вторник, 7 ноември 2017 г.

Можем ли да се спасим от съседските котки?

Пухкавите  меки лапички на този домашен любимец  често  навестяват  градината. Примъкват се  тихомълком  с лаком поглед  към синигерите и  дроздовете, които  си кълват  в зеленчуковата леха или  търсят червеи сред моравата. Катерят се във  форзицията, за да преследват малките птици приближаващи се до хранилките. Макар и неканени се  изтягат  спокойно на  припек  сред арабиса  и непетата в цветната леха. Котките, отглеждани от съседите  не се спират от  нищо или от почти нищо и считат света наоколо за своя територия, в която  не винаги са желани. Малко основание против присъствието им в градината ли са удушените и разкъсани птички, изпражненията, утъпканите цветя.  


Има няколко  средства, които с различен успех се практикуват  от тези, които искат  да  спасят градината си от  набезите на пухкавите  съседи. Бихме казали, че и ние имаме известен опит в това начинание. Най-важното е да бъдете последователни, дори когато някоя ленивка се е настанила на безобидно някъде и се припича, не бива умилението  да ви остави без реакция. Котките трябва да  знаят, че винаги са нежелани и да ви имат страха. Тоест, дали  безчинстват или спокойно мързелуват трябва да бъдат гонени от градината. Един ефикасен метод, който  действа винаги добре при повечето котки е  пръскането с вода. Дали ще бъде с бутилка, която ви е под ръка или с маркуч, но котката ще се почувства  застрашена и ще се оттегли. Пръскането с вода има добър ефект, когато е начин на прогонване на нежеланите котки, макар че  има и доста по-драстични. Поръсването  на местата, които котките ползват за тоалетна или лежат в градината, с лют пипер   е доста ефикасен метод, но по-жесток към  тези животни. Затова не всеки би прибягнал до него. Други достатъчно ефективни  средства са разпръснатото кафе или кори от цитрусови плодове. Тези неща имат ефект, когато често се подменят или  добавят нови количества, така че отделения аромат да е достатъчно силен.  Територията на  цветната леха, в която обичат да се излежават  може да бъде обезопасено с обикновени дървени шишове, но по нагъсто. Един друг начин, които би  позаплашил  котките е  да се направят на  предпочитаните от тях места за набези, гирлянди от  СD дискове. Когато времето е слънчево те отразяват слънцето и това съвсем не се харесва на котките. Може да се сетите и за други начини да възпроизвеждате светлинни ефекти, които много са неприятни на котките. В крайна сметка може да опитате с един малко по-скъп метод - електронното плашило за котки и кучета. То  е ултразвуково и звуковете, които възпроизвежда са  достъпни само за животинките, но не и за хората. За да има  необходимия ефект трябва точно да се спази предписаната площ, за която е действието му. В някои има и светлинни ефекти. 

  


Могат да се намерят в, както и на други е-адреси. В повечето случаи се налага, за да  обезпечите цялата площ на градината да се снабдите с повече от едно-две такива съоръжения. Както  всяко едно нещо и тук има привърженици и противници. Според нас то е ефикасно,  но за градини с ограничена площ, в противен случай би коствало не малка инвестиция. Ако тепърва  ще правите ограда на  двора си, ако трябва да се предпазвате от тези неканени гости  трябва  добре да го оградите / без пролуки в оградата/ и за предпочитане е да се засадят бодливи храсти /берберис,  пираканта, японска дюля,  котонеастър, трънка/. Такъв бодлив жив плет, стига да е достатъчно плътен би ви предпазил не само от неканените котарани.

Трънка /Prunus spinosa/

Японска дюля /Chaenomeles /

Пираканта

Берберис
Набезите на котараните  са нещо, което често може дави извади от релси, особено ако имате поражения в градината или прогонват, желаните от вас птици. Борбата с тях е не винаги особено  равностойна и ефикасна. Добър начин, от които може би трябва да се започне е разговарянето със съседите, които ги отглеждат. Мерките, които те биха могли да вземат много често са  по-ефикасни и по-приемливи и за самите животни.


Няма коментари:

Публикуване на коментар