вторник, 25 юли 2017 г.

Агапантус

Eдна превъзходна царствена красавица - Лилията на Нил е нито лилия, нито  идва от  земите около Нил, но това име  и придава допълнителна екзотичност и  мистичност, които ѝ  отиват. 




А иначе ботаническото и име е Агапантус /Agapanthus/  и произхожда от другия край на континента - Южна Африка. Този произход определя и трудността и да презимува при умерения  климат и да трябва през зимата да се прибира  на закрито.  Агапантусът обаче много добре се чувства в  контейнер и особено, ако това е глинен съд, като се внимава да не е прекалено голям, защото растението предпочита по-малки пространства за корените, за да цъфти. При прекалено голям съд, растението ще се развива буйно на листа През зимата вода почти  не е необходима, особено ако е  на относително слабо осветено място. През пролетта саксията се изнася на открито след като са преминали опасностите от слани и се оставя на слънчево и проветриво място. Тези растения предпочитат места с добра циркулация на въздух и са подходящи покрай открити затревени площи, както и  край морския бряг. Агапантусът обича да бъде поливан редовно в летните жеги. Торене с торове, с преимуществено съдържание на фосфор през лятото  и растението ще бъде благодарно и ще цъфти с прекрасните си  цветове, събрани в сферични съцветия /понякога с повече от 100 цвята/. Най-много сортове са със синя багра, но има и бели и бледолилави цветове и няколко сорта двуцветни /бяло-синьо, два нюанса синьо/. 

Purple Deliht 
http://fairweathers.co.uk/wp-content/uploads/2015/06/agapanthus_purple_heart-300x300.jpg

Silver Moon 
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/32/2b/7c/322b7c395a7fd83d169e76132bb9fe5f.jpg

Black  Magic
http://photos.plantes-et-jardins.com/v5/products/fiche_590/34661-agapanthe-black-magic.jpg

Arctic Star 
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/12/f1/f8/12f1f82f044efbbcb955ff5bc79ecdc9.jpg
Summer Gold
 https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/14/27/a8/1427a8a6aee7eea85f72d54aaecd16e6.jpg
Twistwer 
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/b0/75/b8/b075b84f3eb2b0c4bacc6049ac834924.jpg

Melbourne 
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/94/e8/5e/94e85e0d40dfc880488875c8d80e47dc.jpg
Различни са по височина, като  има сортове достигащи до 1,20 м, и  ниски до 30 см. Листата на различните сортове също се различават. Някои са по-тесни, други са широки саблевидни. Дори без цъфтеж,  растението е достатъчно ефектно. Има вечнозелени сортове и  такива, на които листата  не се запазват през зимата. Някои сортове имат пъстри листа,  с белезникави  ивици. Коренището /месесто коренище /  се разраства бързо и на всеки 3-4 години трябва да бъде делено. Пренаселеността в саксията ограничава цъфтежа. Деленето на коренището е добре да се случва  в ранната пролет, а на по-ранно цъфтящите сортове може да се  направи в късното лято. Разделянето става като се извади  цялата туфа внимателно от саксията, отстраняват се цветоносните стебла и някои увредени листа, както и  увредени корени и   с нож се разрязва удебелената част на  няколко части, успоредно на цветоносните стебла. След пресаждането е удачно да се скъсят листата и да се полива редовно. Така ще можете да  увеличите броя на растенията, да ги обновите и  насърчите растежа  и  цъфтежа им. Съвсем нормално е през първата година новото растение да не цъфти, а да образува само листа. При нашите климатични условия /зони 6-8/ е  препоръчително да  се отглежда  в саксии, за да може да бъде премествано на закрито за студените месеци. Ако е необходимо да бъде в  лехи  в градината, подходящо е да закопаем растенията в почвата със  саксиите  и преди застудяването да ги извадим и приберем. Идеи за разполагането на агапантуса в градината от  Pinterest:





На  тераса, веранда, по стълбища, във вътрешния двор или  по  протежение на слънчевата алея, саксиите с агапантус   от средата на лятото до есента създават една неповторима гледка. 



Саксиите с агапантус  са подходящи както  за съвременния изчистен архитектурен стил, така и за   градини с рустикални  елементи. Те  подсилват средиземноморския акцент в пейзажа и създават едно типично за лятно настроение на лекота и екзотика. Освен  сред пейзажа на градината, агапантусът  изглежда добре и нетрадиционно и в букетите.

  


Заслужава си да имаме това елегантно цвете в градината си. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар