неделя, 3 януари 2016 г.

Какво да правим през зимата?

Считаме зимните месеци за  почивни от активното градинарство. Често  всичко е покрито с дебел сняг, през по-голяма част земята е замръзнала, дните   са къси. Наистина това не са условия подходящи за   работа на открито в градината. И все пак  през зимата може да свършим много работа, за да подготвим  добре за всичко онова, което ни предстои  през по-топлото време, да се възползваме от покоя на растенията, за да извършим други полезни за добрия вид на градината дейности. 




  • След листопада, когато градината изглежда   съвсем изчистена и подготвена за зимата вида и може да ви подскаже  къде и какво ви се иска да коригирате, да подсилите или да премахнете.  Зимата е и времето, в което трябва да планираме  как бихме искали да изглежда градината от следващата  пролет.  Къде  и какви  дървета и храсти да се посадят, кои не изглеждат добре и вече  са деформирани и трябва да бъдат премахнати, има ли такива, които  ще преместим. Какви нови видове бихме искали да засадим. Ще променим ли някои зони в градината.  За планирането на градината, ако решите да направите градина с изцяло собствени сили, си има основни правила, които е добре да знаете/ за тях ще стане дума по-късно/. 
  • Оголелите дървета и храсти и състоянието на покой ви дават възможност да се  уверите в правилната резитба или какво още би трябвало да премахнете. Храсти като френското грозде, касис, цариградско грозде както и лозите  се режат удачно през зимните месеци /февруари, март/, преди сокодвижението. Резитбата за много от овощните дръвчета   се прави също през времето от листопада  до запролетяването когато пъпките започнат да наедряват. Това е подходящото време и за резитбата на повечето храсти, особено по-късно цъфтящите. Когато се налага да отрежете  по-големи клони непременно ползвайте овощарска замазка за мястото на среза, особено ако правите резитбата скоро след листопада.
  • Студените зимни дни  в края на годината са подходящи да направим проучване за възможността  да се снабдим с най-качествените семена и семена на по-нови сортове или по-редки видове. В това отношение предлагането е толкова голямо, че ви трябва достатъчно време, за да проучите разнообразието от видове, цени, срокове на трайност и доставка /ако ги поръчате он-лайн/. Ако имате останали от предишни години семена непременно  следете за срока на кълняемост, които е отбелязан на пакетчетата. Ако е изтекъл изобщо не си правете експерименти ще поникнат ли, отстранявайте ги. Това е и времето, през което посяваме семената на зеленчуците, за да можем през първите пролетни топли дни да сме готови със собствени разсади. За някои от едногодишните цъфтящи, за които е необходимо да се направи разсад, към края на периода / края на февруари-март/ е времето за засяване на семената.  Тези които имат  оранжерия още през януари навлизат в активното градинарство с пикиране, разсаждане и отглеждане на собствени количества разсади от цветя и зеленчуци, както и прибират първите за годината пресни листни зеленчуци.
  • Студените зимни дни са трудни за  птиците.  Особено когато е паднал сняг те трудно намират храна, затова е редно да се погрижим за тях. Ежедневно да зареждаме хранилките, да наливаме вода или при ниски температури да разтопяваме  замръзналата вода в съдовете за вода или  птичите къпални. Удоволствието да ги наблюдаваме и чуваме звънкото им чуруликане сами по себе си са достатъчни, за да не пестим грижите си за тях.
  • През месеците, които не работим с  градинските инструменти на открито трябва да се погрижим те да ни служат добре през пролетта. Ако се налага  да подменим дръжка или цял инструмент с нов, сега му е времето. В градинските центрове има големи намаления на цените и си заслужава да подменим някоя и друга остаряла лопата,  садило или мотика с нови. 
  • Преглеждаме   луковиците, които сме оставили  на съхранение. Ако има гниещи или плесенясали, те трябва да бъдат незабавно отстранени.  Преглеждаме и  оставените на закрито за съхранение  пеларгониуми, фуксии, като отстраняваме   ако има увредени части и съвсем оскъдно подаваме вода /за пеларгониумите/. 
За да се радваме през  следващите месеци на красива градина да помислим  още от сега  какво ни предстои и да се подготвим подобаващо.




Няма коментари:

Публикуване на коментар