понеделник, 10 септември 2018 г.

Изсъхнали клони в туята



В последните двайсетина години, различните видове туя са  едни от най-предпочитаните  вечно зелени растения за озеленяване. И това не  е случайно. Издръжливи, разнообразни по хабитус, адаптивна към различни почвени и климатични условия, с  широки възможности за  приложение в ланшафта.





Преградни стени и живи плетове, осигуряващи защита от ветрове и чужди погледи, акценти в пейзажа, ниските форми  в каменните градини и при оформянето на бордюри и къде ли още не. Прекрасна  гъста зеленина с различни отенъци на златисто /Rheingold/,  тревисто зелено/Smaragd/,   сребристо-пурпурно /Ericoides/. 

Thuja Ericoides
Thuja Smaragd

Thuja Rheingold
Тези прекрасни растения, макар и много адаптивни и жилави все пак могат да изпитват неблагополучия и да загиват. 


В гъстата зеленина на растенията може да се появят ръждиви  петна  от клони, които  видимо пожълтяват и изсъхват. Причините  за това явление могат да бъдат няколко. Ако растенията са подложени на осоляване през зимата би могло  през пролетта и лятото да се появят  такива изсъхнали клони. В този случай е достатъчно да се отстранят, за да  се възстанови  добрия вид на растението.  Друга причина за появата на тези  засъхнали клони на отделни места  в по-късното лято е  силно засушаване през летните месеци. Отново отстраняването на  изсъхналите клони и възстановяване на водния баланс на растенията е достатъчно за  възстановяването му. По неприятно е когато тези симптоми се появяват поради наличието на гъбични болести. След старателно отстраняване на изсъхналите клони се пръска със системен фунгицид. Може да се използва и комбинация от функицид и  инсектицид. Подходящи са  контактни фунгициди със  съдържание на мед - Шампион 50,  Купертин М, Бордомикс 20, Армитил С.  Най-опасното и  бързо развиващо се заболяване, чийто симптом  са сухи, но оцветени в по-сиво, петна по  листата и клоните на  туята е кореновото гниене - Phythophthora. В рамките на един сезон могат да бъдат поразени растенията. Обикновено са  поразени дървета засадени в жив плет или  предпазна стена. Източника е почвата и в съвсем началния стадии на заболяването е  обичайно изрязване на поразени клони  и пръскане с фунгицид. В по-напреднал стадии, поразените дървета се изкореняват и се изгарят. След това е наложително да се подмени и почвата, защото спорите са доста устойчиви. Доброто поддържане на  необходимата влага в почвата, навременното или дори превантивното  пръскане с фунгицид са гаранция за  добре развиващи се и здрави дървета туя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар