Удоволствието от чаша кафе, изпито в градината е незаменимо. Съществуват и много материали, които ни уверяват в ползата от използването на кафето като мулч, тор, инсектицид. Утайката от кафе може да бъде приложена много добре в градинарството, но използването му не е абсолютно и повсеместно, за някои условия и растения е добро, а за други съвсем не. Едно от неоспоримите добри ползи от използването на остатъците след филтриране или друг способ на приготвяне на кафе е като прибавка към компоста. То играе ролята на ускорител на процесите при компостирането и превръщането на отпадъците в почва. Разбира се в малък процент /до20%/ спрямо общото количество на отпадъците. Утайката от кафе е особено полезна, ако имате предимно сухи отпадъци за сметка на зелените. Така то добавя и така необходимия азот. Използването на отработено кафе е добре и само по себе си разпръснато над почвата /като мулч, но в дебелина не повече от 1-2 см./ или смесено с нея. Отработеното кафе относително бързо се сбива и прави доста твърда и по-трудно преодолим от водата слой, което не е най-благоприятно за растенията. Използването на малки количества кафе, като съставна част от мулча, обаче не е лоша практика. Има конкретни изследвания, които доказват, че използването на утайката от кафе повишава, макар и не чувствително и трайно, киселинността на почвата. В такъв случай използването на кафето като обогатител на почвата е най-вече подходящо за растения толериращи по-висока киселинност на почвата като азалеи и рододендрони, хортензии и за почви със силно изразен алкален характер. Утайката от кафе действа като азотен тор с бавно освобождаване, поради постепенното превръщане на по-голямата част от азотното съдържание на кафето в достъпна форма за растенията под въздействието на микроорганизмите в почвата. Утайката от кафе обогатява с микроелементи като мед и магнезий, както и с известни количества фосфор и калий. Воден разтвор на прясно отработено кафе много често се използва от домакините за поливане на стайните растения.
Наличието на кофеин в утайката също има въздействие върху растенията, което невинаги е еднозначно. Една част от растенията се стимулират в растежа си от наличието на кафе /кофеин/ като някои бобови, голяма част от растенията не се повлияват от наличието на малки количества кофеин в почвата, но не е малък дела на онези растения, чието развитие се забавя от наличието на кофеин в почвата /слънчоглед/, а наличието на дори малки количества кофеин възпрепятства поникването на някои семена / домати/. Експериментите в това отношение продължават и всеки един от нас може да си направи съпоставка между растение, отгледано с добавка на кафе и същото растение при други равни условия без тази екстра.
Една от най-препоръчваните страни на употребата на утайка от кафе в градината е ролята му на инсектицид, фунгецид и репелент. Количествата на кофеина и в отработеното кафе и в кафето преди използването му, не са в такива размери, при които да се наблюдават предполагаемите ефекти от антиинсектицидните свойства на кафето и възможността да убиват плужеци и охлюви. Може би това е мит, но от собствен опит мога да кажа, че в ролята му на репелент срещу котки не е по-зле от средствата за отблъскване на котки, предлагани в магазините. Има сведения за това, че утайката от кафе потиска почвени патогени, в това число и гъбички, които причиняват някои много разпространени заболявания по растенията.
Може би утайката от кафе и ползите от нея за градинските и стайните растения да са прехвалени, но използването му като отпадък при компостирането в препоръчителни количества и съотношения с останалите съставки на отпадъците е безспорно. Използването му в градината като съставна част от мулча и като допълнение на други органични торове също може да донесе ползи. Утайката от кафе в градината - определено не е панацея, но е препоръчително да се направят експерименти, за да се употребява този отпадък, наличен във всяко домакинство в полза на природосъобразното и икономичното градинарство.
Няма коментари:
Публикуване на коментар