вторник, 1 ноември 2016 г.

Тиквените фенери

Тикви,  тикви  - сезонът на тиквите. Толкова са  разнообразни, красиви и най-вече много. Eсенните празници  се съпътстват от  тиквата като украса и много и вкусни тиквени блюда. Тиквени фенери, тиквен пай са шлагерите на  есента.  И както всяка година и тази, в седмицата преди  денят на  Вси Светии / по католическия календар/, издълбахме  порядъчно количество тикви  за фенери. Не само тези от  подходящи за  карвинг или поне по-податливи на  изрязване сортове, но  преди всичко такива, които  се родиха  в градината от семена, събрани от така наречените "свински тикви". Те съвсем  не са лоши на външен вид, но кората  им е доста дебела и твърда,  което съвсем не улеснява изрязването.



Безспорно за  тиквени фенери и различни  есенни декорации са най-подходящи  някои американски и английски сортове като: Howden  e един от най-едроплодните сортове, Evergold са  средно   едри  с не така набраздена кора,  Wee be little  са си направо миниатюрни и всички те са типичните  ярко оранжеви тикви с леко набраздена лъскава кора, но има и едни малки тикви от сорта   Baby boo, които са  с бяла кора и много добре се вписват в  хелуинската декорация  в линията на  "милите духчета". 

Howden
Evergold
Jack by  little
Wee by little
Lumina

Baby boo
Тези сортове са  с характерна добре оформена кръгла форма, с добри пропорции и здрави дръжки,  с равна основа с  перфектна за карвинг кора.  С по-гладката кора  сортовете /Lumina/ са подходящи  за  оцветяване с  бои и ако ще ги консумирате след това  е добре да подбираме нетоксични  бои. По пътя към новите хибриди, при които  се преследва еднаквостта на размерите, пропорционалността  на формата, високата родовитост  и лесното събиране на плодовете се е загубило нещо  особено важно - добрия вкус. Изрязването на фенерите  е забавна работа за всеки един от семейството, но много е важно да се предпазите от  случайни порязвания, особено възможни при по-твърдите тикви. Отворът, през който се  почиства вътрешността на тиквата / най-често отгоре около дръжката/  се прорязва с тънък нож, който се движи   като трион  косо към повърхността, за да се получи разрез  позволяващ по-лесното изваждане на капачето. Мотивите най-често са  лица - весели или призрачни, често  и зловещи. Могат да се намерят много шаблони, които се нанасят върху тиквата и се очертават  с шило. Полезно е да се снабдите с комплект за карвинг, дори и най-семплия съдържащ тънко трионче, шило и лопатка за почистване на вътрешността. От полза ще ви бъде и комплект с длета  за карвинг, които се намират в книжарниците за художнически материали.





Може да бъдат изрязани  геометрични форми, които да се очертаят с металните форми за сладки и после да се изрежат с нож. Всичко, което  решите  да направите е добре предварително да нарисувате върху повърхността на тиквата с мек молив или флумастер, за да имате ясна представа как ще се разположат отделните елементи.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/65/2a/9c/652a9cb9c142ab8a5e38e56aef76ae6b.jpg


Тиквите са относително  трайни зеленчуци /плодове/, но когато  се  превърнат във фенери с изрязването  изглеждат свежо  най-много  ден-два. Как да се удължи  свежия вид  на фенерите? Логичния отговор е като се запази влагата в тиквата. Затова след като приключите с изрязването може да натопите  фенера във вода, в която   сте капнали  две три капки белина, след престоя /1-2 ч./ тиквата се подсушава  с кърпа.  Друг начин да се запази свежестта на тиквения фенер е  да се намажат местата на разрезите  и отвътре с вазелин или някакъв вид масло - растително, минерално. Добре е да се съхранява до момента на използването на хладно и под влажна кърпа.  По-щадящо е използването на незагряващи светлини, но и обикновените чаени свещи ще свършат добре работа. В края на краищата следващата година по това време ще направите нови и със сигурност по-красиви фенери, с които децата ще съберат много повече лакомства. В  Интернет пространството  могат да се намерят наистина много  идеи за фенери и  съвсем семпли, които са по силите на всеки  и  такива за виртуози, а тук няколко идеи от  Southern Living:








Няма коментари:

Публикуване на коментар