сряда, 15 ноември 2017 г.

Кокедама - лесният бонсай

Навярно  погледа ви е привличан от  цветя, чиито корени са поместени в добре оформени  рошави  мъхести сфери. Привлекателно, интересно, любопитен начин да  декорираме прозорец или  някое  светло ъглово пространство.  Този начин за експониране на относително малки растения идва  от Япония и се нарича кокедама


Буквален превод това означава  "мъхеста топка" както и изглежда кореновата бала на растенията, обвита в  мъх. Това е доразвит и осъвременен един стил в бонсая от епохата Едо  наречен ne-arai, който налага преживяването на растенията с корени извън почвата, обвити в мъх.  Доста ефектно е представянето в този вид на растенията. Особено за декорация на маса, както и за вертикална  декорация. Този начин за зелена декорация носи  простотата и лекотата на далекоизточната естетика. Изпълнението също е доста просто и лесно и не са необходими някакви особени умения. За да пристъпим към направата е необходимо да разполагаме с подходящо растение,  подходящия почвен субстрат, хартиен филтър за  кафе машина /за орхидеите/, мъх, здраво лико или корда, ножица. 



Какви растения са подходящи? Най-общо казано малки. В Япония често се използват  дръвчета-бонсай. Най-подходящи са растения, които освен малкия си обем не се нуждаят от много вода, за да се развиват добре. 




Миниатюрните фаленоопсиси,  седум, хлорофитум, различни видове сукуленти, а бихме могли да опитаме и с други растения. Емпиричният опит обикновено е много полезен.  


 В навечерието на коледните празници, ако се снабдим с малки растения коледни звезди, бихме могли да си направим прекрасна декорация от поне три или повече висящи на различни нива коледни звезди в  зелени топки горски мъх, които допълнително можем да украсим  с висулки от стъкло, цветни ширити. По-късно през месеца или в началото на декември може да  покажем  как са се получили нещата.


През зимния период и то в момента може да се направи кокедама - амарилис, но трябва да се внимава много поради тежкото му стебло, когато растението е в по-напреднал стадии на развитие. Кокедамата е красив начин да представим през пролетта  нарциси, зюмбюли,  минзухари. 


Всъщност важно е да изберем подходяща почва, да я навлажним и направим топка в дланите си от кореновата бала с почвата, ако се налага може корените малко да се изрежат. Около него започваме да  пристягаме с корда  мъха. Оформя се  правилна сфера, която окачаме с рибарска корда  да виси на избраното място. За орхидеите трябва да  използваме хартиен филтър за кафемашина, в които да поставим специалния субстрат за орхидеи. После го оформяме и както и при останалите растения го обвиваме стегнато в мъха в сфера.  Когато стигнахме до мястото, то трябва да е светло , но не слънчево и далече от нагревателни уреди. Това би изсушило много бързо мъха. Поливането  е чрез потапяне в съд със студена вода, където кокедамата престоява около 5-10 минути, след което я изчакваме да се отцеди добре, като помагаме и малко с ръка да я доизцедим. Грижите за  растенията, както и за мъха включват освен  поливане,  подрязване, обогатяване с течни торове, от време на време и възстановяване на мъха, както и добавяне на почвен субстрат. Усетът  за  благоденствието на растенията е важен и той ни подсказва от какво се нуждае то, само по визуална преценка.  Този  необичаен начин за засаждане и декориране с цветя, идващ от далечна Япония  би разнообразил  атмосферата около нас, било у дома, било в офиса. Постига се лесно, така че  нищо не коства да  опитаме да направим нещо, което ще разнообрази  и изненада приятно околните.


Снимките  са от Pinterest  и  Ikebanart

Няма коментари:

Публикуване на коментар