четвъртък, 9 ноември 2017 г.

Да помогнем на животните да презимуват в градината

Малко по малко живота в градината затихва. Става все по-пусто и видимо безлюдно. Всички се приготвяме  за зимата. Градинарите в старание да приберат  реколтата и да подсигурят на растенията успешно презимуване, а малките животинки, насекомите и птиците да подсигурят сигурно убежище за презимуване.  В градината,  градинарите са подпомагани от  насекоми, малки животинки в техния труд и затова сега, когато настъпват зимните студове, ние  трябва да създадем условия, те нашите помощници в градината да прекарат времето до края на март по-лесно и безпроблемно. В какво трябва да се изразява нашата помощ. На едни животни да  приготвим подслон, на други условия за хибернация, а трети да храним, защото след ноември възможностите  за намиране на храна рязко спадат.


Малко небрежност или проявен мързел през есента ще подпомогне  птици и малки животинки да намерят подслон или храна в градина. Непочистените прецъфтели цветове на някои растения /ехинацея,  ехинопс, роза ругоза, циния, слънчоглед/ са източник на храна, а кухите стебла стават място земни пчели и други насекоми да намерят убежище за зимата.  Оставените известно количество плодове в плодните дървета-това безспорно ще бъде принос към разнообразното хранене на птиците.





Когато нападалите есенни листа  покрият  моравата една част от тях да предвидим да се разстеле на дебел слой под дърветата или под  някой храст, както и ако имаме клони, останали след резитба на дървета и храсти да ги оставим в края на двора на купчина, която ще приюти малки животинки за зимния сезон. Складираните дърва за огрев също могат да поемат тази функция. За таралежчетата трябва да сме готови още през втората половина на октомври.


Толкова добри идеи за  лесни за направа къщи за насекоми и таралежи. Всичко се  постига с материали, които имаме под ръка в двора.



Ако разполагаме с достатъчно време  може да се направи специална малка къщичка / от дърво или клонки /за таралежчетата и за земните пчели от глина / най-често приспособяваме някоя саксия като  я захлупваме над стабилна керамична подложка и  правим отвор  някъде в основата, около който  оцветяваме в синьо за привлекателност/. Старо чекмедже с направен отвор в някоя от страните и добре покрито с влагоизолираща плоскост или най-обикновена мушама и покрита с листа би  била предпочитан дом за зимен сън на някой ежко. Няколко оставени захлупени саксии или складирани дърва или сноп слама и сено до бараката или  натрупани  клони на някое място биха улеснили  направата на  зимно убежище на помощник градинарите. 


За птиците можем да  сложим  хранилки и поилки, които да зареждаме с храна ида има вода в студените месеци. На пазара се предлагат и много прости решения от  топки / мазнини и семена/и торби със семена, които само увисваме на някои клон. Важно е  да ги слагаме на безопасни за птиците места. Не по-малко важно е да имаме и незамръзнала вода, поставена на удобно място. За птиците можем да се погрижим, дори да разполагаме само с ограниченото пространство на балкона. Да направим двора си удобен и предпочитан за презимуването на  малките животинки  и насекомите не е  никак трудно. Да оставим част от градината натурална, без излишно преобразяване, да дадем право на съществуване на местните видове, да избегнем прекомерна подредба и стерилност на ландшафта, само по себе си дава възможност градината ни да  бъде предпочитано място за  животинки, птици и насекоми. Грижата за естествената  природа около нас чрез устойчиви градинарски практики  ще направи нашия малък свят по-оживен и красив, а  това е заразително.

Няма коментари:

Публикуване на коментар