неделя, 3 януари 2016 г.

Засяване на семена

Сеитбата на  семена в повечето случаи не е нещо трудно, но определени условия трябва да бъдат спазвани, за да сме доволни от резултата. Редно е да започнем с лесни за покълване и непретенциозни за отглеждане семена, за да  получим добри резултати и това да ни  насърчи в тази дейност /латинка, невен, космос, домати, босилек, циния, тикви/.  За някои от тях като латинка, невен, космос, не е необходимо да се прави разсад. Посяват се направо на  мястото, където сме предвидили за тях в градината или в контейнера.


Разнообразието от готови растения предлагано на пазара е голямо, но отглеждането на растение от семена има своите  безспорни предимства, защото може да  се възползвате от много по-голямото разнообразие от семена, да  получите хубави и здрави растения и да се радвате на  резултата от собствения си труд. Да пренебрегнем финансовата съпоставка. Когато купуваме семена трябва да обърнем внимание на датата,  до която могат  да   бъдат използвани /това е важно, за да нямаме излишни разочарования когато не покълне нищо, въпреки старанието/


Прочитат се  задължително указанията на пакетчето със семена и е добре да бъдат  спазвани. Времето на засаждане  семената е много важно, за да се получи добър разсад с необходимите размери и качества в  най-точния момент за засаждането на открито. На опаковката са указани сроковете на засяване. Необходими са  още - подходяща почва, съдове и не на последно място време и възможност да създадете подходящи услови за поникването и развитието на семената.  Важен фактор за добрите резултати е почвения субстрат, в който се сади. Той  трябва да е с температура от 15°C до 22 °C за повечето семена, само семената на някои екзотични видове изискват по-висока температура на почвата около 35 °C.  Почвата трябва да е богата на кислород, рохкава, без едри бучки, но не и пресята през най-ситно сито.

 

Може да приготвите сами почвата от 1/3 вермикулит, 1/3 перлит и 1/3 бланширан торф, но   добре би било да ползвате  специализирана почва за засяване. Такава се намира на пазара, особено в началото на годината и през пролетта, когато е най-активното време за засяване.  Препоръчително е да се използва готова почвена смес за сеитба.

http://biocvet.com/hobi_substrati.html


 Влажността е важен фактор за поникването на семената. Почвата трябва да е влажна, без да е подгизнала, не трябва да се допуска и пресушаване. Оросявайте и след сеитбата с пулверизатор. Съдовете, в които ще садите  трябва да бъдат с дълбочина поне 7 см., като може да използвате  специализирани  контейнери от пластмаса или биоразградими саксии, както и торфени блокчета.





Като може да се използва и  мини домашна оранжерия. Има и съвсем еко предложения за засяване на семената в подръчно направени от вестник саксийки или в  клетките на  кори за яйца. Това    е разумно, защото те  са биоразградими и  ще се засаждат на постоянното място без да се отстраняват, а това щади корените и растенията не  преживяват период на адаптация. Разпределението на семената /плътност на сеитбата/е важен фактор, зависещ от едрината на семената. Когато семената са достатъчно едри с достатъчно хранителни запаси, те могат да бъдат засети  всяко в отделен контейнер /200 млл./, но когато са дребни трябва да се спазва указанието на опаковката за посадъчната норма. 



При спазване на плътността на сеитба около семената се създава благоприятна среда за тяхното покълване.В много от готовите почви, специализирани за сеене на семена има добавки за подобряване на кълняемостта. Киселинността на почвата трябва да отговаря на изискванията на определената култура. За повечето растения рН неутрално е подходящо. Освен  почвената влажност от значение е и въздушната  влажност и температура. За покълването на семената / като различните семена имат различни изисквания/ е необходимо  температурата на въздуха да е от 21°С до 25°С, след покълването им  оптималната въздушната температура /за да не прорастват/ е от 15°С до 20°С, а на почвата около 22°С. Въздушна влажност до покълването на семената  се повишава като  имитираме  оранжерийна атмосфера с покриване съда с  прозрачно  полиетиленово покривало   или стъкло. При това излишната влага добре е да се обира периодично и да се  оставя на открито през определени часове от деня. Поливането  и пулверизирането на почвата да става с темперирана вода  и  престояла за утаяване поне 12 часа.  Друг основен фактор в развитието  на семената е светлината. 



През зимните месеци, когато голяма част от тях се сеят  интензивността и продължителността на светлината е недостатъчна. Дори сложени на  южен прозорец съдовете със засетите семена имат нужда от повече и по-интензивна светлина. За целта се използва допълнително  луминесцентно осветление. Повечето растения се нуждаят от 14-16 часа светлина, за да имат здрави и наситено зелени стебла и листа. При по-малко и по-слаба светлина разсадите стават слаби и прекомерно издължени. Както от светлина растенията се нуждаят и от покой на тъмно да прекарват около 8 часа. За различните семена дълбочината на засаждане е различна. Общо е правилото  според големината на семената да бъдат поставени на дълбочина два пъти големината им. Много дълбокото засяване изчерпва хранителните запаси на семената и те не поникват успешно. Някои семена се нуждаят да бъдат на светло, за да  поникнат, те не се засипват с почва, а само се трамбоват. Покълването на семената е различно и се влияе както от спецификата на растението, така и от условията /влажност, въздушна и почвена температура, светлина/. При спазване на необходимите условия едни семена могат да покълнат за 7-10 дни, а  на други ще са нужни  няколко седмици.  Специфични особености са посочени на опаковката на семената. 



След поникването и образуването на първият  ред истински листа /след котиледоните/, когато се налага прореждане на   разсада, за да има достатъчно място  за   развитие на най-здравите и едри растения / когато семената са засадени по отделно в саксийка това не се налага/. Тъй като субстратът  за сеене на семена не съдържа хранителни вещества, след като се появят  същинските  листа на растението  то трябва да започне да се тори със слаб хранителен разтвор. Първоначално  подхранването е веднъж на две седмици, а в последствие всяка седмица, но със слаб разтвор. След като разсадът достигне 10-12 см. височина и е добре де се пресади в по-голяма по размер  саксия. Внимателно се изважда и се засажда на новото място. Не се изчаква твърде дълго, защото когато кореновата система е  изпълнила малката саксийка, преместването е съпроводено с по-дълъг процес на адаптация на растението.  Преди да се изнесе растението за постоянно навън и да го засадите на постоянното му място, трябва да се закали. Това става като  постепенно  се намалява температурата на  въздуха и почвата и растенията за  определено време се адаптират  към външната среда/ изнасят се от дома или парника навън за постепенно  по-продължително време/. Поне седмица преди планираното засаждане на постоянни места  изнасяйте разсада на открито, но на завет и на места, където е предпазено от най-силните слънчеви лъчи. 



Засаждането на открито става, когато    е преминала опасността от ниски сутрешни и вечерни температури. За повечето райони на страната това е средата на май, а по-южните райони и в края на  април. На постоянните си места  разсада се засажда обикновено на нивото на почвата, както е бил в саксията/ изключение са доматите, на  които се  отстраняват долните листа и се заравят по-дълбоко и част от стеблото/. 
Както и всяка друга дейност и засяването има своите елементарни правила, при спазването им успехът е гарантиран. Така ще имаме всички растения, които бихме искали при минимални разходи, е  и с малко повече труд, но удовлетворението  е незаменимо.




Няма коментари:

Публикуване на коментар