петък, 18 март 2016 г.

Какво да знаем, когато купуваме семена за посев

Сега по времето, когато е най-актуално  купуването и посяването на семената  ни се струва за необходимо да  споделим  някои особености, които е добре да знаете, когато избирате семена на цветя и зеленчуци за градината,  да потвърдим  или отхвърлим някои  страхове и опасения, които съществуват и  с това да отговорим на често задавани  въпроси.




На  щандовете в хипермаркетите, градинските центрове, селскостопански аптеки  има много  и различни видове пакетчета семена. Почти всички са с красиви снимки и печат  на опаковките, привличащи окото, но когато купуваме семена, добрата, от естетична гледна точка  опаковка е най-маловажното нещо, с което трябва да се съобразяваме. 
Първото, което избираме е вида на растението и определен сорт  на това растение. Не се подвеждайте от  снимката на опаковката, важно е това, което пише на  опаковката.

         1 - вида на растението,  2 - сорта

Производителите и търговците на семена може да използват една снимка за няколко  подобни сорта или вариетети  на   растения  пример:  цвят от латинка за обикновена /Tropaeolum majus nana/ и увивна /Tropaeolum majus/. Важно е да прочетете  името на сорта, чиито семена са опаковани в пакетчето. Това  гарантира, че ще купим точно онова,  което искаме да засадим. След като сме избрали  точното растение е много важно да видим и срока на кълняемост, времето до което семената ще  имат кълняемост, която е посочена на опаковката. След този срок кълняемостта рязко се понижава.

1-кълняемост, 2- адрес на сайта за справка, 3-срок на кълняемост
Добре е да се купуват семена освен в срока  на кълняемост и с една  или две години  трайност повече, особено ако са в по-голяма разфасовка. Това ще ни даде възможност при добро съхранение да използваме  съдържанието на пакета в поне две последователни години. При етикетирането на семената се споменава и % кълняемост, което показва колко от 100 семена покълват при сеитба. Доброто качество семена е  над 90%.  На задната страна на опаковката е изписана или  със символи са  описани изискванията при сеитбата за съответния сорт-време на засяване, време на засаждане на разсада,  местоположение, време за прибиране на реколта или период на цъфтеж. Винаги е добре да се съобразявате и  спазвате указанията. При много от сортовете с дребни семена  съществува надписа  пелетирани семена / Pelleted seeds/ и в опаковката имате малък брои семена в ампула. Това е определение за  налична обвивка с цел подобрение на определени качества. Така се постъпва с много малките семена, които се обвиват в  някакъв инертен материал, които се разтваря след попадане в почвата. Смисълът на това е  да  се постигне размер, които позволява  лесното засаждане и разпределяне за засаждане на семената. Така много  производители  постъпват  със семена от петуния, лобелия, бегония. На опаковката, макар и по-рядко може да бъде отбелязано и друго наименование за  покритие с цел подобрение, оформяне на семената : 
           Slick coated seed - продълговата капсула за по-добра автоматична сеитба
           Primed seed - обвивка на семената, с което се подобрява дружността при покълване
           High Energy  seed - грунд, с които е подобрено качество на кълняемостта 
           Inproved  Quality seed - безхимично подобрение на  устойчивост на болести 
         Coated  seed - водоразтворима капсула с ярко оцветяване с цел предпазване от заболяване при покълването, но с използването на фунгицид /използва се при някои  видове пеларгониуми/
Много често след наименованието има F1, което особено при зеленчуците плаши потребителите. В тази индикация не се крие нищо опасно,  напротив. Това показва, че това са семена на хибриден сорт първо поколение. Хибридите F1/първо поколение/  и F2 / второ поколение/  се получават  при кръстосано опрашване и оплождане на два други сорта един с друг. Хибрида е с по-добри качества, съчетание от  двата родителски сорта.


Прекрасен избор за градината ви могат да бъдат хибридни сортове домати например : българските сортове F1 Ръгби, Розалина Роса, Ком, Балкан и други  F1: Cristal, Orkado, Sweet Million. Можем да изберем според изискванията си сорт, устойчив на болести, фина кожица, по-плододаващ, което се постига при хибридните. Единственото неудобство, че събраните семена  от това растение / домати например/ на следваща  година засети,  има голяма вероятност да дадат растение, което няма да  е същото по качества, т. е сортът се  е разпаднал. За разлика от хибридите, генетично модифицирани сортове са тези, които са създадени чрез допълнително  вкарване на гени от  други растения, бактерии или други микроорганизми, животни, а в някои случаи и специално разработени в лаборатории гени. Това е сложен процес и за сега се използва за  най-масовите култури като  памук, соя, царевица, рапица и захарно цвекло. При купуването на семена за цветя и зеленчуци не се страхувайте, че може да купите семена от генетично модифицирани сортове, няма такава опасност.  Желанието на все повече хора да живеят в  екологично чиста среда и особено да се хранят със зеленчуци, които са отгледали сами и са екологично чисти, увеличава търсенето на  органични семена. Това са семена от сортове отглеждани  без  пестициди и каквато и да било химия. В области, отдалечени от  ниви , засети  с  генетично модифицирани  култури. Семена, които не  са третирани  с  химически препарати - пестициди, инсектициди, фунгициди, предотвратяващи преждевременното  кълнене, мухлясване. Органичните семена се отглеждат във ферми, в които приоритетно се отглеждат местни сортове растения, опрашвани на открито и отглеждани при пълно спазване принципите на  устойчивото   земеделие и нормите за отглеждане на биопродукти. Да се снабдите с такива семена  може предимно чрез сайтове  на  био производители на семена или  общо на био продукти. Ако сте решили да отглеждате  зеленчуци в градината  по абсолютно екологичен начин, то задължително трябва да изберете и органични семена.  Избирането и купуването на качествени семена  е залог за добър разсад, а  от там и на здрави  растения и добра реколта.








Няма коментари:

Публикуване на коментар