вторник, 9 февруари 2016 г.

За празника на любовта и виното

Февруари - месец , в който  се зарязват лозите,  извършват се резитба на овощни дръвчета и храсти, в който се подготвяме за дългоочакваната пролет,  месец на романтиката, влюбените, месец в който се изпращат  милиарди валентинки, подаряват се милиони стръкове цветя и шоколадови бонбониери. 




Харесвана  или оспорвана следите на традицията  -  февруари да е свързан с любовта и  новия живот  ни отвеждат още във  времената преди Христа, в Римската империя, когато в средата на февруари са се извършвали ритуални жертвоприношения за плодородие -   Lupercalia.  Насърчавани от свещеници, млади мъже са се събирали в пещера, където  принасяли в жертва коза и куче. Полуголи и добре опиянени с напоените с кръв кожи на принесените в жертва животни  излизали сред младите незадомени жени  и ги  удряли  за плодородие. Вечерите след този ритуал се организирали своеобразни лотарии, на които се разигравали  младите жени. Някои от двойките били само за една вечер, но други стигали и до брак. Тази  луда вакханалия, посветена на плодородието, организирана в древния Рим, е било невъзможно да съществува в по-късните християнски времена.  Затова тези празници съзнателно постепенно се заместват с  друг празник, условно свързан със Св. Валентин. 


Тази римска порта някога е носела името на Св.Валентин, днес е Porta del Popolo

Това е  римски свещеник  по времето на  император Клавдий ІІ, които въпреки изричната забрана на императора за  бракове на младите мъже / поради разбирането, че мъже със семейства не са достатъчно добри  войници/,  извършвал тайни бракосъчетания, заради което е хвърлен в тъмница и обезглавен. В последните си дни  той изпраща послание до момиче /вероятно дъщеря на тъмничар/ подписана с „Твой Валентин“.  Това се счита за  първата валентинка, а първата запазена и до наши дни, съхранявана в Британският музей  е  писмото  в стихове на Шарл Орлеански  до съпругата му  в  1415 г. Той е  затворник в Лондонската кула, пленен при битката в Agincourt / легендарна битка в северна Франция  по време на Стогодишната война, успешна за англичаните /. Свещеникът Валентин по-късно заради мъченическата му смърт е признат за  светец.  През тези векове това име е било доста разпространено и   църквата е канонизирала  не един и двама светци с това име. Дни на Св. Валентин, според католическия календар има и на  3 ноември, 7 януари, а в  източно православния календар на 6 юли. По-късно в 496г. папа Геласий /Gelasius/ отменя Луперкалията като празник и провъзгласява на 14 февруари денят на Св. Валентин. Романтичният ореол на празника се създава от  средновековният поет  Джефри Чосър в поемата му, посветена на годежа на  Ричард ІІ и Анна Бохемска, в която той  пренася  брачният сезон при птиците с обвързаността  на сърцата на влюбените и търсенето на своя половинка в живота. 


През годините този празник се разпространява в Англия, Франция, Мексико, САЩ, Канада, Австралия , или почти във целия християнски свят.  През 19в. производството на валентинки става индустрия. В света се купуват и разпращат милиони, а вече и милиарди валентинки. Дали и този празник с времето се комерсиализира - да, времената са такива.  


Традицията  да се изпращат, подаряват   картички със сърчица с романтични послания, пухкави мили животинки, романтичните вечери сред  разпръснати розовите листенца, огромни кошници с червени рози, кутии във формата на сърца пълни с вкусни шоколадови бонбони,  се измерва всяка година с  разходи за  милиони. Разходите нарастват и много  ни се иска  така да  нараства и любовта между нас.  Преминаване от бруталността на  предхристиянските  нрави, през романтичността на  късно средновековната традиция на романтичните посвещения и достигането до индустрия на любовта,  оставаме в очакване на нов романтичен период. 


На този ден 14 февруари по стар стил у нас се чества деня на Св. Трифон, наричан Зарезан. Традиция свързана със зарязването на лозята.  Празник на любовта или  виното, а може би на любовта и виното.



Няма коментари:

Публикуване на коментар