събота, 13 октомври 2018 г.

Да засадим съдовете с есенно-зимни цветя

Отмина лятото и е съвсем естествено летните цветя в контейнерите / сандъчета, кошници и саксии /да са позагубили от своя блясък и красота. Предстоя и по-къси дни с по-ниски температури и много от  радвалите ни през цялото лято цветя няма да се чувстват добре в новата обстановка. За да  имаме красиви  цветя пред прозорците и на терасата е време да  засадим съдовете с есенни цветя. Някои от тях ще бъдат в прекрасно състояние през всичките есенни месеци, а други ще останат да ни радват чак до пролетта. Виолите, хризантемите, циклами, ерики и калуни, хойхери и бръшлян,  декоративната брасика, седум  ни очакват да ги съчетаем в неповторима комбинация и да ги поставим в съдове пред прозорците си. Мнозина, които са се радвали на прекрасни цветя на балкона и пред прозорците през лятото, през есента прибират сандъчетата  и считат, че цветния сезон е приключил. Точно това ми се ще да опровергаем. Имаме твърдата  позиция, че във всеки сезон има място за екстериорна цветна украса на дома ни. През студените сезони с къси и мрачни дни имаме дори още по-голяма необходимост от  нещо красиво и цветно пред погледа, а растения, които ще се чувстват достатъчно добре на открито  през късната есен и зимата има достатъчно и правилно подбрани и съчетани в контейнера  ще сгряват душата ни в студените и неприветливи дни.


Трябва безспорно да се съобразим със спецификата на есенно-зимния сезон в нашия регион. В по-южните райони с по-мека зима и  в района на Южното Черноморие, съдовете засадени с циклами  ще преживеят успешно студения сезон и ще цъфтят през цялото време. Във високите полета и котловини, в които има условия за екстремно понижаване на температурите, трябва да се спрем на  абсолютно устойчиви на ниски температури растения като  хойхера, калуна, цинерария маритима, виола, хризантема, бръшлян, декоративни треви като carex, festucaq pannisetum. Разнообразието като багри и текстури ни дава възможност да изберем най-подходящите  растения за нашите цветни композиции. Бяла хризантема, виола или циклама в комбинация със сребристите мекички листа на цинерария маритима и сорт хойхера със зелено-сребристи листа, ексцентричния и въздушен калоцефалус  е чудесна гледка още преди  да се покрие със скреж земята.


Тези комбинации  от бяло-сребристо-зелено излъчват хладния полъх на приближаващата зима, но същевременно и чистота и свежест


Ако  сми в район с възможност за екстремно понижаване на температурите, съдовете с тези цветни композиции могат да бъдат прибрани  на остъклен балкон, зимна градина, веранда, в помещение, в което температурата не пада под 5° С и не надвишава 15-18°С.


Ако се нуждаем от повече колорит, есенните растения ни предлагат също големи възможности





 



Пъстри, в огнено червено-оранжево, в розово и лилаво, есенните цветни  съчетания  са  толкова жизнени, създаващи настроение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар