понеделник, 22 май 2017 г.

Някои плодове, подходящи за отглеждане в саксия


Нямате  място, правят ви се експерименти, обичате плодове - ето три неща, които могат да направят следващите  редове интересни за вас. В интерес на истината  те са  все още доста любопитни и  за нас. За сега  освен ягоди и лимони, други плодове, отгледани в саксия не сме яли, но времето е пред нас. Те се броят на пръстите на едната ръка, но са   сред любимите на много от нас.


Ягодите - това са най-подходящите  плодове за отглеждане в съдове. Добре познати са специално направените  саксии - ягодарници, които много успешно използваме и за засаждане на подправки. Отглеждането на ягоди    има своите изисквания, но главната особеност  при отглеждането в  саксии е поливането. Поддържането на почвата  постоянно леко влажна изисква редовно поливане, особено в горещите  сухи дни. Има  сортове ягоди, които са особено подходящи за отглеждане в саксии. Жалкото е, че  повечето от тях могат да бъдат намерени не като разсад, а на семена. До времето за прибиране на  реколта ще са ви нужни 2- 3 години. Подходящи са горските ягоди от сорт "Regina" ,  "Baron von Solemacher",  "Atila" ,  "Tamptation"



Малини - също подходящи за отглеждане в контейнер. Необходими са съдове с диаметър  40-60 см.  Като в по-малките добре ще се чувства само един корен, а в тези с по-голям диаметър могат да се засадят и два, три  корена. Важното е саксията да има добър дренаж / керамзит или керамични парчета. Почвата да е богата, с леко кисел характер и поддържана постоянно леко влажна. Малините могат да се засадят от спящ корен или от саксия разсад. Подходящи сортове за контейнерно отглеждане са : Heritage, Fall Gold / с жълто-кехлибарени плодове  /, Redwing, както и българския сорт Люлин. Важно е да се снабдите със здрави и  добре развити разсади от надеждни  и авторитетни разсадници. Филиалът в Костинброд на  Института по земеделие в Кюстендил, предлага добър  разсад на малини / сорт Люлин/, както и посадъчен материал  на касис, къпини.



Боровинка  синя - тази  боровинка не  е типичната горска, която срещаме в планините от 300 до 1700 м. надморска височина. Плодовете и са по-едри,  а храстчетата със значително  по-големи размери.  Почвата зазасаждане на боровинката трябва да е кисела. Когато се отглеждат в контейнер, това е предимството, че може да се подбере точният почвен субстрат. За рН 4,5-5,0 е подходящо да се вземе  готов почвен субстрат за  рододендрони. Добре дренирани съдове с вместимост  от 35-40 л. Боровинката предпочита тихо и слънчево място. Първите една-две години се отстраняват цветовете /съзнателно се лишавате от плодове/, за да може растението да се  развие и укрепне. След третата година може да се наслаждаваме на плодовете му. При по-възрастните растения / след 4-5 година/, рано на пролет се подрязват по-старите  и ниско разположените клонки. Корените на боровинката са плитки и  правилното поливане  е от съществено  значение за развитието на растенията.  Подходящо е, независимо, че се отглеждат в контейнер  да се мулчират. Подходящи  сортове и здрави разсади  и  полезни съвети може  да се намерят  при контакт  с троянската фирма Теракомп  ООД 



Черница -  това е плод изключително вкусен и полезен, но  много нежен и  не  е обект на търговия, а  самото дърво се  експлоатира  по скоро като храна за  копринените буби, отколкото като плодно дръвче. Затова и мястото от където може да се закупят различни сортове  черница / готова фиданка или резници / е  опитната станция по бубарство  и земеделие във Враца.  За черничевите  нови насаждения е важно да не се засаждат веднага в голяма саксия. Докато растението е малко  е добре да се използва по-малка саксия  с диаметър 20-25 см. и  с нарастването на растението да се увеличава и размера на саксията. Почвата да е богата и добре дренирана. Компост и ли оборска тор да са поне 1/3 от състава на  почвата.  Ако засаждате от резници  е добре да се използва вкоренител и  почва, предназначена специално за  разсади и вкореняване. Резитбата за поддържане на  необходимата по големина  корона  е добре да става в  периода на покой на растението - края на зимата. Санитарна резитба, ако се налага може да се направи  и след  преминаването на плодовете. Плодовете могат да бъдат черни, розови  и бели. С най-много захари  са тъмните  черници. Саксията  трябва да бъде поставена на слънчево място  с добра циркулация на свеж въздух. Подходящи сортове за засаждане в контейнер са  джуджета, които не надвишават 2 м.



Касис - това е храст, който дава много  вкусни  и полезни плодове. Тези храсти успешно могат да се отглеждат в  контейнери. Те могат да бъдат засадени в  по-големи контейнери / диаметър около 50 см./. Толерантни са към почвата, достатъчно е да бъде  добре дренирана. Обичат слънчевите места. Разновидностите са  черно или червено / френско грозде/. И двата вида са богати на витамин С, като  френското грозде е с по-нежна  кожица.



Няма коментари:

Публикуване на коментар