сряда, 28 юни 2017 г.

С аромат на рози


"Розите имат един от най-сложните, широко разпространени аромати сред  всички цветя. Времето преди отварянето на розата, възрастта на цветето, сезонът и дори метеорологичните условия  влияят на аромата на конкретния цвят."(Дейвид Остин)


Скоро  приключва най-розовия месец.  Дълги слънчеви дни,  топли  изпълнени  с аромат нощи  и много, много цвят. И сред тези  много цветове сме омаяни от розата. Толкова много неща привличат в  това прекрасно цвете, но  това, което   привлича неустоимо е ароматът.  Тежък мускусен,  сладък плодов,  аромат на  зелен  чай, с нюанси на  анасон,  мед,  цитрус, с едва напомнящи  горски  нотки и жасмин,  розовият аромат  е най-привлекателен, богат, дълбок, желан.  Освен по  начина на растеж и  желанието за определен цвят, може би  основен критерий, по-който избираме  розите  е техния аромат. Би ли била  Mister Lincoln  една от най-предпочитаните  червени  рози,  ако не беше  аромата ѝ.  Друга стара  роза – бурбонската  Isaak Pereire също завладява не само с едрия си кичест цвят, но и с прекрасния си наситен  аромат. Друга представителка на бурбонските рози с изключителен аромат  е  Louise  Odier,   флорибундата   Honey  Perfume освен с едрите си жълти цветове  привлича и с  много нюансирания си силен аромат. Всички тези рози през различни години са печелили   приз  за своите качества и  аромат    в  САЩ /от Американска розова селекция – AARS/. Известни  са с прекрасния си аромат  английските рози на  Дейвид Остин, но сред тях има  няколко, който   може да бъдат откроени. Gertrude  JekillThe Poet`s  WifeВсяка една от тези рози би била  освен украшение за градината и  център   на  ароматната градина. 

Mister Lincoln

Louise  Odier

Honey  Perfume

Gertrude  Jekill
The  Poet`s Wife
Цветовете на   тези  рози, внесени   у дома  биха ароматизирали  цялото помещение  с прекрасен аромат. Във  Великобритания се  присъждат много награди на  рози на годината, мемориална награда на  Джеймс Мейсън,  награда  за градински заслуги  както и награда за най-ароматен нов  сорт за съответната година. Мисълта  на Дейвид Остин – най-популярният и заслужил селекционер на рози на нашето време  доказва, колко  съществено  и същевременно специално е това качество на розата – нейния аромат. Ароматът на розата  е  най-силният и завладяващ  през това време от годината в не едно и две места по света. 

А цветен дисплей юни в оградените градини Mottisfont на
Mottisfont`s  garden  - Хемпшир 
https://d27xe58b9ijigq.cloudfront.net/c=ar16x9/s=w980,pd1/o=85/https://images.nationaltrust.org.uk/images/1431738173317-crop-mottisfont-059---16062014-a4.jpg

Parc  de Bagatelle в Париж 
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/64/92/c9/6492c9e4160eccdd1de73dfbc340f1fa.jpg


Parc de la Grange   в Женева  
http://notrehistoire.ch.s3.amazonaws.com/photos/2013/04/4ba0ce8dbca2875.JPG


Розариума   Sangerhausen  в Саксония-Анхаалт
http://europa-rosarium.de

Parc  De la Tete d`Or  в Лион
http://media.lyon-france.com/original/137384/1-348075.jpg
Градините на  Сейнт Олбънс,  Монтисфънт Аби в Хемпшир, както още много  розови градини в Обединеното кралство. Розовата градина  в Парка  Де ла Тет д`Ор в Лион, закътаната розова градина в  ниската част на парка Де  ла  гранж  в Женева,  която става сцена  на летни балетни спектакли на открито и на  юнските празници на розата. По това време на годината / както и по всяко друго/  е несравним и парка Багател с прочутата си розова градина в Париж. Най-богатата колекция от рози в света  на розариума Зангерхаузен , прославил малкото градче/ на средата на пътя между Лайпциг и Касел/ в провинция Саксония-Анхаалт не само в Европа, но и в цял свят и  още   толкова прекрасни розови оазиси по света. Думата оазис  ни насочва и за онези  сурово изглеждащи места планинско-пустинни, където са разположени  най-обширните градини с рози, от които се добива  розово масло. През  април, май  и юни, още преди изгрев слънце,  тези полета се  изпълват  с  хора, които усърдно  берат покритите с  капчици роса цветове. Огромните насаждения с  маслодайни рози, под  топлите лъчи на слънцето  разпръсват своя аромат на километри разстояние. 


Аромат на рози  изпълва въздуха по поречието на река  Дадес  в Мароко, където е  мароканската Розова долина. И тук  както и в българската  Розова  долина   има празник на розата / през май/ и тук избират Царица Роза  сред  берберски песни  и танци  и  прилични на средновековни  двубои с мечове. 

http://www.wewereraisedbywolves.co.uk

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/10/28/1414505462733_wps_52_Nangarhar_rose_project_fi.jpg


Другият  голям производител на розово масло и конкрет  в непрестанна конкуренция с България  е Турция. Нейните  розови полета се разполагат в района на Испарта на относително голяма надморска височина/1200-1300m./ по  склоновете на  планината  Торус /Taurus/. Аромат на рози се носи  в областта Шираз   в Иран и още по на югоизток  в Лалех заар на голяма надморска височина  се простират розови градини с превъзходни качества. Ароматът на маслодайни рози завладява все повече места в Афганистан, където ароматното цвете заменя опиумния мак, с помощта на  български специалисти и немски капитали. И може би най-красивото и  поетично място, на което се отглеждат маслодайни рози  е Розовата  долина - закътана уютно между Стара планина и Средна гора,  от с. Розино  до Казанлък и от  Стрелча до  с. Черганово. Редуват се все повече  и по-добре поддържани розови градини и дестилерии. Няколко вида рози  могат да бъдат  източник на ароматните розови продукти - Роза Дамасцена - с най-големи насаждения в България и Турция, Роза Центифолия и Роза Галия /голямата част от насажденията в Мароко/, допълнително в много по-малки количества се използва  Роза Алба. Дълбокият, богат аромат  на розата се предава на ароматните розови продукти - розово масло, розов конкрет, розово абсолю, розова вода. Освен  прекрасния аромат тези продукти са със забележителни качества. Точно те ги правят незаменими  в  парфюмерията, козметиката, фармацевтиката.
Време е да се будим от приказния розов сън, чака ни още много работа  в  градината и  с влизането в следващия месец ще се задържаме все  по-често в зеленчуковата.






Няма коментари:

Публикуване на коментар