четвъртък, 4 октомври 2018 г.

Есенна декорация



Есента е пълновластен господар. Сутрините и вечерите са доста прохладни, но  през деня е топло, слънцето не прежуля, а гали и във въздуха витае меланхолия и спокойствие, присъщо само на есента. Градинската работа не намалява все още, но все по-често посядаме навън и съзерцаваме  с удоволствие,  дълго  природата наоколо. Есента носи неповторим чар с топли цветове, със зрялост, със спокойствие. И точно сега, когато дните намаляват, времето  застудява и се готвим  с носталгия да се разделим с летните спомени  можем да се възползваме от  щедростта на есента, на нейните плодове и цветове.


Няколко тикви, огромно количество ябълки / тази година е особено щедра реколтата/ много цветя в огнени нюанси  и  есенната украса на балкона, верандата и дома са готови.  Фенер с дебела свещ, за да  може дълго време да имаме огънче вечерта, венец от свежи или  вече позасъхнали цветя / през есента това работи доста добре/, вази с цветя или кошнички с плодове ще създадат прекрасно настроение за есента. Декорация на входната врата, на терасата,  на масата за хранене, на верандата  на мястото за седене  можем да направим уютни места,  които  ще създават настроение и които ще ни карат да се  чувстваме добре.




Да отделим време за  есенната декорация не  е никак трудно. Понякога са достатъчни  и двадесетина минути  за подреждането на няколко саксии с хризантеми и няколко тикви. Изработването на малко по-сложни  декорации е начин да прекараме по-дълго и по-смислено време  с деца или внучета, а много често това  може да е повод да сме всички заедно  и да направим нещо  по-голямо  като цял кът на изобилието и есенното  настроение. Всеки може да е зает с работа, която му е по силите. Правенето на букети, издълбаването на тиквите,  правенето на плашило, подреждане на саксии и бали със слама, засаждане на контейнери с есенни цветя е работа приятна и носеща удовлетворение.






Всяка една от направените декорации / венец,букет /можем да  използваме в много варианти 





https://i.pinimg.com/564x/6e/c3/6e/6ec36ede1bd08e0530a78c3732434473.jpg

Плашилото е типично за късната лятна и есенна градина, но много често  го  правим  не толкова да ни предпазва от нежелани гости в нея, а като декорация.


За правенето на плашило всеки може да прояви въображение, изобретателност и сръчност. Резултатът винаги   носи настроение.
https://i.pinimg.com/564x/fe/d9/65/fed9659af47d988fdb15240a89548926.jpg
https://i.pinimg.com/564x/6a/3f/64/6a3f6457f1d81b08d14504827956b593.jpg
Пестеливо направена украса от няколко шепи диви кестени и саксия калуна, поставени на малка  масичка в дневната   ще привличат  и радват погледа  


Характерните за сезона контейнери с брасика,  сенецио, ерика могат да бъдат подходящо допълнение към интериора / ако е достатъчно прохладно/, както и  за външна декорация.



Вместо  традиционния венец, вратата на дома, на верандата, може да бъде  украсена с  подходящо прикрепен  есенен букет от  естествени  сухи цветя. Щедрата есен ни дава възможност да  избираме сред толкова много цветя, храсти, треви, плодове и зеленчуци, цветове и текстури. Да направим, мястото което обитаваме уютно е удовлетворение, а и радост. Да направим себе си и другите около нас по-радостни и по-добри си е истинско постижение. Е не пречи  с малко средства и време да се опитаме да постигнем нещо.



Няма коментари:

Публикуване на коментар