сряда, 3 февруари 2016 г.

Контейнерно отглеждане на зеленчуци


Отглеждането на цветята в контейнери, особено едногодишните е наложена практика вследствие  начина на живот в малки градски жилища,  облагородяване на градската среда, все по-динамичен живот и все по-малко време за  занимание в градината.  Ако за цветята  това е утвърдена практика, то за зеленчуците това съвсем не е така.


В последното десетилетие увлечението към   кулинарните занимания и  средиземноморската кухня  изведе отглеждането на подправки и то не само едногодишни  от лехите в градината и ги  премести все по-често на балкона, на перваза на прозореца, в кухнята.  Все повече са съветите и   споделянето на  практики за контейнерно отглеждане на много видове зеленчуци.  


Този подход е практичен, рационален предвид малките площи на  обитаване, динамиката на ежедневието и все по-честото обръщане към органичните продукти. Желанието на все повече хора, независимо от възможностите им като площ и време да отглеждат  една част от  зеленчуците в храната си.  Контейнерното отглеждане на зеленчуци  съвсем не е трудно, напротив, но изисква по-голямо внимание към подаването на вода към растенията, предвид ограничения  обем почва.  Трябва да имате предвид и най-подходящите зеленчуци, както и  сортовете , които по-лесно се отглеждат в съдове,  да подберете правилно мястото, където ще ги поставите, както и подходящи по големина и вид съдове. Удоволствието да отгледате собствени домати, краставички, чушки, моркови, а и всички подправки, без да имате кой знае какви условия и познания е доста удовлетворително занимание. 
Много са зеленчуците подходящи за отглеждане в контейнери и за наша радост те са сред тези, които най-често  са на нашата трапеза.  Това са   доматите, особено по-дребнопрлодните сортовe и тип чери, както и ранозреещите сортове, корнишони, патладжани, тиквички, чушки,  почти всички листни зеленчуци, моркови, репички. Не ви препоръчваме да се захващате със зеленчуци, които еднократно имат плод, а вегетативния период на развитие е много дълъг/ броколи, брюкселско  зеле, царевица/. За да е успешно това  начинание трябва да  разполагате с подходящ съд с размери и дълбочина, задоволяваща нуждите на растенията, които смятате да отглеждате. Ето някои препоръчителни   размери и дълбочина на почвения субстрат:
15 см. - подправки, билки
20-30 см. - салати и други листни зеленчуци, моркови, репички  
40 см.  и  поне 20л. вместимост- патладжани, дребноплодни домати, чери,
50-70см. и  поне 40л. - едроплодните домати, тиквички.




Съдовете, в които ще садите може да бъдат всякакви-керамични, дървени, пластмасови, дори метални, но най  същественото е да имат   достатъчно отвори на дъното  и евентуално отстрани, за да се отвежда излишната вода от субстрата. 


Съществуват и специални торби от полипропилен, за засаждане на  зеленчуци, те са  със странични дръжки  за да се улесни преместването на  контейнера/ още едно предимство на контейнерното отглеждане/. Може да  импровизирате с чувалите от полипропилен, с които се пренасят   насипни строителни материали, като им  изрежете достатъчно отвори, които да покриете с мрежа за предпазване на почвата от изтичане. 

Стига да са достатъчно големи, могат да се използват и ратанени кошове и  съндъци, като се вземат предпазни мерки  за  излизане на почвения субстрат /най-често с мрежа или подходящ текстил/.  За съдовете е добре да  не са тъмни на цвят защото ще  загряват повече  почвата, а от там и корените на растенията. В случай, че използвате контейнер с тъмен цвят е добре да го засенчвате, само него не растението и да предвидите по-често поливане. С металните контейнери също  трябва да се има предвид обстоятелството, че те се нагряват в горещите дни много и това довежда до бързо изсушаване на почвата, а понякога до увреждане на корените. Добре е да ги използвате, ако самия съд е в сянка или  предвиждайте често поливане и засенчване на съда. Почвата, която се използва в контейнерите най-често е градинска. Ако използвате такава е добре да прибавите преди засаждането  още органичен обогатител като оборска тор или компост.  Другия предпочитан и от нас вариант е  готова  смес от торф и вермикулит. Тя е с отлична структура, позволява добър достъп до въздух и вода на растението,но  е относително стерилна и липсват хранителни вещества, затова  се добавя компост в съотношение 1:2. Ако  не целим органично производство, може да  се подхранва с  изкуствени торове  /Кристалон жълт, Кристалон лазур/. Местоположението е също според изискването  растенията, но в най-общо 5-6 часа слънчево греене е необходимо, както и не ветровито място.За растенията, които изискват опори трябва да се предвиди подходяща от бамбукови пръчки от лико или рамка от мрежа.  При необходимост в най-горещите месеци юли, август може да се наложи да преместите контейнера на място, което е защитено от слънце в обедните часове. Това, за което  най-вече трябва да се внимава е  поливането, особено с напредване на сезона, когато корените са се разраснали достатъчно много, а температурите са   високи се проверява влажността на почвата и ако се налага  се полива и два и три пъти в денонощието.  В началото след засаждането на разсадите  е добре известно време да  поливате с темперирана, престояла вода. Добро решение е събирането на дъждовната вода в контейнери и използването и за поливане. Нещо, което  би ви улеснило, но изисква условия  и известна  инвестиция е  използването на система за капково напояване. При контейнерното отглеждане на зеленчуците, както и в лехите, може да комбинирате  сходни по изисквания  към грижи и условия растения. Може да се направи  контейнер - „Лятна салата“-засаден с домати, целина, босилек, листен лук/имайте предвид, че той е многогодишен и може да бъде оставен в контейнера и за следваща година/ , може да комбинирате  зеленчуци с  подходящи едногодишни цъфтящи.


 Отглеждането на зеленчуци в контейнери ви дава възможност, въпреки малкото пространство и време,  с което разполагате да получите добра реколта, избавя ви от  неприятното  плевене, имате контейнери дори с декоративна стойност  и  незаменимото удоволствие  от градинарството. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар