неделя, 18 март 2018 г.

Почвопокривните в малката градина

Едва ли има по-непретенциозни  и същевременно достатъчно ефектни  растения от почвопокривните. Периферия на пътеки, цветни лехи, малки зелени площи, отстояния между каменни плочи, много  са местата, където дребните почвопокривни растения  са незаменими. Тапицираните  с  почвопокривни растения площи ни изненадват и обогатяват с  текстура и цвят. Pachysandra, Lamium maculata, Ajuga, Tymus serpyllum, Dymondia, Mentha recuienii, Sagina subulata.


За да се получи красив килим, който е лесен за поддръжка е правилната преценка на  условията - почвени и климатични. Вида на почвата, нейната киселинност, дрениране, както и  изложението, ветровете са важни за  избора на  растенията. Избора на растенията се предопределя и от  площта, която ще бъде засадена, като се съобразява с интензивността на растеж на растенията. Могат да се подберат растения подходящи за  песъчлива и камениста почва, както и за глинеста, както за слънце така и за сянка. Ако се налага  след обработката на почвата тя може да бъде подобрявана  като структура и рН-то ѝ.

Lamium maculata
Подходяща за места от частично сенчести до слънчеви. В началото на  растежа бързо нараства, но вече установено понася и леко засушаване, особено ако е на сянка. Цъфти през пролетта, според сорта бяло или лилаво, но е достатъчно ефектна и листната му маса.


Stachys byzantina
Това е растение толериращо засушаването и силното слънце. Прекрасните му мекички мъхави сребристо-зелени листа са подходящи за оформяне на бордюри. Понася почти всякакви почви,  стига да са добре дренирани. 


Mentha recuienii
Тази дребна мента е прекрасна за сенчеста пътека, между каменни плочи. Частично търпи трафик, при което се разнася прекрасен аромат. Малко слънце и влажна почва  са условията, в които  този дребен сорт мента са развива прекрасно.

Aubrieta
Едно много ефектно през пролетта растение, правещо цветни туфи понякога с невероятни размери. Цвета може да бъде от тъмно пурпурнодо интензивно цикламено, според сорта. Нараства бързо в песъчлива почва с добър дренаж и слънчево място. Подходящо е за бордюри и в скални градини.


Phlox  subulata
Още една пролетна красавица с обилен  цвят през пролетта. Този вид флокс предпочита глинеста  почва и  понася места от пълно слънцедо частична сянка. На 4-5 години е добре да  разсажда. 


Vinca minor
Този зид винка е доста непретенциозна и се развива добре от пълно слънце до частична сянка. Толерантна е към всякакъв вид почва. Расте доста бързо и растежа ѝ трябва да е контролира. В малката градина е подходяща за  тапициране на склонове, защото укрепва почвата и места под дървета и храсти.


Geranium senguineum
Това е един от многото видове здравец. Както всички растения от този вид той разнообразява с цвят и текстура сенчестите места под дървета  и в горската част от градината.  Много е ефектен през пролетта, когато е цъфтежът и втори път  през есента, когато листната маса се обагря в есенната палитра. Почва, обогатена с компост и постоянно леко влажна, особено в периода на прихващането му.


Tymus serpyllum
За любителите на ароматните градини това растение е истинска мечта. Непретенциозно, привличащо пчели, силно ароматно. Предпочита песъчлива почва и слънчеви места.  Подходящо за  бордюри, алеи, стълби, алпинеуми. Това растение търпи известен трафик. Добре е да се направи оформяща резитба до края на юли.


Ajuga reptens
С чудесни листни розетки, това растение се разпространява бързо, тапицира повърхност в цветен преливащ килим. Листната маса  на различните видове нюансира от зелено до пурпурно-кафяво, а цветовете през пролетта  обагрят килима в нюанси на синьото.  Предпочита полусянка, а ако го засадим на слънчево място, то трябва да се подава вода редовно.

Pachysandra terminalis
Вечно зелено малко по-високо растение за  сенчести места. Толерантно към всякакъв вид почви, които са добре дренирани.


Delosperma 
Eдно растение подходящо за силно слънце и твърде толерантно към засушаване. Все по-често горещите лета  налагат все по-често и избор на подобни растения. Цяло лято е потънало в цметове от бяло, през жълто, и гамата на червените 


Sedum
Различните видове седум с по-компактен растеж и дребна лисна маса  са много подходящи за малките и силно слънчеви места. Относителна суша и песъчлива почва благоприятстват развитието на растенията. Горещите лета, лесна поддръжка и  добър визуален ефект налагат  тези сукуленти все по-често за определени места в градината.


Това е много малка част, от подходящите за малките градини почвопокривни, но  едни от най-ефектните и лесни  за отглеждане. На пазара се предлагат  много и различни  разсади на тези растения. Започва  пролетта, която е подходящо време за  засаждане на почвопокривните растения. Пролетта до  началото на лятото е подходящо време за оформянето на площите, засадени с тези растения. Те ще се развият и укрепнат достатъчно до началото на зимата. От  Pinterest подбрахме няколко красиви и разнообразни примери за използване на почвопокривните растения на различни места в градината.

           

 







Добрия  пример  е винаги вдъхновяващ и помага  за нови идеи  за  оформянето на градината. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар