понеделник, 1 февруари 2016 г.

Балконът - склад или градина ?

Сиви, мрачни и еднообразни,  такива са повечето от фасадите на многофамилните домове. Балкони от които  се подават  кашони, развява се пране, до над човешки бои са натрупани с вещи, отдавна излезли от употреба, междинна спирка  до кофата за боклук или вторични суровини.  Колко често се питаме- "Добре ли се живее в такава среда?"  и "Трудно ли е да променим нещата? ". Отговорът и на двата въпроса е отрицателен. Промяната и поддържането на  балкона, дори с по-големи размери, съвсем не е  нито трудоемко, нито костващо много средства.  Основното е  волята да се отървем от ненужните ни вещи,  да вложим малко време, труд и средства, за да направим  балкона привлекателен кът от дома ни, елемент от градската среда, привличащ погледи и възхищение на минувачи и съседи. Добрия пример в това отношение е заразителен  и след един, два сезона  може би ще живеем  в далеч по-красива среда. За всички, които имат желанието да превърнат балкона от  занемарено и неприятно място в  красива малка градина са тези няколко съвета и събрани снимки за вдъхновение. Пропускаме почистването, евентуален дребен ремонт и гледаме на следващия етап - озеленяването.




Преценете изложението на балкона, по колко часа  и в коя част на деня има слънце. Това е необходимо, за да прецените какви растения ще се развиват добре при дадените условия. Ако слънцето грее под 4-5 часа дневно, при изгрев или залез, трябва да  се насочим към  по-сенколюбиви растения като хоста, хойхера, астилбе, бегония тубероза, някои видове импасианс, фуксия, различните видове колеус.


Това обикновено са балкони с североизточно и северозападно изложение. За пълен север е добре да се предпочете  бръшлян, здравец,  сортове хоста с по-тъмна багра на листата, папрати.


Слънчевите тераси и балкони, на които слънцето грее повече от 6-7 часа с изглед юг, югоизток, югозапад са прекрасни места за отглеждане на различни видове пеларгониуми, лобелия, невен, калдръмче, клематис, ипомея, вербена. Балконите и терасите с източно изложение също са  благодатни за много от  едногодишните и многогодишните цветя. 
Големината на балкона е от значение  също при избора на растения. Ако разполагате с много малко място ще разчитате предимно на вертикалното озеленяване  и сандъчета, разположени на перваза на балкона. Различните видове увивни растения, както и  ампелни и каскадни трябва да са във фокуса на интереса ви. За  увивните трябва да предвидите сигурна и достатъчно добре изглеждаща  подпора - решетка. Ипомея , тунбергия,  повечето сортове клематис са за притежателите на слънчеви балкони,  бръшлян, дива лоза, увивните видове хидрангея, орлови нокти,  катерещ евонимус.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/17/20/2a/17202a9fc6c12ac9b3aaee7d0dd07031.jpg

balcony garden design tips (4)_mini
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c7/b6/6e/c7b66e17d93e41ecb23e3abea93ae233.jpg
             

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/0d/80/97/0d809785a1818ff14e38c6bb235b09dc.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/aa/13/22/aa13225848721a2dbeff3435d47cd7d0.jpg
Съдовете, в които ще отглеждаме растенията трябва да се съобразят с големината на балкона, както и с  това каква тежест може да понесе балкона. За малки пространства се препоръчват  съдове, заемащи малко площ, но с по-голяма височина.  




При  балкони  с малка товароносимост  предпочитайте  пластмасови съдове с не голям обем, за много слънчевите балкони и  лоджии с изложение юг, югозапад, където температурите достигат по-високи стойности и почвата бързо изсъхва  също са подходящи дървени контейнери, пластмасови саксии, които възпрепятстват бързото изпарение на влагата от почвата, не се препоръчват за тези места  контейнери от метал и такива с тъмен цвят. Добре е когато балкона е много слънчев в почвения субстрат, в който ще засаждате да се добави някакъв  абсорбент на вода - терауед /terawet/, това е необходимо и ако  нямате възможност редовно да поливате растенията. В  такива случаи - често отсъствие за повече от ден-два,  е добре да използвате и контейнери със собствена система за поливане: 



Най-често те са  пластмасови с резервоар и осигуряват подаването на вода в рамките на 3-4 дни.  За сандъчетата, които се поставят на челната  страна на балкона, то те  са изработени от пластмаса,  при тях важното е надеждното закрепване за парапета, за да бъдат достатъчно устойчиви дори и  при по-неблагоприятни  условия. В подбора предвидете непременно и висящи  саксии, които може да разположите на  конзоли на стената




На терасите може да си позволите, разбира се според големината им и по-тежки  съдове с по-голяма вместимост, както и с по-голямо собствено тегло, изработени от  теракота, метал, бетон. Терасите са подходящо място за по-големи растения  като олеандри, по-бавно растящите видове вечнозелени,  увивни и храстовидни рози, растения които се засаждат в големи по обем контейнери. На тераса може да разположите и  малък фонтан, както  по-едрогабаритни  цветни композиции.



Избягвайте многото на брой малки съдове, защото  създава прекалено бъбрив и разхвърлян вид  или поне се опитайте да ги групирате по  подходящ начин. Вида на балкона или терасата няма да е завършен, ако не предвидим и мебелите, това може да е само  една възглавница на перваза на прозореца,  стол, пейка или нещо съвсем елементарно, но трябва да го предвидите в общото решение. Най-често, ако мястото позволява разполагаме кът за седене и пак според мястото това може да  маса със столове, която позволява и храненето да бъде на  открито или само  кът за сутрешното кафе или уединено място за   почивка след дългия ден.

balcony garden design tips (2)_mini


balcony-garden-decoration
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/e3/60/3d/e3603d4ffe032c32e8de1242dbee172e.jpg

На  балкона, независимо от големината му може да си осъществите мечтата за малка зеленчукова градинка. Подбирайте сортове джуджета, малкото пространство е идеално за листни зеленчуци и подправки. Във височина на подходящи подпори могат да бъдат разположени стеблата на тиквички и краставички.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/95/07/74/9507741c4a5888b31f00607de6896f12.jpg

Независимо от големината на балкона или терасата може да ги превърнете в оазис с подходящо подбрани растения, грижливо отглеждани и малки декоративни елементи, които да създават атмосфера и настроение. Няколко красиви балкони :





Пролетта наближава, а с нея  и  активната ни  работа  на открито. Ако  нямате градина, но имате поне един балкон или тераса,  не се  колебайте да го превърнете в градина.


Няма коментари:

Публикуване на коментар