вторник, 11 юли 2017 г.

Плевелите в градината - най-често срещаните и борбата с тях

Красивата градина, благоденстващи растения, добре оформените и поддържани лехи  изискват грижи и  една от тях е  да не допускаме  плевелите  да  се разпространяват и  да  завземат територия в градината. За  разлика от  нашите любимци-цветята, плевелите  са много по-агресивни, издръжливи, устойчиви и гъвкави и борбата с тях съвсем не е лесна. Упоритостта  и последователността ще ни направи победители в тази борба. Не само влошават естетиката на лехата,  плевелите  като по-бързо растящи,  бързо надделяват над растенията и отнемат храна и въздух и не само това, но  те много често са приносители  на някои заболявания, които се пренасят на  желаните растения. Затова  борбата с  плевелите трябва да бъде  превантивна, упорита и последователна. Градина, свободна от плевели  не е невъзможно постижение, но изисква  определени мерки. Предварително добра обработка на почвата, мулчиране,  правилно поливане - това са превантивните мерки за намаляване   количеството на плевелите  в градината. Ръчно отстраняване,  третиране  с препарати / за предпочитане органични/, изкореняване са способите, с които  можем да противодействаме на вече поникналите плевели.



Неопровержима  истина е, че колкото са по-малки  плевелите, толкова по-лесно е да се справим с тях. Борбата с тях започва още в късната зима, когато  земята е влажна и изкореняването им е  относително лесно. От този момент  многогодишните  плевели могат да бъдат съвсем успешно изкоренявани, в улеснение към това, че останалите желани растения все още не са влезли в период на вегетация. Използването на  инструменти за по-лесно и целенасочено изкореняване  улеснява процеса.


  

Дори да ви липсват специални инструменти, голяма стара отверка ще свърши работа.  През пролетта и лятото всеки  плевел в лехите, колкото ида е малък трябва да се отстранява. Когато изкореняването му  е невъзможно, то се премахва задължително надземната част, за да не се развива и дава семена. Плевелите поникнали между плочите в алеите, на границите на  алеи също се почистват редовно, за което има  удобен  инструмент. 




Когато трябва да се справяме с вече поникнали плевели на по-голяма площ могат да бъдат използвани няколко прости и достатъчно щадящи околната среда  начини. Най-безвреден и достатъчно ефикасен е термичен метод с вряла вода. Заливането на плевели с вряла вода със сигурност унищожава надземната част, но  не винаги се справя с корените. Когато трябва да се отстраняват плевели от плочници, покрай огради, алеи често се използва и горелка  за плевели. 


В този случай е необходимо да се вземат предпазни мерки, особено ако плевелите са  сухи. Поникналите вече плевели, особено когато са по-отдалечени от желани растения могат да бъдат третирани с лесно  направен домашен  хербицид от  разтвор на каменна сол, оцет и течен сапун /1/2 л. оцет,чаша сол, 2 супени лъжици течен сапун/. С тази течност се  напръскват листата, но в повечето случаи е потребно поне дву или трикратно третиране. Нито солта, нито оцета са безопасни за останалите растения, така че и този  на пръв поглед безобиден и екологичен  хербицид  трябва да се използва разумно и предпазливо. Всяко  празно,  но разкопано и незасадено  място, дори временно, трябва да се мулчира с картон или  мулчиращо фолио, за да може да се запази чисто от плевели и да не се налага да го почистваме  в последствие. Преди да се поникнали още плевелите, около вече засадени растения,  може да се използва и  царевичен глутен, които  пречи на развитието на коренова система на плевелите. Потискането растежа на плевелите е много успешно и без досадния процес на изкореняването им, а чрез мулчиране с  подходящо фолио, картон, различен мулч като кори, слама. По този начин, плевелите не се изкореняват, но  се задушават  като липсата на светлина не  дава възможност да  покълнат семената им.  В  почвата винаги ще съществуват семена на нежелани растения, въпросът е  да не създаваме условия за тяхното поникване и развитие. В това отношение  помага и капковото напояване, при което се подава вода само на  желаното от нас растение, а нежеланите плевели  остават  на сухо.
Казват, че плевели са онези растения, чиито полезни качества все още не сме открили. Това само отчасти е така. Ако бихме оставили да се развиват свободно, то след съвсем кратко време те биха завладели цялата градина. Дори и полезни някои от тях, естетическите им качества са доста спорни.

Оксалис

Паламида

Тученица

Глухарче

Живовляк

Цикория

Поветицата

Кръстец

Звездица /Врабчови чревца/

Богатата  и чиста почва, правилното поливане, навременните  усилия и честия контрол  са гаранция за   минимално количество плевели в градината и  красиви и чисти лехи.





Няма коментари:

Публикуване на коментар