петък, 2 март 2018 г.

Тенденции за градината за 2018 година

Градината - мястото, в което сме самите ние, в което усещаме  най-силно  природата, задоволяваме потребността си  от  допира със земята, мястото в което релаксираме и се радваме на плодовете на своя труд. Колкото и  да е по размер - голяма или малка, дори миниатюрна, това е мястото, на което  даваме воля на мечтите  и въображението си. Всяка година в нея има нещо ново, нещо  за което сме мечтали. Градината се развива  във времето и  все повече се доближава до една изпълнена мечта. Градина пълна с аромати и цветове, дружелюбна за  опрашители и птици, градина която е нашето кътче от дивата природа, опитомено от нас за да бъде още по-очарователно и привлекателно. Какви са тенденциите в  оформянето на градината, избора на цветове за декорация, както и  насоки при избора на  растения за цветните и зеленчуковите лехи за тази година?  Може би  за много от нас това не са актуални въпроси защото тяхната мечтана градина е далеч от моди и актуални тенденции, но добрата информираност  е винаги в плюс, а много често и добър извор на нови идеи. 

 

Pinterest
Продължава  тенденцията, градината  да се откъсне от изцяло декоративните си качество и все по-често да се превърне в добре поддържана натурална градина. Наличието на  свободно растящи треви и цветя, дори плевели,  каменни градини с  типични за региона видове e желано и препоръчително. Да включва места, които дават възможност да бъдат обитавани от  малки бозайници, растения привличащи пчелите и пеперудите, градини, в които абсолютно отсъства  химическото третиране било срещу вредители или за повишаване  плодородието на почвата, в която приятелски си съжителстват цветя и зеленчуци, декоративни и диви видове. 


Pinterest

Съвременния човек все повече се нуждае от спасяване от стреса на града и живота на високи обороти. Доближаването на градината все повече до "градината на баба" с цветните алеи от  "по-прости " цветя, със зеленчуковата градина, със саксиите пълни с подправки, понякога  с няколко кошера и неизменните кокошки, търсещи червейчета сред тревата, носи само спокойствие и наслада. Да отгледаш сам част от храната си е не само забавно, но  и изключително полезно. Засилва се тенденцията все повече да знаем какво слагаме на трапезата си. А най-добре знаем когато сме отгледали храната си сами по разумен и природосъобразен  начин. Домати, тиквички, фасул, салати, спанак и грах, краставички и репички, зеле и тикви-всичко, за което имате място и кураж може да се отглеждат в задния двор, а все по-често се налага и  решението някои от зеленчуците да се разположат на подходящи места сред цветните лехи, както е всъщност в  селската градина. 

   



За този стил на градината  са подходящи естествените материали камък, дърво, метал. Мястото на ярките цветни  мебели от пластмаса, красящи градината доскоро  могат да   заемат дървени пейки  или съвсем проста импровизация от грубо обработена дъска между два големи камъка. Подходящи са  и метални маси и столчета в средиземноморски стил. Декорация от дърво, поцинкована ламарина,  са актуални за настоящата година. Те добре се вписват в  натуралния стил на градината.

 


Непретенциозност, естественост  и простота  това са с три  думи  характеристиките на цялостния вид  на актуалната градина

  

Pinterest
И сега нещо, което не е съвсем в унисон с натуралните цветове и материали, но  е актуално за  2018 година - цвета на годината, според Pantone  е  ултра-виолет - 18-3838. Можем да сме актуални с този цвят като подберем много цъфтящи растения, а и листно-декоративни, както плодове и зеленчуци в ултра-виолетово. На всичко отгоре тези зеленчуци и плодове са богатите с антоцианин - мощен антиоксидант, известен с  противораковото си действие. Този цвят е свързан  също с медитацията и  духовното спокойствие. 




Няколко нови  растения в градината  в този цвят биха разнообразили лехата. Изборът може да бъде много богат сред  растения, които покриват целия сезон от пролетта до късна есен-минзухари, лалета, анемоне, рози, будлея, хойхера, гладиоли, далии, скабиоза, каликарпа. Може да ни бъде интересно и любопитно да открием нови зеленчуци в ултравиолет  за зеленчуковата градина. 


Няколко сорта фасул с лилави шушулки / при термична обработка стават зелени/, патладжан, червено зеле и кейл, броколети, босилек и така полезното червено цвекло могат да разнообразят не само зеленчуковата градина и я направят в цветово отношение актуална, но ще разнообразят  и подобрят храненето ни.



Семена от  фасул, босилек, броколети , цвекло, зеле в желания цвят могат да бъдат намерени в специализирани  магазини за семена. Изборът на растения  трябва да бъде рационален - лесни за отглеждане, устоичиви на  суша, а и полезни за  опрашителите  в градината. Да интегрираме природата в  собственото си пространство на градината е освен тенденция на  последните няколко години,но и  удовлетворителна дейност за всеки градинар, а успехите са гарантирани  при разумен и рационален труд, който носи не умора, а радост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар