сряда, 2 март 2016 г.

Ароматна билкова градина

Какво по-красиво, приятно, а и полезно от  градина изпълнена с ароматни треви, в която през пролетта и лятото  се носи  сладкия мирис на лавандула, исоп, риган, розмарин и мащерка, пленителна с бледолилави, бели, сини цветове, жужаща от пчели и украсявана от цветните крила на пеперудите.

Lavandula angustifolia
Lavandula stoechas
Lavandula dentata

Mentha asiatica

Mentha spicata /Джоджен/

Nepeta cataria /Коча трева/

Rosmarinus officinalis

Ароматния кът е   лесно осъществима мечта за всеки притежател на градина или дори балкон. Повечето от ароматните растения са   многогодишни и не се нуждаят от  кой знае какви грижи, за едногодишните може да се каже същото. Отглеждането им носи радост, разполагате винаги с пресни подправки за кулинарните си експерименти, правите градинката си привлекателна за полезните насекоми, с една дума сте с двата крака в устойчивото градинарство и  гурме културата,  а на всичко отгоре  задоволявате и естетическите си потребности.

Hyssopus  officinalis /Исоп/

Helichrysum italicum /Къри, няма общо с подправката/не е съставна част от нея/, само аромата му се оприличава/

Когато разполагате с градина, отделянето на един слънчев кът, където да засадите лавандула, исоп, в най-вътрешната и част розмарин, е просто въпрос на желание. Директно в земята или в повдигнати  лехи, според възможностите и желанието ви. Няколко примера, подбрани от Pinterest:


Разположена по протежение на пътеката към  задния вход, в близост до кухнята / много пъти наричана кухненска градина/

                      

Оригинално вграждане  по дължината  на пътеката 


Отделно обособена като градина в повдигнати лехи


Добра  идея от базалтови  форми да  се направи повдигната  леха с конфигурация по желание и както мястото позволява. Изолирани с перфорирано велпапе за предпазване от плевели и треви, но с възможности за оттичане на излишната вода и запълнени с  богата почвен субстрат  това  би могло да бъде прекрасно място за  ароматните подправки и  някои зеленчуци.


Засадени подправки в   изградена серпантина, изградена от неформен гнайс  и оформени в кръг  ядливи и ароматни растения 


Ароматните растения могат да са както в отделен кът в градината, така  и да бъдат засадени сред зеленчуковата градина. Много от тях са благотворна комбинация с някои зеленчуци исоп-зеле, къри /helichrysum italicum/ с другите ароматни треви,  босилек-домати, копър-краставици, зеле, салата и далеч от доматите, салвия-моркови, зеле и далече от краставици и лук, див лук-домати и моркови.

Borage /Пореч/
Слабо  популярният пореч /Borage/ е балсам за всяка  градина, защото стимулира растежа и спира вредители на много растения, подходящ е за съпътник  на  ягоди, домати, грах, фасул, както и на другите ароматни растения. Любопитно е защо, това толкова полезно растение не се засажда масово у нас. То е съставка  в прочутия зелен  франкфуртски сос, поляците  подправят с него маринатата за киселите  краставички. Поречът не може да бъде засаден на терасата, защото има дълъг  вретеновиден корен.

  

  

Малката площ на балкона не е пречка да имате  ароматна градинка, напротив, в сандъчетата на перваза, във висящи кошници  може да засадите предпочитан вид  мащерка,  мента, риган и непременно див лук /макар аромата да не минава за най-приятен/. 

Лавандула

Див лук
  
Маточина

Мащерка
Риган
Салвия
Цъфтежът  на тези билки може и да не е от най-атрактивните, но подухващия вятър ще разнася прекрасният  им аромат. Могат да бъдат засадени в отделни по-малки саксии или в по-голяма в комбинация. За засаждане на балкон са особено подходящи едногодишните  босилек, чубрица, но няма пречка те да се настанят до  мащерката и ригана, салвията. Може да ги комбинирате и с  други цъфтящи  едногодишни цветя. Много от тези растения са естествени репелент  против комари и други  насекоми, още една причина   да засадите ароматни растения в градината и на балкона. Лавандула, лимоновата мащерка, розмарин, босилек, салвия, освен приятния аромат, те ще ви защитават в летните вечери от досадните комари, затова е добре да разположите такива растения в градината и до  беседката, перголата или място, където е масата за хранене на открито. Много са причините, поради които е добре да имате в двора или на балкона малка, а защо не и по-голяма  градина с ароматни билки. Надяваме се, че поне малко ви мотивирахме  да направите и своя собствена ароматна билкова градинка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар