сряда, 27 януари 2016 г.

Добра компания за розите

Класическата леха рози, така предпочитана  за всяка една градина,   може  да изглежда малко скучна и монотонна, ако  е изцяло и само от розови храсти.  Един допълнителен аргумент да не оставяте лехата само от розови насъждения,  а да я разнообразите  с  други многогодишни цъфтящи или листно декоративни растения  е,  че по този начин розите ще бъдат по-малко податливи на болести и вредители.  Правилно подбраните по  размер и цвят  растения в лехата  ще  я направят  едно място в градината, привличащо  погледа  от красотата на благоденстващи, добре развиващи се, здрави растения. 



Бордюрните рози със своята по-малка височина / до 40-55 см./,  обикновено  оформят  пространството около пътеките и в ниската част на лехата. Те се съчетават в лехата добре с нискостеблен астер,  красиво стоят сребристите листа на  салвията /градински чай/ (Salvia sinaloensis) и сенецио,  добро съчетание и  с  туфите на  на по-ниски сортове делфиниум (Delphinium chinensis), евонимус . При засаждането  се предвижда отстояние 20-30 см. Подходящи са и едногодишни цъфтящи  като петуния,  лобелия. Тези лехи са подходящи както за градския тип градина, за неформалната селска и вилна градина, класическата градина.


Храстовидните рози  в средно висока леха се съчетават  прекрасно  с   лилиум,  непета, по-високостеблен сорт салвия (Salvia x sylvestris), лиатрис. Специално обръщаме внимание на съчетанието между средно високите храстовидни рози флорибунда в розовата или оранжевата гама цветове с лавандула( Lavandula Angustifolia). Това са пленителни лехи с прекрасен аромат, подходящ за местата около пейки или друго място за седене и почивка, разположени в близост до алеи  и тераси. Това съчетание е прекрасно и характерно не само за средиземноморския тип градина, но и за всяка друга.  Очарователни са комбинациите на   средно високите храстовидни рози с въздушни, фини като структура растения като гипсофила (Gypsophila paniculata),  алхемила (Alchemilla Mollis). Яркоцветните червени или жълти , оранжеви сортове рози, както и тези от розовата гама са много подходящи в съчетание с цъфтящи в студени / сини/ цветове - кампанула (Campanula persicifolia blue), ехинопс (Echinops), перовския (Perovskia Atripilicifolia), вероника ( Veronica langifolia), салвия (Salvia Silvestris blue).  Когато ги засаждате, предвиждайте  около 80 см. разстояние. Леха  с контрастиращи по цвят  рози с други  многогодишни цъфтящи би била украса за всяка градина. Повечето от тези растения са привлекателни и за пеперуди и пчели, така че вашата градина би била желана и посещавана  не само  от вас и близките ви , но и от приятели на градината.


Катерливите сортове рози, според  мястото им в градината /перголи, арки, стени, огради/  може  да бъде съпътствано  от различни по височина растения. Традиционна  е комбинацията на катереща роза с  клематиси. Тази комбинация  добре стои, както  на перголи и арки, така и като се редуват по протежение на   оградата.



В тези зимни дни е много подходящо да   се обмислим промени в градината, да помечтаем и планираме засаждането на нови многогодишни растения,  защото само след месец стъпка по стъпка ще   изградим нови лехи или кътове, с нови  розови храсти и други предпочитани от нас растения,  за да бъде  градината  прекрасна, изпълнена с  цвят и аромат.






Няма коментари:

Публикуване на коментар