петък, 15 януари 2016 г.

Английската сол в градината


Идеята за  информацията за полезните качества на един толкова популярен, но полезен продукт се породи, когато  стана дума за една страна на приложението му в предходна публикация. Когато стане  дума за  англиската сол  или Епсомова сол / по името на градчето  с минерален извор,  от който е добита първоначално/ винаги първо ни идва наум нейните полезни качества за здравето на човека. Тя се ползва като очистително, за интоксикация, като ексфолиант и вещество  регулиращо свръхсекрецията на себума. По–малко са тези, които знаят  колко полезна е солта за  растенията в градината. Английската сол е  един от полезните сулфати, използвани в градинарството, железен сулфат-зелен камък, меден сулфат-син камък, магнезиев сулфат-английса сол. Солта /MgSO4 /  има неутрално рН -6,5-7 и е добре да бъде прибавян в бедни и  силно кисели почви.  

  
Прибавена в почвата  тя подобрява адсорбцията на хранителни вещества и по този начин  подобрява  развитието на новите разсади, бързото нарастване на растенията   и  спомага за доброто развитие на мощна коренова система.   Магнезиевата сол  се разтваря напълно във водата и  е подходяща както за почвено , така и за листно приложение. Листно се третират растения с  накъдрени и бледи листа. При хлороза е достатъчно е да  разтворите 3-4 супени лъжици английска сол в 4л. вода и да пръскате  листата  един два пъти за една седмица, за да се справите с този проблем. Магнезиевият сулфат  спомага фотосинтезата и  от там  растенията  подобряват външния вид  засилва се зеленият цвят на листната маса, тургура на листата.  За  усилване на производството на  хлорофил  се насипва    солта около   корена на  растението. Култури като домати, сладка царевица, чушки се нуждаят от големи количества магнезий. Овощни дървета като ябълки , круши  се нуждаят също от значително количество магнезий. Наличието на магнезии повишава и нивата на  захари в плодовете и зеленчуците, а от там на вкусовите им качества. Третираните  по време на съзряването с разтвор на магнезиев сулфат домати и чушки по един, два  път в месеца са  с по- силен цвят и по-високо съдържание на захари, а от там и по-вкусни. Пропорцията за разтвора е 2 супени лъжици в 4 литра вода.  

                                                     
                                           

При снижаването стойностите на магнезия в почвата на помощ идва английската сол при обилно цъфтящите  азалеи, рододендрони, гардени и богенвилеи.  Прилага се при засаждането на рози от голи корени или пресаждането на контейнерни рози, като се слага по една супена лъжица в дупката и отгоре се покрива с малко почва и пясък. Спомага за по-доброто адаптиране и разрастване на кореновата система.  



Английската сол се посипва около присадката на розите, за по-наситен и по добре развит и едър цвят. При засаждане на разсада на доматите в  основата на  дупката в почвата добавете една  супена лъжица от магнезиевата сол. Подпомага вкореняването.

Когато засявате нов зелен терен или подсявате определени места, разхвърлянето  на магнезиева сол подобрява кълняемостта на семената, спомага за по-интензивното нарастване на корените.


Магнезиева сол или изкуствени торове, съдържащи магнезии се използват при овощните дървета. Това подобрява  листната маса, вида  и вкуса на плодовете, подобрява устойчивостта на заболявания на овошките. Разпръсва се  върху почвата в периметъра на корените като 3 супени лъжици за 1 кв. метър.  


Английската сол действа и като  предпазно средство от охлюви и голи охлюви, така че наръсете със солта околовръст  на растенията,  които са предпочитани от тях и разчитайте на отблъскващото действие на солта, при това без да е вредна за останалите обитатели на градината.  

Използването на  английската сол в градината е ефикасно, евтино  и  природосъобразно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар