четвъртък, 28 януари 2016 г.

Градинските пътеки

За общия вид на градината голяма заслуга имат пътеките. Те могат да бъдат от входа на градината към  дома, около дома, преходи от един кът към друг, а понякога и чисто декоративни сред каменна градина  или покрай и над водна площ. Те допълват атмосферата и стила на градината и трябва да бъдат в унисон с нея. Градинските пътечки и алеи могат да бъдат разнообразни по ширина, структура, изработка. Могат да бъдат изработени от професионалист или от ентусиаст от подръчни материали - дървени слайдове, каменни плочи или от по-скъпи материали - гранит,  плочи от екзотична дървесина, трошен камък или просто мулчиращи кори. Най-баналното решение е  пътеките  да бъдат изпълнени  като тротоари от базалтови плочи или покрити с асфалт или изцяло бетонни. Такива са обикновени алеите водещи към гараж или места, които трябва да  отговарят на по-високи експлоатационни изисквания. Наистина тези решения, особено когато са добре изпълнени са трайни и  изключително износоустойчиви, но  декоративните им  стойност не е особено висока. 





Традиционни   като материали за по-отдавна правените  пътеки са и тухлите и тези, които  са  достатъчно дълготрайни са от добре изпечен материал с високо качество. Пътеките и алеите изработени от  гранитни  блокчета  са подходящи за по-обширни площи, а  също  те са едни от най-издръжливите настилки и  имат  красив вид, когато са изработени майсторски, но за съжаление все по-рядко се намират  майстори, които да  изработват добре  тази трайна и красива настилка. За сметка на това все повече се отдава приоритет на   естествените,  следящи  профила на терена, артистично подредени пътеки от  каменни плочи. 



Решенията тук са много разнообразни, както от гледна точка на  вида на  допълващия материал, така и от начина на изработка.  Интервалите между плочите може да са  попълнени от трошен дребен камък или чакъл, да бъдат запълнени с мулчиращи кори, или просто засадени с тревна смеска или някакви почвопокривни растения. Тези пътеки се нуждаят в по-голямата си част от допълнителна поддръжка, косене подрязване. Достатъчно са красиви и с висока декоративна стойност, така че малкото прекарано време за поддържането им си заслужава. 



За дворове в стил рустик , подходящите  градинските  пътеки са изработените от речни камъни. Те са живописни, а в голяма степен могат да бъдат изработени от подръчни материали, не е необходима  допълнителна техника за обработка на камъка.  Все по-често в градината навлизат  разнообразни дървени  покриващи плоскости и дъски. 



Пътеките изработени от дърво са красиви, естествено стоят сред  ливадата, покрай водните площи, и каменни градини. Полагането им не  е трудно, но изискват последваща  добра поддръжка. Качеството на  дървото, може да ви помогне, но няма да отмени редовното  поддържане на този вид пътека или  площадка. Един друг вариант на  дървената пътека е малката пътечка изработена от дървени слайдове.  Тя е подходяща за подход към детския кът,  като преход към малка  водна площ . Тези пътеки не са подходящи за много натоварени места, както и за места с лош дренаж. Друга  идея за изпълнение на  малка пътечка  - преход от един към друг кът в градината е  пътечката от бетонни плочи, но не банални, а изработени  от сръчни  любители на градинския уют и красота. Технологията е  проста,  необходимите материали са достъпни, остава само желание и време. Творчество  може да проявите и  при направата на пътека  от дребни  овални камъни, както  и съчетаването им с керамични елементи. За изцяло натуралните градини  подходящо решение за направата на градинска пътека е от  борови  кори с подходящ бордюр.   За предотвратяването на прорастването на плевелите, почвата се застила с  един два слоя вестници, полиетилен или мулчиращо платно, под  посипката от кори. 



Идеите са много, образци изобщо не липсват и винаги може да подберете нещо според стила на градината, според  трудността на изпълнение или цената на материалите. Дано идеите, които сме предложили да ви вдъхновят  и използвате тези студени, снежни дни да обмислите и проектирате, а през ранната пролет и изпълните някоя  от тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар