четвъртък, 24 март 2016 г.

За борбата ни с охлюви и плужеци - изпробвано и чуто

Топли, слънчеви пролетни дни. Новите растения растат не с дни, а с часове. И ако в градината имате охлюви със същата бързина тези млади  растения  биват наядени, проядени, а понякога дори изядени до корен. 





Охлювите и голите охлюви са истинска напаст в градината през април и май. Първите дупки по младите листа и оставените слузести следи трябва да ви направят бдителни. Ако отглеждате кокошки, патици то вие имате верен съюзник в борбата с охлювите и плужеците. Реда в хранителната верига си казва думата, но това е подходящо за  повечето селски дворове, но в града или ако нямате такива  животни в градината? Най-елементарния начин  и същевременно най-нетолериран  е да воювате с тези вредители като  разпръснете пелети на химически препарати /Вениш, Мезурол/. Препаратите са ефективни, но разпръснати около любимата храна на охлювите,  освен че убиват охлюви и плужеци, те  причиняват вреди и на някои птици или други животни. Затова ние не препоръчваме  този метод за борба само го споменаваме като съществуваща практика. Може да използвате един или комбинация от мерки за борба с тези лакоми досадници:

  1. Можете да се отървете от голите охлюви след няколко нощни хайки с фенерче. През нощта те се хранят и това позволява да ги съберете. Ако сте ранобудни няколко сутрини ставане призори може да реши дълготрайно проблема.  Механичното им събиране може и да не е най-приятната работа, но е абсолютно безвредно и щадящо за природата, както и дава добър ефект, когато сте последователни. В нашата градина  успяваме в голяма степен да се справим с тази напаст точно по този начин. Много се препоръчва да  сме оборудвани с пинцета  или с ръкавици, но повярвайте и с голи ръце работата върви добре, още повече че  слузта от охлювите е съставна част от някои козметични продукти и действа добре на кожата. Това е дейност полезна както за градината, така и за нашите  ръце с  изсушена и загрубяла кожа.
  2. Друг ефикасен метод е разпръскването на остри елементи около предпочитаните от охлювите млади растения. Тези остри и неприятни препятствия за охлювите могат да бъдат от счукани черупки на яйца/до първия дъжд или поливка/ до специално продавани грапави минерални гранули. Използвайки този метод трябва да сте сигурни, че височината на предпазните препятствия е поне 5 см. и няма никакви нарушения в плътността. Още една преграда с подръчни средства е да  използвате  пластмасови вилички забити една до друга  със зъбите нагоре. Така направената ограда е добър щит на растенията от набезите на  охлюви и плужеци. 
  3. Като препятствие се разчита и при популярните в последно време  специално продавани за целта медни пръстени. За да са достатъчно ефективни те трябва да бъдат достатъчно широки / 10-15 см./ На този ефект се основава и продаваната  силно гофрирана лента, която се залепя на  различни саксии,  за да предпази растенията в тях. 
  4. Може да се възползвате от недостатъка на охлювите да пият бира, като в близост до харесвани от тях растения заложите бутилка, в която има известно количество бира. Попаднали в тези бутилки, те остават там като в капан.  
    Бутилките / или част от тях/ се вкопават в земята. Дълбочината им трябва да е такава, че да възпрепятства излизането на охлювите и особено  на плужеците. Продават се и готови капани за охлюви, които се пълнят с бира. Един такъв капан може да е ефективен на  около един квадратен метър, така че си направете сметка колко такива капани ще са ви нужни, а и колко бира. Доста удачно бирата може да бъде заменена с разтворена във вода мая и малко брашно,  подсладена със захар.
  5. Биологичната борба с охлювите се води с нематоди /микроскопични червеи/, което е безвредно за природата за останалите птици, домашни любимци и е добра алтернатива на химическата борба с охлювите. Прави се  воден разтвор,  с които  се полива. Този метод е подходящ при температури над 8-10° С. Нематодите осигуряват контрол над развитието на вредителите поне за 6 седмици, независимо от това дали е сухо или дъждовно. Те се продават с  различно количество, според площта, която искате да предпазите. Може да се снабдите   от тук
  6. Торенето / разпръсването на зелен камък /железен сулфат/ около растения, които са застрашени от охлювите  дава също добри резултати, много близки до тези  при  химическите препарати. Предимството е , че охлювите и плужеците  не  се дехидратират  на място / защото загиват до три дни по-късно, но спират да се хранят/, зеления камък не вреди на птици и животни, а подпомага  фотосинтезата на  растенията.
  7. Други методи за които по-скоро сме чували или чели , но не са прилагани в  нашата градина са  използването на  утайка от кафе, пръскане с разтвор на вода и оцет, пръскане с настойка от  розмарин,   разпръсване на сурови овесени ядки или овесени трици  около растенията / с очакване да дехидратират   мекотелите/
Охлювите и плужеците са    мекотели, които снасят яйца във влажна почва, под камъни или в растителни отпадаци. 



Яйцата се излюпват до 2-4 седмици. Плужеците имат продължителност на живот 6 години / ако не пречат в градината/. Те предпочитат влажните сенчести и по-занемарени места в двора. Можем още  в  края на зимата да свършим някои неща, които биха  ни  предпазили и чувствително снижили броя на тези лакомници:                                   
  • Почистването от падналите от есента листа
  • Подмяната на мулча още в  първите топли слънчеви дни в края на зимата и началото на пролетта и оставането на почвата да засъхне на слънцето
  • Доброто обработване на почвите
  • Почистването на скалната градина и около нея
  • Торенето със суперфосфат
  • Около растенията, любими за охлювите, засаждайте растения, на които охлювите не обръщат внимание, дори са отблъсквани от тях- салвия, лавандула.
Надявам се, че борбата с тези досадни вредители ще е успешна  и за още по-добра подготовка  в тази посока , а и за известно забавление ви предлагам една забавно-полезна книга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар