понеделник, 5 март 2018 г.

Лалета във вазата

Пролетта започва с кукуряка, кокичетата, минзухарите, но  лалето е царицата на пролетта. С голямото разнообразие на  видове, които цъфтят от средата на март до втората половина на май, те покриват почти изцяло пролетния сезон. Не случайно лалето е екзотичното цвете, дошло  от изтока,  с което се  е измервал  статута на притежателите им. Луковица от рембрантовото лале   "Semper Augustus" се е равнявало по стойност с къща  на централен  канал в Амстердам. Манията по лалетата от 16-17в. в Холандия  в друг видоизменен вид  съществува и до ден днешен в тази страна, но не само в нея. Лалето е едно от най-отглежданите, най-купуваните  и най-харесваните  цветя в света. Лалето единствено може да съперничи с популярността на розата. Не мога да скрия и собственото си пристрастие към лалето. 




От сега до края на  май това ще е най-предпочитаното цвете за букети, аранжировки и всякакви цветни композиции. Класификацията, отглеждането на лалето   са ни занимавали по-назад във времето, а сега ни вълнува как изглеждат лалетата във ваза, как да удължим живота им и как да ги подредим така, че максимално да   се насладим на тяхната красота и разнообразие.  Много са примерите за прекрасни букети  от лалета. Едно тяхно предимство е, че лалето продължава да расте във водата. Дръжките се удължават и приемат прекрасни извивки, главите наедряват  и при кичестите  отварянето на цвета  понякога действа направо зашеметяващо. 


Pinterest


Комбинацията на лалетата с други пролетни цветя, а и не само са много колоритни, жизнени, богати на  форми . 

 

 




Особено красиво изглеждат лалетата сред все още неразлистените клонки на върба и  леска. 

Pinterest


Pinterest


Съдове / не е задължително да бъде използвана  само традиционната ваза/,  пълни с лалета  са много красиви, особено ако са подбрани правилно цветово и като форма:

Pinterest

       

Традиционните  букети от лалета в един цвят или пъстри  внасят  много пролетно настроение у дома

 

 


Pinterest
Иска ни се по-дълго да задържим  красотата  на тези пролетни цветя. Напълно възможно е да се радваме на букет от лалета десетина, дори повече дни. Стайна температура под 20⁰С в помещението  ще продължи живота на лалетата с поне няколко дни. Чистата вода също благоприятства дълготрайността на лалето. Не е необходимо добавянето към водата на каквото и да било друго, освен  цветарски консервант /без да е задължително/. Когато лалетата са в комбинация с други цветя като нарциси, живота им се скъсява с  няколко дни, което съвсем не е повод да се лишаваме от красотата на тези  пролетни букети. За дълготрайността на лалетата като отрязан цвят има значение и степента на развитие, в която се бере цвета, но това може да контролираме само когато ги берем от собствената си градина. Ако е необходимо да поддържаме формата на букета, при всяка смяна на водата се отнема част от стеблото, защото то продължава да расте, докато е във водата. Добър метод, който стопира развитието по време на престоя във водата е да се прободе с тънка игла, през цялата дебелина, дръжката непосредствено под цвета. Водата във вазата  не бива да е много. Напълно достатъчно е да  бъдат потопени дръжките в долната една трета от дължината.

Pinterest
 


Да внесем пролетта у дома с цветове и аромат на пролетните цветя, особено с оглед на предстоящите  пролетни празници. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар