сряда, 5 април 2017 г.

Цветя за Цветница

Всичко е  в цвят,  плодните дръвчета и храстите и лехите в градините. Най-цветното    време от годината. И през това прекрасно време естествено са и  тези прекрасни празнични дни на цветята - Лазаров ден и Цветница. 


Да направим и подарим  на тези, които обичаме, на  тези на които сме благодарни,  на тези които празнуват,  много  много цветя. Какво по-красиво и празнично от това дома да изпълнен с цветя. На вратата да виси  върбов венец,  от  вазите да надничат веселите, цветни  личица на пролетните  цветя.  Е те не са от най-трайните, но ако са  на по-прохладно и се  грижим правилно за тях  ще ни радват поне 5-7 дни. За удължаване живота на отрязаните  цветя е необходимо да  се спазват някои елементарни правила:

Когато получим букет  или  просто отрязани цветя трябва  да се   натопят  във  водаособено ако са прекарали по-дълго време не натопени и леко са повехнали. Преди това  се подрязват  косо  стеблата с остър нож и се  потапят във вода със стайна температураПрекалено студената вода пречи на доброто снабдяване на стеблата с вода.
Качеството на среза също е важно , защото с разкъсано или смачкано стебло захранването на стеблата ще е затруднено. Има по-дебели, вдървени стебла - люляк, които трябва да бъдат леко обелени от кората пак с цел по-добро усвояване на водата от стеблата.
Цветя като зюмбюла , нарцисите, които изпускат слузеста течност е добре да се накиснат предварително във вода отделно, ако това разбира се е възможно. Полезно е да се знае, че тези стръкове в известна степен съкращават живота на останалите цветя в смесените  букети, но това не бива да ни отказва от тяхното очарователно присъствие в  пролетните букети.
Добре е да  се добави към водата консервант  за отрязан цвят. При липса на консервант в големите жеги, или когато температурата в помещението  е висока,  може да  се капне във водата една капка белина /Доместос/.
Когато водата помътнее се сменя. Това обикновено е на  2-3 дни. През лятото  или в много топло помещение и по-често /всеки ден/.
Букетите се поставят на места защитени от силна слънчева светлина, течениедалече от отоплителни уреди и  по-далече  от фруктиери с  узрели плодове. Отстраняват  се  прецъфтелите  цветове.

Надявам се,  колкото и популярни и банални да са  правилата, спазването на които удължава живота на  отрязаните цветя да помогнат на всички да се радват по-дълго на  цветята у дома. Със сигурност през тези  дни цветята ще бъдат много. Ще ги берем от градината, от горските слънчеви поляни, ще ги купуваме от цветарници. Навсякъде ще има много, много цветя, но най-предпочитани от всички ще са пролетните - нарциси, фрезии, лалета, ранункулус, анемонии, зюмбюли, мускари.












Лалетата са безспорно най-популярните  и предпочитани  пролетни цветя. Повечето сортове лалета са  доста трайни и както самостоятелно във ваза, така и с други пролетни в комбинация. В помещения, където температурата не превишава 18°-19°С  те ще бъдат в перфектно състояние поне 10-12 дни, а  когато е по-хладно, спокойно ще издържат и две седмици






Очарователни, нежни  са всички пролетни  цветя. Всяко едно от тях,  макар и крехко има своя характер  и  своята заслуга за хармоничния  изглед  на пролетните букети  и цветни композиции.





https://s-media-cache-ak0.pinimg.com
/564x/34/48/f2/3448f2d08146991b7af5711b01771ea4.jpg


https://s-media-cache-ak0.pinimg.com
/564x/45/16/c3/4516c3eba3c0ca387f50d8bcc93d88ab.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com
/564x/ed/5d/46/ed5d4668022e2ffaa4b887cc8c4e9aae.jpg


Малки или големи, тон в тон или контрастни, в ярки или  в пастелни цветове, пролетните букети  пълнят  погледa  с колорит и текстура, а  сърцата ни  с радост. Нека  в тези дни всеки да подари  и получи  много и красиви цветя.  


Цветна  Цветница!




Няма коментари:

Публикуване на коментар