понеделник, 25 януари 2016 г.

Растителните конфети-лесни и полезни

Това е отглеждането на поници /стебло, котиледони и първи същински листа/ от семена  на зеленчуци и  ядливи цветя до фаза първи същински лист / както се отглежда кресона/ и се използват за салати, сандвичи. В тази фаза  стеблата и котиледоните са богати на  аминокиселини, без да имат недостатъците  на протеините с животински произход. В тази фаза след започване на самостоятелното хранене на растението чрез фотосинтеза метаболитните процеси са усилени  и тези кълнове, освен че  подобряват вкуса са и много полезни. 



Най-добре е да се използват семена листни зеленчуци / рукола, салати, спанак/, зеле, карфиол, салатно цвекло, тикви, подправки и билки / босилек, риган/, ядливи цветя/латинка, тегетес/. Отглеждането е лесно и напълно възможно при домашни условия. Необходимо е  плосък, плитък съд, субстрат за засяване, светъл, южен перваз на прозорец, евентуално  луминесцентна лампа. Последователно стъпките са:
* Дъното на съда се покрива с 3-4 см. почвен субстрат /темпериран/
* Семената се засяват с ръка, при този начин на отглеждане може и по-гъсто отколкото при получаване на разсад
* Покриват се с фин пласт почва и леко се уплътнява
* Пулверизира се с темперирана престояла поне 24 часа вода
* Съда се покрива с  прозрачен похлупак или прозрачно  полиетиленово фолио
* Поставя се  на перваз на южен прозорец






Температурата на въздуха е добре да е около 24°С , а на почвата 22°С, пулверизирането се повтаря всеки ден, за да се поддържа необходимата влажност на въздуха и почвата. В рамките на 10 дни / в зависимост от вида на растенията на използваните семена/ семената покълват. Тогава  похлупака се отстранява и ако се налага / продължителността и интензитета на осветеността не е достатъчно/ се използва  допълнителна луминесцентна лампа, която да удължава светлата част на 14 часа в денонощието.  След  поникването въздушната температура е добре да бъде около 20°С. После в рамките на две седмици  поника  достига  височина до 5-7 см.  и при започване на образуване на първият същински лист стеблата се отрязван до нивото  на почвата.




Може да заложите  няколко съда, посяти  с различни семена. След  подрязването стръковете се измиват и се подсушават  с хартия или в  центрофуга за салата. 


Използват се свежи. Могат да се съхранят в хладилник до няколко дни. 


Лесно е, непременно опитайте!



Няма коментари:

Публикуване на коментар