose /Бурбонска роза/- получени при случайна кръстоска между един вид роза дамасцена и  и китайска роза. Едри цветове с много венчелистчета. Символ на викторианската градина. Предразположени към мана.

Gipsy Boy
Clrmbing & Rambling /Катерливи и виещи се рози/ тази група е от  рози,  чиито стебла са тънки и гъвкави или  твърди и дълги и  обикновено  за тях е необходима конструкция - пергола, подпорна стена, арка. Цветовете могат да са едри или дребни събрани в съцветия.


Seagull


Swan Lake
Centifolia /Роза центифолия /- това са видове,много ценени през 17 в., но със слаби клони, едри кичести цветове,  повечето силно ароматни, но податливи на болести.

Bullata

China  /Китайска роза/- разпространени в Европа през 18 в. имат голяма заслуга  за  получаването на много от съвременните сортове. По-нежни и по-чувствителни към ниските температури и течението. Устойчиви на болести и цъфтящи  няколкократно през  топлия сезон


Archduke  Charkes
Damask /Роза Дамасцена/- ароматът е  голямото предимство на тези рози. Като външен вид не са особено привлекателни поради  слабите си цветоносни стебла и клюмналите цветове. Цъфтят еднократно.

Ispahan
English /Английски рози /- това са  всъщност розите на Дейвид Остин, които създават  в последните 20 г. на 20 в. нова група. Те са  на роза галика и дамасцена с хибридина чайните рози и флорибунда.  Те са компактни храсти с много разнообразни  багри и старомоден вид на цветовете / повечето розетка/, но  имат всички желани качества от съвременния градинар/ атрактивен цвят, изобилен цъфтеж, многократно  цъфтене покриващо целия сезон, перфектен аромат/. Малко по-чувствителни към болести.


The  Dark Lady

Floribunda /Флорибунда/ - те са кръстоска между чайни хибриди и полиантовите рози. Цветоносното стебло завършва с големи съцветия от едри цветове, като баграта е много разнообразна. Устойчиви на болести.


Apricola
Gallica /Френска роза/- това са най-старите от всички останали видове рози. Размерът на цветовете е по-скоро малък, но броя на венчелистчетата може да бъде различен. Хибридите са с характерни по-релефни листа. Чувствителни към мана .


Scarlet Fire

Grandiflora  /Роза грандифлора/- те носят най-добрите качества на родителите си - красивия едър цвят на чайната роза и  повторния цъфтеж на флорибундата. Правят красиви изправени  храсти.

Queen Elizabeth

Groundcover
  /Почвопокривни рози/ - ново създадени през последните 20 г. на 20 в. Устойчиви на болести, с дребни,  най-често прости цветове


Flower carpet red

Hybrid musk /Хибриди на мускусна роза/- създадени в началото на 20 в. със специфичен аромат, прости цветове  и обилен цъфтеж.

Buff  Beauty

Hybrid perpetual /Ремонтантни рози/-  розите от този вид са били доста популярни  в края на 19 в., но  изгубват тази си популярност поради  прекалено големите размери на храста и двукратния си цъфтеж - лято и есен.

Baroness Rothschild

Hybrid Tea /Чайно-хибридните рози/  Това е най-разпространената група в наше време. Розите могат да са храстовидни или щамбови. Цветовете са разположени на  на дълги изправени цветоносни стебла и са едри или средни с добре оформен конусовиден център.


La France - началото на модерните рози

Mini /Миниатюрни рози/  Много разпространена  група поради  голямата  възможност за приложение.  Достигат до 40-50 см. и  са гъвкави  и устойчиви. Подходящи за контейнерно отглеждане. Често се предлагат и като стайни растения.

Sugar Baby
Modern  /Съвременни храстовидни рози/- доста разнообразна група, в  която сортовете са свързани от това,  че са създадени през 20 в.

Molineux

Moss /Мъховидни рози/- наречена така заради дребните власинки, които покриват чашелистчетата и  горната част на цветоносното стебло. Много популярни през Викторианската епоха, със специфичен и силен аромат.

Blanche  Moreau
Noisette / Ноазетови рози/- първите рози са създадени в Америка от френцузин, но намират разпространение най-вече  във Франция. Те са хибрид между китайска роза и мускусна роза. В наши дни са останали само няколко  сорта  катерливи.

Rêve  d`Or
Polyantha  /Полиантови рози/- тази група е на едни от най-устойчивите рози. Цветовете не са големи , но цъфтят в големи съцветия.

The  Fairy

Portland /Портландски рози/- Това е кръстоска между роза дамасцена и френска роза. Компактни  със здрави стебла те са подходящи за  жив плет. Имат продължителен цъфтеж. Днес са останали малко сортове.


Jacques Cartier
Rugosa / Роза ругоза/- това е групата на така наречената  японска шипка.  Хибридите на тази роза се отличават с  изключителна  непретенциозност. Цветовете са ароматни, а стеблата са покрити с много шипове и текстурирани листа. Плодовете им са  много едри  и ефектни през есента, а  в този сезон и листата се обагрят красиво.

Frau Dagmar Hartopp

Scots  / Шотландска роза/- това е група от сортове разпространени предимно в по-миналия век. Техни хибриди с чайно-хибридните  рози  са с много добри качества.

Stanwell Perpetual
Species  / Други видове/- в тази група са сортове на  така наречените диви рози и техните наследници. Най-често прости цветове и еднократен много ранен цъфтеж.


Canary Bird

Sweet briar / Роза еглантерия/- в тази група са включени стари рози с една отличителна характеристика - ароматни листа. Цветовете са прости и  плодовете на тези рози се отличават с необикновена едрина.


Lady Penzance
Tea  /Чайни рози/- тази група е създадена от кръстоска на  роза  одората, която идва от Китай и  ноазетовите или бурбонски рози. Цветовете им са големи с венчелистчета завити  надолу. Те са повторно цъфтящи и  аромата им има нотки от аромата  на черния чай. През 19в. са съществували доста хибриди, но издръжливостта им е била ниска  и  до днес са останали малко.

Safrano

Зад  тези групи  се крият около 25 000 сорта рози.  Сред тези толкова разнообразни  рози все пак  изборът на съвременния човек се спира предимно на  чайно-хибридните  и флорибундите. Тъкмо те са и най-разпространените  и предпочитани от градинари  и любители. Те са "класиката" сред розите.  Харесват се едрите им цветове, изправените стебла при чайно-хибридните и обилния цъфтеж при флорибундата. Въпреки отличните качества  на съвременните рози, те  носят и своите капризи, за които, ако знаем би ни било  по-лесно и по-успешно ще ги отглеждаме. Затова  по-нататък ще продължим с  грижите  за розите в градината.















Няма коментари:

Публикуване на коментар