неделя, 10 декември 2017 г.

Коледни сладости

Аромат на канела,  анасон и ванилия  са  изпълнили домовете ни в тези дни. Всички приготвят празнични сладки, малки и по-големи къщички, като че дошли от  вълшебния Бонбонен свят, ухаещи сладки хлябове с ядки и сушени плодове.

 







Старателно приготвените медени сладки, затворени в големи  метални кутии, за да отлежат и станат още по-вкусни и  желани в празничните дни. 




Можем да направим малка  разходка  из  европейските страни и традиционните за тях  коледни сладкиши. 

Panettone
Stollen

Bûche de Noël

Christmas pudding
В студените Норвегия и Дания  наред с оризовата каша, поднесена с бадем / за късмет/ и черешов сос  се правят  гофрети във формата на фуния / krumkake в Норвегия/  и ароматни, печени в специален чугунен съд с гнезда понички /aebleskiver в Дания/. В Източна Европа  са популярни различните видове меденки, маслени бисквити  и  макови сладкиши, които  са  и  традиционни  подаръци между приятели и роднини. 


Маковото руло / bejgli /  e  типичен коледен сладкиш за  райони в Унгария и Словакия,  заедно с типичните сърчица-сладки линзер с малиново сладко. Чешката Коледа не минава  без  традиционните  Vanočni  cukrovi, а в Словения  за тези дни се приготвят  богато украсени меденки /Scofjeloski kruhki/ с аромат на карамфил и канела. Прочути са  коледните хлябове  Panettone в Италия,   Bolo Rel в Португалия,   Stollen в Германия, богати на аромати, сушени плодове и ядки. Като става дума за сладкиш с много сушени плодове не може да се отмине и пудингът с много алкохол и с паричка, които се  приготвя от далече и се сервира на коледната трапеза в Англия и навсякъде по света, където са се разселили англичани и ирландци. Buche de  Noël  e  традиционното  шоколадово изкушение на  вечерята  на Бъдни вечер /Le Reveillon/ във Франция и части на Белгия. Съществуват още толкова  сладки, меденки, курабии, хлябове, богато украсени, с много плодове, аромати, ядки, които приготовляваме и похапваме в тези  така красиви, уютни и сгряващи  предпразнични и празнични дни на Рождество  Христово. 


Забъркваме тесто,  оформяме, изрязваме, печем и после с часове украсяваме с внимание и обич, за да бъде в празничните дни и домът и трапезата най-гостоприемните и красиви  места за нашите близки и приятели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар