сряда, 27 януари 2016 г.

Грижи за розите

Няма  почти  градина, в която да  няма по някои корен роза, та дори и в най-занемарените.  Розите са предпочитани растения, защото  освен прекрасните цветове, които ни радват почти през цялото лято, в сравнение с много други многогодишни растения  за тях и малкото положени грижи дават добър резултат. Това съвсем не иска да каже, че розите ще се развиват добре и ще изглеждат прекрасно дълго време/години/ без да полагате  дори основните  грижи. Ако спазвате обаче основни  правила за отглеждането им, то ще се радвате на прекрасния им  и обилен цъфтеж  дълго време.



Правилно подбраното място за засаждане на розовите храсти. Розите обичат слънце. Това трябва да имате предвид, когато избирате място, то трябва да е огрявано от слънцето поне 6-8 часа. На  катерещите рози още със засаждането  осигурете подпора, независимо че  растението може да има нужда от нея  чак година по-късно. Ако засаждате повече  рози, то спазвайте отстояние една от друга/ имайки предвид  размерите, които достига растението/, което ще им позволи да се развиват   свободно,  да получават достатъчно слънце и  да има  достатъчно място за въздушната циркулация.





Засаждане на нови растения  може да става от голи корени или от  растения, отгледани  в контейнер. За голите корени  възможните сезони са втората половина на есента  и края на зимата и началото на пролетта. Нашата препоръка е  да се предпочита  есента за засаждане на голи корени, защото  почвата е с по-висока температура, есените все по-често са продължителни и с достатъчно високи температури, през зимните месеци и ранната пролет  достига достатъчно влага и това позволява на кореновата система да се адаптира и  вкореняването протича достатъчно  постепенно и сигурно и с настъпването на пролетта  растенията се развиват буйно и  дават щедро цветове.   Единствения недостатък е , че трябва да подсигурите по-надеждна защита на растенията за зимата, но това трябва да направите за всички млади розови насаждения през първите две , три години след засаждането. Пролетното засаждане на голи корени рози  е свързано с известен риск от  по-ниски температури на почвата, рязко затопляне  на въздуха,  прекомерни валежи, което понякога забавя развитието и цъфтежа на розите,  младите растения са по-малко жизнеспособни и често се нападат от вредители, което също забавя развитието им.  Контейнерно отгледани рози може да се садят  през цялата топла част на годината.  Засаждайте ги  с цялата почва от саксиите, за да   намалите стреса от пресаждането.   Добре е  почвата да е отцедлива, ако е по-глинеста непременно добавете  компост, пясък, органична тор.  След засаждането  дали от голи корени или от контейнерно отгледани рози, добре уплътнете почвата и непременно полейте обилно.  Розите  засадени през лятото /от контейнер/ и пролетно засадените има голяма опасност от засушаване особено в първите седмици след засаждането, внимавайте и подавайте вода редовно, докато  се прихванат на новото място и започнат да растат буйно. На   всеки  млад корен е добре да  подавате поне по 2-4 литра вода при поливане. Ако почвата, в която засаждате не е достатъчно богата на хранителни вещества, то  добавете  компост или добре угнил оборски тор или кубче изкуствена тор с бавно освобождаване, така ще осигурите на растението  веществата, от които ще се нуждае при първоначалното си развитие.
Резитбата е  един от основните  фактори  за  добрия външен вид на растението, както и за желания  цъфтеж.  Различните видове рози се подрязват  с известна специфика, според вида, но съществуват основни правила при резитбата принципно:
·     Реже се винаги с добре наострени инструменти. Използвайте ножици, които са с две остри остриета  с добро качество, ножицити с едно  тъпо рамо не са подходящи за резитба, защото смачкват стебло. Среза  става над  половин сантиметър над пъпка и с наклон 45°, който е обратен на  наклона на пъпката.                                                                                                              
                                                                    
      Това се прави с цел да се запечатва среза, да се оттича лесно водата и да не се дава възможност за загниване и  среза да става място за проникване на болести. Реже се винаги до здрава дървесина. Ще я познаете по това, че е с бяла плътна вътрешности  свежа зелена отвън.  Слаби и болни клони винаги се премахват. Те не дават възможност  от тях да се развият нови разклонения.  Клоните се подрязват, така че  центърът да стои винаги един вид празен и да няма преплитащи се клони. Това способства за добрата въздушна циркулация и достигането на слънчевите лъчи до всички части на растението.   Задължително се премахват леторастите, израстващи  под присадката.  Това са необлагородени шипки, които ако оставите ще извлекат жизнеността на растението. Премахването на прецъфтелите цветове е задължително. Преустановете  подрязване   в края на септември, началото на октомври, за да не  стимулирате нов растеж, които би измръзнал при първите есенни  застудявания.




Поливането е също от особена важност за развитието на розите, особенно за по-младите растения.   Докато се вкоренят и през първите две три години след  засаждането  розите са доста чувствителни към засушаването. Подавайте  вода редовно и в необходимото количество, така че да достига до  всяка част на кореновата система на растението . Особено важно е поливането  и на розите, които са засадени в контейнери, тъй като там почвата е  в ограничено количество и  влагата относително бързо се изчерпва. При контейнерното отглеждане е добре  да  добавяте към почвата перлит, вермикулит-съставки които подобряват влагозапасеността на почвата. Поливането е добре да става в  ранните сутрешни  часове или привечер, за да може водата да се усвои по-пълноценно. Когато поливате вечерно време, особено в по-хладни вечери, не мокрете  листата на розите, за да не се получават  тъмни петна по листата им. При млади 2-3 годишни растения количеството  еднократно подадена вода  да е около 3-5 л. на корен. Подавайте водата  на почвата, обхващаща периметър  с размера   на короната на растението .


Подхранването  на растенията, особено ако почвата в градината  не е от най-богатите е задължително. То се прави с торове  в началото на пролетта  и през  юли със специализирани  торове за рози или с универсални торове.  Подаването на тор след юли, най-късно първата  седмица на август  е излишно и дори  би могло да бъде вредно при започване на ранни есенни студове.

 

Добре и правилно  гледаните  растения обикновено са устойчиви на често срещаните при розовите растения болести - черно петно, брашнеста мана,  листни въшки, а за борбата с тях  по-подробно следва по-късно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар