понеделник, 7 ноември 2016 г.

Какво да правим с купчините есенни листа?

Радваме се на гледката на ярко оцветени есенни листа, очаровани сме от полета им, подгонени от вятъра, но  паднали на земята  и то в дебел пласт по  тревни площи и лехи ни отварят не малко работа. Старателно ги събираме  с гребло или  електрически листосъбирачи, правим ги на купчини ...и от тук нататък е важно какво правим с тях. Лошо решение е да ги изхвърлим в боклука, не по добро е да ги изгорим  на двора, опушвайки  всичко наоколо.



Аромата на дима от запалени листа  е спомен от детството ми, но ни най-малко не ме настройва носталгично, а ме предизвиква да  посоча няколко   начини за оползотворяването им.
  • Падналите листа  служат за прекрасна изолация на  растения, растящи в земята или  за контейнерните растения, които остават на вън. С листа запълваме кошовете, в които поместваме саксийни растения, които ще прекарат зимата на открито,  слагаме ги като изолация на рози, които обвиваме с термоизолиращо фолио или зебло. Когато се използват  за  предпазване на  растенията от зимните студове дебелината на слоя е добре да бъде 10 см.

  • Мулчиране в цветните и зеленчукови лехи. Прибавянето на раздробени листа в дебел слой /5-6 см./около растения и храсти е също полезно с това, че запазва от студа и допълнително обогатява и подобрява структурата на почвата, особено ако е  глинеста. Раздробяването на листата може да стане по няколко начина - ако разполагате с дробилка,  с косачката, когато се събират с листосъбирача и натрупани в подходящ обем/варел,  широк дървен или телен   сандък/  с тримера се  разбиват като  в блендер.

 

  •  Мулчирането е добре да се извършва  на цялата площ в лехата с известно отстояние от стволовете на храсти и растения  / 20 см в диаметър/, за да  не загниват в основата. Мулчиране  на  тревния килим, като  се използва  мулчираща косачка.  Раздробените тревички и листа обогатяват почвата и  спестяват   есенното торене с изкуствени торове.

  • Прибавяне  на листата   за компостиране. Надробени или не  листата  са  съществена и полезна част от  състава на  компостираната смес, особено ако тя се състои предимно от   окосена трева, зеленчукови остатъци, растителни отпадъци от почистването на зеленчуковата градина и едногодишните цветя и  използваното кафе. Листата от дърветата са богати на  въглерод и балансират предимно  богатите на азот  растителни отпадъци. Листната маса без добавка на  богати на азот  отпадъци няма да могат да се компостират успешно.  Ореховата шума не бива да се прибавя в компостера, защото листата съдържат естествен хебицид, така че се въздържайте да я  прибавяте в към компоста. Колкото по-рано, след падането им на земята  се съберат листата и се прибавят към компоста, толкова по-богати на вещества са те и  колкото повече време минава толкова  намалява съдържанието на минерални вещества. Използването на  компоста ще обогати почвата в градината и на саксийните цветя. Трябва да се има пред вид, че компоста с преобладаващи  листа и особено,  ако има голямо количество иглолистни отпадъци придава киселинен характер. Дръжте сметка за това, когато засаждате  или имате растения, които са чувствителни към киселинността на почвата. Добре е след  разхвърлянето на компоста да   се измери рН на почвата.
  • Оставяне на листата да изгният, натрупани на купчина цели или  нарязани,  навлажнени. могат да бъдат  затворени в полиетиленови чували, перфорирани на някои места или да бъдат ограничени  с мрежа или рогозка, позволяващи да  има добра вентилация. Всъщност  точно това се случва  в природата  при гниенето на листата в природата, но ние се опитваме да ускорим процеса. Влажността и притока на въздух са задължителни за разлагане на листната маса.  След изгниването  получаваме листовка, която  подобрява структурата,  влагозапасеността на почвата и  повишава  наличието на полезни организми в почвата.
След  всичките тези ползи от нападалите есенни листа  съм убедена,  че няма да гледате с досада на  многобройните нападали листа в градината,  а ще ги превърнете в   свой съюзник в изграждането на красива градина със здрави и  доволни растения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар