Това е отглеждането на поници /стебло, котиледони и първи същински листа/ от семена на
зеленчуци и ядливи цветя до фаза първи
същински лист / както се отглежда кресона/ и се използват за салати, сандвичи.
В тази фаза стеблата и котиледоните са
богати на аминокиселини, без да имат
недостатъците на протеините с животински
произход. В тази фаза след започване на самостоятелното хранене на растението
чрез фотосинтеза метаболитните процеси са усилени и тези кълнове, освен че подобряват вкуса са и много полезни.
Най-добре е да се използват семена листни зеленчуци / рукола, салати, спанак/,
зеле, карфиол, салатно цвекло, тикви, подправки и билки / босилек, риган/,
ядливи цветя/латинка, тегетес/. Отглеждането е лесно и напълно възможно при
домашни условия. Необходимо е плосък,
плитък съд, субстрат за засяване, светъл, южен перваз на прозорец,
евентуално луминесцентна лампа.
Последователно стъпките са:
* Дъното на съда се покрива с 3-4 см. почвен субстрат /темпериран/
* Семената се засяват с ръка, при този начин на отглеждане може и по-гъсто
отколкото при получаване на разсад
* Покриват се с фин пласт почва и леко се уплътнява
* Пулверизира се с темперирана престояла поне 24 часа вода
* Съда се покрива с прозрачен похлупак
или прозрачно полиетиленово фолио
* Поставя се на перваз на южен
прозорец
Температурата на въздуха е добре да е около 24°С , а на почвата 22°С,
пулверизирането се повтаря всеки ден, за да се поддържа необходимата влажност
на въздуха и почвата. В рамките на 10 дни / в зависимост от вида на растенията
на използваните семена/ семената покълват. Тогава похлупака се отстранява и ако се налага /
продължителността и интензитета на осветеността не е достатъчно/ се използва допълнителна луминесцентна лампа, която да удължава светлата част на 14 часа в денонощието.
След поникването въздушната
температура е добре да бъде около 20°С. После в рамките на две седмици поника
достига височина до 5-7 см. и при започване на образуване на първият
същински лист стеблата се отрязван до нивото
на почвата.
Може да
заложите няколко съда, посяти с различни семена. След подрязването стръковете се измиват и се
подсушават с хартия или в центрофуга за салата.
Използват се свежи.
Могат да се съхранят в хладилник до няколко дни.
Лесно е, непременно опитайте!
Няма коментари:
Публикуване на коментар