понеделник, 22 февруари 2016 г.

Резитба на дървета и храсти

В края на зимата, след отминалите студове и  малко преди  настъпването на  топлите пролетни дни и активизиране на растежа на  дървета и храсти е най-подходящото време за резитбата им. Причините за това са поне две: 
  • Минимизира се времето  до заздравяване на раната на мястото на среза /предстои бурното развитие на растенията и затваряне на раната/, а с това  се съкращава чувствително и времето, в което е възможно заразяване на растението. 
  • Докато растенията са все още в покой  и липсват листата, силуета е изчистен и по-добре може да прецените какво подлежи на резитба. 



Подбирането на правилното време за резитба  е от съществено  значение  за здравето  на растението и за добрия му външен вид,  цъфтежа и плододаването. За по-голямата част от дърветата и храстите  края на зимата и  съвсем ранната пролет е  най-подходящото време за резитба.  Най-рано се режат по-студеноустойчивите  видове / някои овошки като круши , ябълки, сливи/ след това  праскови, вишни. Когато пъпките започнат да наедряват и започнат да се развиват, прекратете резитбата на младите дървета и храсти, защото една резитба след започване на движение на хранителните сокове от корените към короната на дърветата ще доведе до загуба на хранителни вещества, а това може да е рисковано за младите дървета. По - рано извършете резитба на младите, а по-късно на вече утвърдените и по-стари дървета и храсти.   Раноцъфтящите  дървета и храсти като кайсии, череши, сливи, арония, азалия, магнолия, форзиция, някои видове спирея, когато са вече утвърдени  се режат непосредствено след прецъфтяването. Тези, които цветовете им са на нови леторасти се режат в ранната пролет. Растения с ефектна листна маса - берберис, орлови нокти  се подрязват също преди започване на новия растеж. Оформянето на живия плет от   широколистни - лигуструм, спирея,  евонимус, габър, чемшир е добре да става на два пъти - през април и в средата на юли. Това освен че задава желаната форма,  вплътнява  зелената стена. Резитбата след  август не остава на новоразвилите се клонки да се  закалят до  първите застудявания и има вероятност от измръзването им.
Резитбата е задължителна за добрия вид и доброто здраве  на растенията. Чрез нея контролираме нарастването, прореждаме  клоните с цел по-добро преминаване на светлина и въздух,  отстраняваме  изсъхнали и увредени клони, подмладяваме растенията, отстраняваме клони или цели дървета и храсти, които са опасни или пречат на проходимостта. Постигането на целта на резитбата става при правилна резитба като техника и извършването с правилните инструменти.  Среза трябва да бъде направен с остър и подходящ инструмент  на  5мм. над външна пъпка и  с   обратен  наклон, за да не се стича вода към пъпката.

При отрязването на по-дебели клони има  последователност, която позволява правилното отрязване и минимална по размер рана на дървото.

Препоръчително е  за по-големите срезове, дори и добре направени и в подходящото време да се използва овощарска замазка. 



Тя може да бъде купена от   селскостопанска аптека, но може да бъде приготвена и при домашни условия от лесни и достъпни съставки. Необходими са 300 гр. колофон / смола от хвойнови и др. иглолистни, използвана при запояване с калай и за намазване лъковете на струнни инструменти,   може да се намери   и он-лайн/, 35 гр. пчелен восък, 65 гр. ленено масло. В съд на тих огън се разтапя  смолата и се добавят восъка и маслото. Ако е необходимо пастата се разрежда с  етилов спирт. Клони  до 15 мм. в диаметър може се режат с лозарски  ножици, над 15 мм. до 40 мм. с ножици за клони, които са с дълги дръжки с което осигуряват удобно рязане при минимални усилия, благодарение на лостовия механизъм и зъбната предавка те увеличават приложената сила до 20 пъти.  За предпочитане са  ножици с добре заострени остриета и с не залепващо покритие на остриетата. Живия плет се реже с ножици за жив плет обикновени механични, електрически или акумулаторни. При малък обем на живия плет една добра  механична ножица би ви свършила идеална работа, но ако имате цяла дължина ограда е по-добре да използвате електрическа или акумулаторна. Като акумулаторните могат да бъдат до оборудвани  с телескопична дръжка, която позволява да се обработват лесно по-трудно достъпни места във височина или без навеждане.

 Електрическите храсторези, според вида могат да отрязват клони с дебелина до 40 мм. За по-дебели клони са ви необходими триони обикновен или дъгообразен. Избирайте такива със лък от неръждаема стомана и форма не позволяваща усукване, с дръжки, които позволяват здрав захват и правилно насочване. Има и електрически и моторни триони, но работата с тях изисква добри умения и предпазни средства. Добрите инструменти са необходими , за да  извършите резитбата както трябва. Достатъчно остри, наточени, поддържани, те правят  отлични срезове, а това е гаранция за доброто  здраве на  растението. 
За разлика от широколистните дървета и храсти вечно зелените се нуждаят от минимално подрязване с цел оформяне. Някои от тях, особено бавно растящи като тиса  трудно понасят по драстична резитба. Хвоини, тис  може да подрязвате само с цел оформяне  до средата на лятото. Всички   растения от рода  Pinus рядко се нуждаят от подрязване. Още когато дръвчетата са съвсем млади и е необходимо да се вплътнят с по-добро разклоняване, премахвате с лозарска ножица  само част / около една трета/ от   израстването на стеблото през настоящата година. Най-общите правила за резитба на дървета и храсти е необходимо да се знаят и спазват,  а допълнително много от растенията имат свои специфични особености при резитбата, на които ще спрем по отделно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар