Наричан голяма круша, краставица, тиква, за нашите ширини "екзотичен", чайотът / Sechium edule/ си е зеленчук от семейството на Тиквите /Cucurbitaces/. В различните места, където се отглежда по-масово се нарича кристофин, мирлитон на Карибите и във Франция, пипинола на Хавай, по подобен начин го назовават и в Италия, а названието "чайот" идва от името му в родината му Мексико, където е известно като чайотли. Този зеленчук се използва от древността от ацтеките и в днешни дни се отглежда почти навсякъде в тропическите и субтропически области, особено в Коста Рика, Гватемала, Мексико, Индия, където е многогодишно растение. На щандовете за зеленчуци в САЩ и Европа, макар и не чак толкова често може да бъде намерен. В зони 5-7 се отглежда като едногодишно растение. Както всички останали тикви и това растение е бързо растяща лоза, но в сравнение с другите си роднини всяка част от чайотът може да бъде използвана. Младите връхчета на стеблата за салати, стеблата в края на вегетацията се използват за плетене на кошници и пана, заради голямата си издръжливост, плодовете в различна степен на зрелост се използват в салати, за мариноване, за пържене, печене, подземните части на растението са грудки, които имат вкус на картофи и са богати на скорбяла. Зелените му плодове са богати на калий и витамин С. Чай от листата чайот се използва при хипертония, съдови заболявания. Макар и в популярни, а не научни издания, но има сведения, че задържа процесите на старческа деменция.
В България съвсем любителски се отглежда в някои райони на Бургаска и Пловдивска област. Растението се размножава от семена /по-трудно/ или от плод, който се поставя във влажна почва под леко наклонен, на една трета от него в почвата в саксия през зимата / януари, февруари/.
В България съвсем любителски се отглежда в някои райони на Бургаска и Пловдивска област. Растението се размножава от семена /по-трудно/ или от плод, който се поставя във влажна почва под леко наклонен, на една трета от него в почвата в саксия през зимата / януари, февруари/.
Покълването се случва при топлина 22°-26°C, влажна почва в рамките до двадесетина дни. Вече поникнали филизите на чайота, саксията се поставя на перваз на слънчев прозорец. В умерения климат, ако не се отглеждат във висока оранжерия растенията се изнасят навън и се засаждат на постоянното място след преминаване на опасността от слани и температурата на почвата е около 15 градуса Целзий. Когато търсите място за засаждането то трябва да е близо до ограда или пергола и да има достатъчно слънце. Устойчиви подпори са необходими, защото лозата се развива бързо и силно, а и самите тиквички не са от най-леките. Развиват се бързо и се разклоняват, но е препоръчително да се режат и отстраняват, насочват, тъй като расте мощно, а това губи сила на растението в огромна листна маса за сметка на родовитостта. Премахват се връхчетата на стеблата и самите те са вкусни в салата. През лятото е необходимо да се прекопава почвата поне два пъти, и поливането да е ежеседмично, а в летните горещини и по-често. Почвата, в която ще се отглежда този вид тиквичка трябва да бъде много богата и поради интензивния растеж на растението през юли е добре да се извърши наторяване с оборска тор или минерални торове с високо съдържание на азот. През август се появяват цветовете, а в средата на септември, октомври и много плодове. Те могат да бъдат събирани в различна степен на зрелост. В по-късната есен, когато падне слана листата се развалят, но тиквичките, прибрани имат много добра издръжливост. На сухо, проветриво и прохладно /6°-10°C/ място могат да се съхраняват два, три месеца. В субтропичните области, където температурите не падат под минус 6 градуса Целзий, през зимата надземните части загиват, но грудките в земята продължават жизнеността на растението и през пролетта отново тръгват новите стебла. При очакване на по-хладни зими е добре да се мулчира почвата над грудките. Полезните качества на този вид тикви, както и всестранното му използване /листа, стебла, филизи, тикви, грудковите корени/, лесното му отглеждане и добра плодовитост, може би за в бъдеще ще спомогнат разпространението му.
Като допълнение ще споменем още два вида не особено известни в умерените ширини, тикви
момордиката, горчив пъпеш /Momordica carantia/- известна от научни статии с хипогликимичният си ефект и луфата /Luffa Aegyptica/ - консумира се като зеленчук в първата фаза на зреене в страните от Далечния Изток, а при пълното узряване се използва за хигиенна гъба.
Няма коментари:
Публикуване на коментар