четвъртък, 15 март 2018 г.

Пролет в кошницата

За разлика от всички други сезони, които идват постепенно и очаквано, пролетта  я очакваме отдалече. Още преди да настъпи астрономическото и време съзираме с облекчение и радост първите и стъпки. Най-нетърпеливо посрещания сезон е пролетта. Очакваме я заради топлото слънце, заради зеления аромат във въздуха, заради  песента на птиците. Очакваме я заради всичко онова, което носи със себе си - цвят, аромат, живот. Събуждането на живота в първите нежни и крехки пролетни цветчета ни даряват с такава наслада и спокойствие. Затова рано, рано още преди да са се появили първите признаци на запролетяване искаме у дома да влезе пролетно  настроение. Това съвсем не е трудно. Цветна аранжировка от пролетни цветя в малки саксийки изглежда винаги  свежо, пролетно и създава такова настроение и очарование. 
      

                          

От всеки цветарски магазин и градински център, а и супермаркет може да се купят малки саксии с зюмбюли, нарциси, иглика и виоли, дори лалета. Съвсем достатъчно е да не пресаждаме растенията, а  да подредим в  кошница или друг подходящ съд. Ще ни необходимо още  горски мъх. С него се покрива повърхността  на саксийките и се оформя естествено изглеждаща  повърхност, а и поддържа една минимална влажност само с леко пулверизиране,  без да е необходимо кой знае какво поливане.  Когато  повърхността, която остава непокрита е достатъчно малка може да се използват кокосови влакна. Зад допълнителна декорация на цветните пролетни  градинки може да се използват и току що започналите да се развиват клони от форзиция, върба, японска дюля. 

https://i.pinimg.com/564x/f4/31/c2/f431c24fca1f47833890abb29a05bd30.jpg

Още в началото на тази пролет са най-големите пролетни празници  Цветница и Великден. Цветните аранжировки за тези празници ще бъдат  с най-ранните пролетни цветя, разположени в  красиви и подходящи съдове с всички атрибути на празниците - дребни фигурки на зайчета и агънца, птици, яйчица. Очакваната пролет ни вдъхновява да внесем в дома си  повече красота и неподражаем пролетен дух. Пухкавите котенца на върбата,  изгряващите като слънца цветове на форзицията, ароматния зюмбюл и веселите мустакати главички на виолата, подредени с малко сръчност и усет  ще внесат в интериора  частица  от завладяващата ни пролет.




Няма коментари:

Публикуване на коментар