петък, 3 ноември 2017 г.

Есенна украса с тикви

Тиквите, поне за нас,   са най-милия, весел, разнообразен символ на есента. Големи, още по-големи - тиквите гиганти /Courcubita maxima , като  за колесницата на Пепеляшка/Mousque de Province/, като проточил врат лебед /кратуни/ и толкова много още ядливи или декоративни тикви. По големина, форма  и цвят на кората те са много разнообразни и това ги прави освен полезни и вкусни и  много подходящи за есенна декорация. 








От края на септември до  началото на декември, когато започва да властва коледната украса, тиквите са незаменим елемент от декорацията. Превъплащенията им са също не по-малко разнообразни. Вази, съдове, саксии, в които  с  последните цветове и най-разнообразни други есенни символи /листа, клони/ можем да направим чудесна есенна украса. Малките декоративни тикви, както и по-големите им ядливи събратя сами по себе си и в комбинация са също  прекрасна декорация за интериора, а и не само. Верандата или балкона биха  била много  по-гостоприемно място, дори през по-хладните есенни дни, ако на масата или  в някой  ъгъл подредим  красива комбинация от тикви и други есенни плодове и клони.



Ако времето позволява, навън или  у дома  на масата,  една добра декорация с тикви  би направила и най-обикновеното ежедневно сядане на масата по-приятно и празнично.




Фенер или свещник, изработен от тикви  ще направи  обстановката по-приказна и уютна.


Забавна и за възрастни и деца  е декорацията от  тиквени  фенери, които са  с различна от хелуинската  тематика. А от странните по форма кратуни може да се получи нещо наистина елегантно/

https://i.pinimg.com/564x/06/5f/d8/065fd80286724b42803de1bdd48cb8ab.jpg





Различни фруктиери с есенни плодове и зеленчуци, в които непременно да присъства и нейно величество Тиквата



Подходящо място за  присъствие на тикви като есенна декорация са входните врати и стълбищата към тях, както и веранди, балкони и обособени кътчета в градината / барбекю,  мястото на детската площадка,  градинската барака/.





За градинската маса или в столовата  есенният букет стои по-различно, когато  е в тиква. 







Тиквата е и  удачен съд за засаждане на растения, които не изискват често поливане, каквито са сукулентите


Много се надявам, че вече сте убедени, че една есенна декорация с участието на тиквата може да  създаде настроение и празничност, че това може да постигнете  с малко усилия и би си заслужавало. Целият ноември е пред нас. Изобилието на тикви е голямо/ без двусмислие/. Изберете тиква и дано да е удачната, от която  да излезе декорация, която да ви радва.


Няма коментари:

Публикуване на коментар