събота, 4 ноември 2017 г.

Огън в градината

В тези  хладни и рано свечеряващи се дни, когато все още  имаме достатъчно работа навън с удоволствие протягаме попремръзнали  ръце към  огнените езичета на външния огън. Функционалност, практичност и безопасност са основните изисквания към нашето подвижно огнище. Казвам подвижно, защото точно този вид  бих избрал. Нещо различно от барбекюто, изградените на постоянни места, солидни огнища и фурни.


Това е достатъчно опростено съоръжение, най-често от кована желязо, стоманена полусфера или семпла геометрична заварена конструкция, която е достатъчно лека и може да бъде ситуира на на всяко едно безопасно място, далече от всякакви лесно запалими и горими материали. Много често ги наричат освен подвижни огнища и кошници - огнища или мангали.  Те могат да бъдат почти изцяло открити /което е предимство за достъпа на кислород/ само с долна  монолитна част, но и  като огромна декоративна метална купа, в които горенето е по-бавно, но и  разпространението на запалени малки части  в страни е по-рядко. Такова леко огнище може да бъде притегателно място  във всеки един сезон. Доброто му почистване и съхранение ще поддържа дълго добрия му вид. През студените и дъждовни дни  подвижните огнища е добре да се съхраняват на сухо място. След употребата им и напълното изстиване  на пепелта  се почиства грижливо, а пепелта, когато е само от дърва е добре да прибави към компостера. Тези огнища освен основната  функция  имат и допълнителна декоративна. Съчетаването на двете функции на  това огнище  ще направи използването му освен приятно и красиво, безопасно и сигурно. Това трябва да се има предвид, когато избираме огнище за градината.









Наличието на  мрежа  и капак при откритите варианти, както и оптималния размерна подложната плоча,  подобрява сигурността и обезопасява, ограничава  хвърлянето  встрани на запалени частици при буйното горене на огъня. Вариантите и разнообразието са  големи  и за всеки стил на градината може да бъде избрано подходящото  огнище. Огънят съпътства  развитието и еволюцията на човека  и никак не е чудно, че в днешните модерни и високо технологични времена имаме необходимост  от притегателната сила на  разпалените пламъци на огъня. Дали в топла лятна вечер или в рано настъпилия мрак на  късния есенен следобед  гледката и топлината на открития огън в градината винаги ни изпълва с приятни чувства. Наличието на подходящо огнище и сухи дърва  ни осигурява  приятно   прекарване около огъня. Една вещ, която ни най-малко не е задължителна за градината и не е от първа необходимост, но ако разполагаме с нея  бихме увеличили  приятните часове прекарани на открито.





Няма коментари:

Публикуване на коментар