неделя, 25 март 2018 г.

Изграждането на малката градина- предизвикателство и възможности

Дори и най-малката  градинка  е оазис за сетивата ни. С каквато и площ да разполагаме е добре да  вложим всички усилия, за да направим това място прекрасно за почивка и наслада. Малките пространства крият своите предизвикателства към собствениците си, ако са се нагърбили сами да ги оформят и подредят.



     
         
  
      
Наистина голям късмет е  да имаш  градина дори с  малка площ, но подхода към изграждането на пейзажа в нея има своите изисквания. Избягването на  определени  грешки  ще  помогне  да постигнем добри резултати.

  • Размери  на растенията и инвазивни видове
 Трябва да мислим за пейзажа в развитие. Когато засаждаме нови храсти и дървета трябва да се интересуваме до какви размери достигат при пълното си развитие. Прекаленото разрастване на височина  или в ширина  с времето  ще измени хармоничните пропорции, би могло да  развали изгледа към определено място, да засенчи  и попречи на други растения. Подбирането на някои растения, чието разпространение ще контролираме трудно като бръшлян,  някои видове астер (aster novae-angliae), бамбук и други, които при определени условия биха били инвазивни. Изборът трябва да падне върху по-бавнорастящи видове с по-ограничени размери. Миниатюрни дръвчета и храсти  като някои сортове върба, клен биха били прекрасна фокусна точка в малката градина. Няколко такива  много ефектни  малки дръвчета:

Acer palmatum Atropurpureum

Acer palmatum Ariadne

Acer palmatum  Cascade Gold

Salix integra  Hakuro nishiki

Salix caprea pendula

  • Съразмерна тревна площ
Добре поддържаната морава е украшение за всяка градина, но правилно трябва да преценим какъв да е размера на тази тревна площ, съотношението към засадената част, възможността за обработката и поддържането ѝ.




  • Подбиране на растения, които носят колорита на всеки един от сезоните
Безспорно е подборът на растения да се спре на такива, чийто ефект е през пролетта и лятото, но независимо от малките габарити на градината  трябва да се подберат и растения, чиито декоративен ефект е през есента и зимата. Така градината ще има своите акценти и висока декоративна стойност през всички сезони. Малката градина въпреки размерите си може да бъде толкова разнообразна и вълнуваща колкото и голямата градина, просто трябва да  улучим мащаба. Някои растения с висока  декоративна стойност през студените дни и подходящи за малката градина:

Pyracantha  angustifolia


Cedrus deodara

Callicarpa
  • Подбиране на  мебели и декоративните елементи
Независимо от ограничените си размери, малката градина се нуждае от своите декоративни елементи, но предвид  ограничените и размери тези декоративни  елементи е добре да имат и утилитарни функции. Пейката за сядане или декоративната кашпа могат да съвместяват  и функцията на място за съхранение. Малката площ не е пречка за наличието на подходяща водна площ или каменна градина. Разнообразието от съчетание декорация с вертикална градина може да се използва удачно тук.

 


 



Малката градина може да бъде  както и големите градини произволен стил, но планирането, подбора на растения и поддръжката трябва да е съобразен с размерите. В нея от особено значение са детайлите. И в малката градина се използват елементи  като перголи, каменни кътове, но в необходимия мащаб. Подходящ стил за малките пространства са изчистения съвременен стил както и  градина  в японски стил, което съвсем не значи, че малката градина не може да бъде умален вид на селската градина, дори с кътче за зеленчуци. 

 






Малката градина, добре планирана и реализирана с качествени настилки и растения, които са най-подходящи  като хабитус, растеж, поддръжка, може да бъде едно прекрасно място, в което да релаксираме и се възползваме максимално от  благодатния  контакт с природата.




Използваните снимки са от Pinterest

Няма коментари:

Публикуване на коментар